Pobednik nosi sve

Izvor: B92, 28.Jan.2023, 22:01

Pobednik nosi sve

Još jedan meč ostao je da se odigra na Australijan openu, onaj finalni, između Novaka Đokovića i Stefanosa Cicipasa.

Za titulu kralja Melburna, ali i svetskog teniskog poretka, boriće se u nedelju od 9.30 na Rod Lejver areni.

Novak igra za izjednačavanje rekorda Rafaela Nadala u broju Grend slem titula 22), dok Stefanos traži put do svog prvog trofeja iz redova najvećih.

Đoković, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekorder sa 373 sedmice na vrhu ATP karavana, ima šansu da se vrati na to mesto prvi put posle juna prošle godine.

Cicipas će od ponedeljka ostvariti ili izjednačiti svoj najbolji plasman na rang listi – u slučaju trijumfa biće prvi, a ukoliko izgubi, zauzimaće treću poziciju, na kojoj je bio pre više godinu dana.

"Za ove momente sam radio naporno. Da stignem do finala kao što je ovo. Finale ima veću važnost jer je prosto finale. To je Grend slem finale, borim se i za prvo mesto. To su snovi iz detinjstva, da dostignem prvo mesto jednog dana. Blizu sam. Srećan sam što tu mogućnost imam ovde u Australiji a ne negde druge pošto je ovo značajno mesto", rekao je Cicipas nakon eliminisanja Karena Hačanova u polufinalu.

Najveće probleme imao je u osmini finala protiv Janika Sinera, kada je ispustio prednost od 2-0 u setovima, ali je odbio nalet Italijana i u petom setu ipak ostvario trijumf.

Stefanos je istu prednost ispustio i u finalu Rolan Garosa 2021. protiv Novaka, s tim da je srpski teniser tada stigao do potpunog preokreta i titule.

Ta pobeda u Parizu bila je peta od ukupno devet uzastopnih koje je Đoković ostvario u međusobnim duelima.

Srbin vodi sa 10-2 u pobedama, dobio je dva meča na Grend slemu, uz ovaj 2021. na RG i 2020. na istom turniru u polufinalu.

Slavio je i u sva četiri duela prošle sezone, izgubivši samo jedan set.

Đoković od početka Vimbldona, poslednjeg Slema koji je osvojio, ima skor 37-2, a trijumfovao je na pet od mogućih šest turnira, uključujući i rekordni šesti Završni masters, gde se izjednačio sa Rodžerom Federerom.

Cicipas, koji je u Torinu izgubio od Đokovića 6:4, 7:6, traži svoju prvu titulu od one na Majorki prošlog juna, neposredno pre Vimbldona.

Cicipas uživa igrajući u Melburnu, najbolji skor (21-5) ima upravo na ovom Grend slem turniru, ali to isto ima i Đoković, koji je devet puta podizao Norman Bruks trofej.

Sa velikim brojem Srba i Grka u Melburnu, u nedelju se može očekivati vatrena atmosfera u Melburn parku.

"Jedan od najposebnijih mečeva u sezoni. Uzbuđen sam što sam u finalu protiv Cicipasa. Grčka i srpska zajednica su velike, kroz istorije dve zemlje su imale sjajne odnose, neće biti konflikta. Naprotiv, mislim da će podržavati", rekao je Đoković.

Biće to susret dvojice igrača koji u tekućoj godini ne znaju za poraz – Novak je na 11-0, dok Stefanos ima jednu pobedu manje.

Đoković je odigrao dva gotovo savršena meča protiv Aleksa de Minora i Grigora Dimitrova, a slično je bilo i protiv Andreja Rubljova i Tomija Pola.

U polufinalu je imao jedan ozbiljniji pad, malo i u kondiciji, a to u paru sa povredom zadnje lože, mogla bi da bude Cicipasova šansa.

