Vreme je za istoriju

Izvor: B92, 11.Jun.2023, 07:56

Vreme je za istoriju

Novak Đoković nalazi se na korak od toga da postane rekorder u broju Grend slem titula.

Ko je to mogao i da pretpostavi u eri Rodžera Federera i Rafaela Nadala, koji su u jednom momentu imali ogromnu zalihu.

Tako je pred Australijan open 2011. godine, kada je Novak osvojio drugu Grend slem titulu, Federer u svojim vitrinama imao 16, a Nadam >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osam najvećih trofeja.

Od tog trenutka srpski as je u svakoj sezoni, osim 2017, osvajao bar po jednu GS titulu.

Najviše je to činio upravo 2011, ali i 2015. i 2021. godine, kada je bio nadomak kalendarskog Grend slema.

Dva puta mu je iz ruku iskliznuo Rolan Garos (Federer, polufinale 2011. i Vavrinka, finale 2015), te jednom US open (Medvedev, finale 2021).

Nakon velike pobede nad Karlosom Alkarasom pre dva dana u Parizu, pojedine novinare je zanimalo koliko je realan napad na zlatni Slem u ovoj godini.

"Kalendarski slem je još daleko. Možda neće biti tako daleko ako osvojim titulu u nedelju. Znam osećaj, imao sam ovakav osećaj mnogo puta. Znam kako da sredim emocije protivn nekog ko je već igrao u finalu. Moram da se oporavim i pripremim za dugu bitku. Ako pobedim, hajdemo da pričamo o istoriji", rekao je Đoković.

Potencijalno duga bitka čeka ga u nedelju od 14.30, kada će mu rival biti Kasper Rud, prošlogodišnji finalista Rolan Garosa, ali i US opena.

Iako Novak u svaki duel ulazi sa maksimalnim respektom prema protivniku, bez potcenjivanja, trijumf Norvežanina bio bi ravan senzaciji.

Kasper jeste četvrti teniser sveta, ima sjajan turnir iza sebe, ali koliko je bilo igrača koji zasijaju i onda kada je najvažnije izgore u velikoj želji.

Naravno da Rud nije igrač koji se niotkuda pojavio. Već dve godine je član Top 10, a najbolji plasman mu je drugo mesto u septembru prošle godine.

Često mu se osporava da je kralj uslovno rečeno malih turnira, pošto nijedna od 10 osvojenih titula nije bila iz masters 1000 serije.

Pored dva finala Grend slema, ima i dva meča za trofej u Majamiju i na Završnom mastersu u Torinu prošle godine, gde je koban po njega bio upravo Đoković.

Sa srpskim teniserom u karijeri se sastajao četiri puta i nije osvojio niti jedan set.

To dovoljno govori koliko mu (ne) leži Novak, koji bi, ukoliko stigne do rekordnog 23. Slema, mogao opet da se vrati na čelo ATP karavana.

Pored spomenutog okršaja u poslednjem meču prošle sezone, njih dvojica su se suočavali u polufinalu Rima 2020, u Londonu na Završnom mastersu 2021, a onda opet u polufinalu Mastersa u večnom gradu 2022. godine.

Tradicija nije nešto za šta bi Rud mogao da se "uhvati" i napumpa samopouzdanje pred treće finale na poslednjih pet Grend slemova.

Zaista bi morao da odigra perfektan meč kako bi naudio Đokoviću, koji nije na vrhuncu forme, ali igra taman toliko da ne dovodi u pitanje trijumfe.

Kao što je rečeno, Kasper mu nije uzeo niti jedan set do sada. Ako to nije uspeo da učini u četiri meča, zaista je teško poverovati da će osvojiti tri u samo jednom meču.

"Rud je prošlogodišnji finalista, specijalista za šljaku. Sama činjenica da je već igrao u finalu RG dovoljno govori o njegovom kvalitetu. izvukao je dosta pouka iz tog finala. Biće čvršći i više će verovati da može da osvoji titulu. Bitno mi je da se oporavim i telo dovedem u najbolje stanje kako bih bio spreman na pet setova eventualno", rekao je Đoković.

