Pet razloga za Novakovu vladavinu

Izvor: B92, 28.Sep.2013, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet razloga za Novakovu vladavinu

Urednik portala tennis.com Ričard Paljaro objasnio je u svom tekstu zbog čega će Novak Đoković biti prvi teniser sveta u godinama pred nama.

Paljaro je naveo pet razloga zbog kojih, prema njegovom mišljenju, Đoković ima budućnost na prvom mestu ATP liste.

Srpski teniser, koji je prvi na svetu preko 100 nedelja, će do kraja godine najverovatnije izgubiti čelo ATP liste od Rafaela Nadala, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali ako je suditi po Paljaru, Španac se neće dugo zadržati na toj poziciji.

Đoković je u subotu izjavio i da neće odustati od borbe za prvo mesto do kraja 2013. godine.

Odličan na svim podlogama

Iako je tvrda Đokovićeva omiljena podloga, on ima mogućnost da se prilagodi svim uslovima. On je jedini Top10 igrač koji ima barem 82% pobeda na svakoj podlozi u 2013. godini.

On je toliko dobar. Zaista, iako su danas igrači odlični, mislim da on mora da bude zabrinut zbog samo nekoliko njih. Ako ostane zdrav, mislim da će biti na vrhu koliko god on poželi. Mislim da je jednostavno toliko dobar. On pobeđuje na tvrdoj podlozi, pobeđuje na šljaci i pobedđuje na travi“, rekao je Pit Sampras ranije ove godine. Sampras je bio prvi na svetu rekordnih šest uzastopnih godina.

Prilagodljivost

Đokovićeva sposobnost da skrati zamah i udari lopticu u penjanju čini ga snajperski preciznim riternerom. Izoštravanje servisa i forhenda bilo je ključno za njegovu dominaciju 2011. godine kada je osvojio 10 titula u 11 finala, uključujući i tri Gren slema.

„Mehaničke promene koje on pravi u svom zamahu. Očigledno je promenio forhend, a još više servis i to je napravilo za njega ogromnu razliku. Mislim da može još da popravi prvi servis“, rekao je Klif Drisdejl, nekada prvi teniser sveta.

Kontrola kvaliteta

Možete da kažete da Đoković ima skor 2-4 u poslednjih šest Gren slem finala, ali uzmite u obzir i da je na poslednjih 14 Gren slemova igrao barem polufinale. Takođe, osvojio je i 14 Mastersa što je manje samo od Nadala (26), Federera (21) i Agasija (17). Kada konstantno sebe stavljate u poziciju da igrate za najvažnije titule, kao što Đoković čini, to vam osigurava mesto u vrhu.

Fizička sprema

Zdravlje je najvažnija stvar ukoliko želite da dugi niz godina budete u vrhu. Na početku karijere, Đoković je predavao i važne mečeve zbog nedostatka kondicije ili problema sa disanjem. Nakon uvođenja glutenske dijete je međutim postao možda i najspremniji igrač sveta. Takav Đoković je u svakoj od poslednjih sedam sezona odigrao najmanje 60 mečeva, a u duelima igranim u pet setova ima odličan skor 20-7.

Najbolji riterner

Đokovićeva elastičnost i mogućnost da napada i brani se naterala je Andrea Agasija da ga proglasi najboljim riternerom u istoriji. Đoković je 12. što se tiče iskorišćenih brejk lopti (43%) i treći što se tiče osvojenih servis gemova rivala (33%). Međutim, Novakov ritern po paraleli oravi razliku i protiv najvećih rivala.

„Đokovićev ritern na Nadalov forhend je ključni udarac u njihovom rivalstvu. Novak je naučio da pošalje lopticu uz liniju na Nadalov forhend, a Španac se nakon servisa odmah pomera udesno, tako da tu postoji prostor. Nadal je dobro servirao na US openu, tako da je sve zavisilo od samopouzdanja. Mislim da će se ovo rivalstvo nastaviti i u godinama pred nama“, smatra nekada drugi teniser sveta Australijanac Fred Stoul.

Da li se slažete sa gore navedenim činjenicama?
Pogledaj vesti o: Novak Đoković,   Tenis

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pet razloga za Novakovu vladavinu

Izvor: B92, 28.Sep.2013

Urednik portala tennis.com Ričard Paljaro objasnio je u svom tekstu zbog čega će Novak Đoković biti prvi teniser sveta u godinama pred nama...Paljaro je naveo pet razloga zbog kojih, prema njegovom mišljenju, Đoković ima budućnost na prvom mestu ATP liste...Srpski teniser, koji je prvi na svetu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.