Vimbldon 2023: Da li je Alkaraz pobedom nad Đokovićem konačno nagovestio smenu teniskih generacija

Izvor: B92, 17.Jul.2023, 12:41

Vimbldon 2023: Da li je Alkaraz pobedom nad Đokovićem konačno nagovestio smenu teniskih generacija

Karlos Alkaraz pre svega je zbog sebe savladao Novaka Đokovića u finalu Vimbldona, ali bi ta pobeda mogla mnogo da znači i drugim igračima mlađe generacije.

Dugo se postavljalo pitanje zašto nova generacija ne može da zaustavi Novaka Đokovića, a Karlos Alkaraz je to konačno uradio.

Španac ne samo da je pobedio Đokovića u finalu grend slema, već je 36-godišnjeg Srbina savladao na mestu gde je u poslednjoj deceniji bio nepobediv.

Usred živopisne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << atmosfere centralnog terena, 20-godišnjak je u nedeljnom uzbudljivom finalu pobedio u pet setova, osvojivši titulu Vimbldona u muškom.

Time je sprečio Đokovića da osvoji petu uzastopnu, a ukupno osmu titulu na Vimbldonu, što bi mu bio rekordni 24. grend slem trofej.

Ponavljajući misli mnogih gledalaca, devetostruki šampion Vimbldona u muškom dublu Tod Vudbridž pobedu Alkaraza opisao je kao kao "smenu generacija".

"Učinio sam ovo za sebe, ne zbog nove teniske generacije, da budem iskren", rekao je Alkaraz, koji je prvi od 2013. i Endija Mareja pobedio Đokovića na centralnom terenu.

"Pobediti Novaka u najboljem izdanju, u ovoj fazi turnira, ući u istoriju, biti prvi momak koji je to uspeo posle njegovih 10 godina nepobedivosti na ovom terenu - za mene je neverovatno.

"Ali ovo je odlično i za novu generaciju, kada ljudi vide da sam ga pobedio pomisliće da su i oni sposobni za to."

Pogledajte video: Probao sam čuvene vimbldonske jagode sa šlagom i pims - jedno više nikad neću uzeti

Zadovoljstvo je gledati Alkarazovu svestranu igru.

Pored snage sa osnovne linije, vešt je i oko mreže, a u stanju i da atleticizmom pokrije čitav teren.

Neki kažu da Alkarazov stil ima elemente i Đokovića i Federera i Nadala.

"Složio bih se sa tim. On je u suštini uzeo najbolje od nas trojice", rekao je Đoković.

"Ima taj španski mentalitet bika, takmičarskog duha, borbenosti i neverovatne odbrane koju smo tokom godina gledali kod Rafe.

"I mislim da ima neke lepe, dvoručne bekend udarce koji imaju neke sličnosti sa mojim, odbranu, sposobnost prilagođavanja, što je tokom godina bila moja snaga."

Na konferenciji za medije posle finala, Đoković je rekao i da nikada nije igrao protiv igrača kao što je Alkaraz.

"Rodžer i Rafa imaju očigledne prednosti i mane - Karlos je kompletan igrač."

"Ima neverovatne sposobnosti prilagođavanja, koje mislim da su ključne za dugovečnost i uspešnu karijeru na svim podlogama."

Pogledajte video: "Najveći Novakov fan" - Li bodri Novaka širom sveta i ima poruku za njega

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom
Pogledaj vesti o: Novak Đoković,   Novak Đoković finale

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vimbldon 2023: Da li je Alkaraz pobedom nad Đokovićem konačno nagovestio smenu teniskih generacija

Izvor: Radio 021, 17.Jul.2023

Karlos Alkaraz pre svega je zbog sebe savladao Novaka Đokovića u finalu Vimbldona, ali bi ta pobeda mogla mnogo da znači i drugim igračima mlađe generacije.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.