Kaspera ove sezone nije bilo nigde, ali je formu tempirao na pravi način, iskoristio neigranje Rafaela Nadala, rano ispadanje Danila Medvedeva i tako stigao do završnice.

Treba mu skinuti kapu zbog pobede nad naoštrenim Dancem Holgerom Runeom, koga su mnogi videli kao potencijalnog finalistu iz ovog dela žreba.

U polufinalu je za otprilike samo dva časa igre deklasirao Sašu Zvereva i tako sačuvao snagu za okršaj sa Novakom.

Pobeđivao je još Elijasa Imera, od Đulija Zepijerija je neočekivano izgubio set, baš kao i od Džidžen Džanga, pre nego što je bio ubedljiv protiv Nikolasa Đarija.

Nema Kasper sezonu za pamćenje, barem ne za sada. Titula na Rolan Garosu bi je ne samo popravila nego učinila najboljom u karijeri.

Ove godine je ispadao u uvodnim rundama Oklenda, Australijan opena, Akapulka, Indijan Velsa i Majamija.

Jedini trofej osvojio je u Eštorilu, gde je u finalu savladao našeg Miomira Kecmanovića.

Nije se proslavio u Monte Karlu i Barseloni, polufinale Rima pokazalo je da je forma u porastu, ali je pred Pariz doživeo hladan tuš u Ženevi, gde je eliminisan u četvrtfinalu.

Pravio je pauzu tokom ove sezone, usled umora, pošto je krajem prošle godine odlučio da ide na turneju po Latinskoj Americi zajedno sa Rafaelom Nadalom.

Igrali su nekoliku puta egzibicione mečeve, kao svojevrsne revanše za prošlogodišnji Rolan Garos.

To finale French opena, u kojem se nije proslavio osvojivši samo šest gemova, sigurno će mu poslužiti u pripremi novog, ovog protiv Novaka.

Zaista je pre godinu dana Rud delovao kao statista na "Šatrijeu", glineni golub, kojeg je Rafa "upucao" na nezaustavljivom pohodu ka 14. "Kupu Musketara".

"Ponekad igrate svoj najbolji tenis kada uključite 'autopilota', i neke od svojih najboljih nastupa pamtim po tome što sam se osećao manje-više kao na treningu, lepršav i neopterećene glave, opušten do te mere da mogu da igram slobodno i jako. Nastojaću da postignem to stanje i u velikom finalu. Igračima se često dešava da se opterete time što im se učini da su 'blizu pobede' i postaju tenzični", rekao je Rud.

Đokoviću je činjenica da nije favorit protiv Alkarasa i te kako odgovarala da se opusti i skine pritisak sa sebe i prebaci na pleća mladog Španca.

Videli smo kako je to uticalo na 20-godišnjaka iz Mursije. Tenzija, pritisak, trčanje na koje ga je naterao Đoković, uticali su celo telo krene da mu se grči.

Novaku je pobeda u 34. Grend slem finalu gotovo već upisana, ali to nikako ne bi smelo da utiče na našeg tenisera.

Koliko god delovalo nerealno da mu Rud zagorča život u meču na tri seta, u jednom od najvažnijih u karijeri, ne treba se opuštati.

Epilog, a nadamo se ispisivanje istorije i slušanje "Bože pravde" u Parizu, dobićemo u nedelju popodne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Novak Đoković

Nastavak na B92...






Povezane vesti

BITKA ZA BESMRTNOST - VREME JE ZA ZAVRŠNI UDARAC! Novak želi da ispiše nove stranice istorije: Evo koje REKORDE može da sruši!

Izvor: Kurir, 11.Jun.2023

Ako srpski as prestigne Nadala po broju Grend slem titula, neće postojati više nijedna dilema na temu ko je najbolji u istoriji!

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.