Jednostavno, da bi Grk slavio u ovom finalu, moraju mnoge stvari da se poklope – da bude na vrhuncu, da izbegne samouništenje, koje mu se tako često dešava, ali i da se nada da će Novaka udarci slabije služiti nego u prethodnim duelima, te da će ga stići umor pomešan sa problemima koje mu stvara zadnja loža.

Cicipas je zaista od samog starta turnira delovao jako dobro i može se reći da je očekivano što je upravo on iz ovog dela žreba stigao do kraja, nadomak trofeja.

Pobednik će osvojiti 2.950.000 australijskih dolara.

Ovo je 11. put u Open eri da se treći i četvrti nosilac sastaju u finalu Grend slema.

Ako pobedi, Cicipas će postati 12. teniser u Open eri koji je svoj prvi Grend slem osvojio u Melburnu. Poslednji put to je pošlo za rukom Stenu Vavrinki 2014. godine.

Sa Novakovih 35 godina i 252 dana i Stefanosove 24 godine i 170 dana ovo će biti najveća razlika u godinama u finalu Australijan opena i ukupno šesta na Grend slem turnirima.

Cicipas namerava da postane najmlađi osvajač Australijan opena još od Đokovića 2011, koji je tada imao 23 godine i 253 dana.

Cicipas juri 50. Grend slem pobedu, čime će postati 24. aktivni teniser koji je to uradio.

Stefanosu je AO omiljeni GS turnir (21-5). Na Rolan Garosu ima 18-6, dok učinak 5-5 ima na Vimbldonu i US openu.

Cicipas je u prošloj godini imao najviše pobeda na ATP turu (61-24), jednu više od Feliksa Ože-Aljasima i četiri od Karlosa Alkarasa.

Đoković, ukoliko slavi, izjednačiće se ne samo sa Nadalom, već i sa Štefi Graf na listi GS pobednika. Više titula imaju samo Serena Vilijams (23) i Margaret Kort (24).

Đoković će probati da postane treći najstariji teniser koji je osvojio AO posle Kena Rouzvola (1971. je imao 36 godina i 73 dana, te Rodžera Federera koji je 2018. imao 36 godina i 173 dana).

Novak ima skor od 21-11 u Grend slem finalima. Osvojio je devet Australijan opena.

Ako pobedi, Novaku će to biti 94. titula u karijeri, čime bi pobegao Nadalu. Ispred su samo Ivan Lendl (94), Rodžer Federer (103) i Džimi Konors (109).

Đoković ima 27 uzastopnih pobeda u Melburnu, čime je iza sebe ostavio Andrea Agasija (26 pobeda u periodu od 2000-04).

Novak je poslednji poraz na tlu Australije doživeo u osmini finala 2018. kada ga je eliminisao Čung. Od tada je vezao 40 pobeda, računajući ATP kup i Adelejd.

Novaku je ovo 33. Grend slem finale, čime se izjednačio sa Serenom Vilijams. Više ima samo Kris Evert (34).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Novak Đoković

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mekinro: Tipujem na Novaka

Izvor: B92, 29.Jan.2023, 10:40

Džon Mekinro veruje da će Novak Đoković izjednačiti rekord Rafaela Nadala po broju grend slem titula...Amerikanac je u razgovoru za Eurosport poručio da on neće menjati svoju prognozu kada je u pitanju pobednik turnira..."Tipovao sam na Novaka da će osvojiti turnir još pre početka takmičenja....

Nastavak na B92...

Srđan Đoković nije na stadionu FOTO

Izvor: B92, 29.Jan.2023

Novak Đoković igra finale Australijan opena protiv Stefanosa Cicipasa za 10. titulu u Melburnu, prvo mesto na ATP listi i 22. grend slem u karijeri...Ide mu veoma dobro jer je posle 36 minuta igre osvojio prvi set, a zadovoljstvo je vladalo i u boksu srpskog tenisera na Rod Lejver areni...Međutim,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.