Otkriveno šta se Alkarasu desilo protiv Đokovića: Smešno je, ali...

Izvor: B92, 22.Jun.2023, 10:42

Otkriveno šta se Alkarasu desilo protiv Đokovića: "Smešno je, ali..."

Huanho Moreno, fizioterapeut Karlosa Alkarasa, govorio je o dešavanjima na susretu sa Novakom Đokovićem na Rolan Garosu.

Mladi Španac je početkom trećeg seta imao grčeve zbog kojih nije mogao da pruži maksimum.

Srpski teniser nije ništa prepuštao slučaju i od tog trenutka mu je dopustio samo jedan gem.

"Mora se reći da nije reč o povredi. Grčevi se mogu javiti biološki ili psihološki, ponekad istovremeno. Ono što radimo sa Karlosom je kontrola >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biološkog, kontrola da uzima sve što mu je potrebno. Da mu ne nedostaje minerala ili bilo šta drugo od hranljivih sastojaka. Telo kada primeti da nedostaje neki hranljivi sastojak, stvara grč u mišićima, ali mi smo Karlosa dobro spremili", rekao je Huanho za "Punto de Break".

Alkaras je i ranije imao neke zahtevne mečeve, ali sa ovakvom situacijom se nikada nije susreo.

"To je isto telo koje je igralo u težim uslovima, toplote i vlažnosti, od onih u Parizu. Isto telo je oborilo rekord na US openu sa mečom od pet sati i 20 minuta. Ista je ekipa, isti trening. Ovo je moglo da se desi u prethodnim mečevima. Ali, nikada se nije desilo, bez obzira na uslove i igru".

Očigledno je problem bio psihičke prirode.

"Što se tiče psihološkog dela, radi se i na tome. Tim uvek nastoji da na svaki meč on stigne što opušteniji, ali to nije tako lako. Mogu da mu dam dovoljno energije i hranljivih materija da se bori protiv Đokovića u petom setu, ali ne mogu da budem u njegovoj glavi da kontrolišem tenziju koju meč može doneti".

Huanho kaže da je Alkaras pre nekih drugih važnih mečeva izgledao drugačije.

"Uvek ga pratim noć pre ovakvih mečeva, tako da znam kakav je njegov nervni sistem. U ovom slučaju nije bilo isto kao ranije. U finalu US opena protiv Kaspera Ruda nije bio takav. Na dan finala Indijan Velsa protiv Danila Medvedeva nije bio takav. Pitanje sna je veoma važno i te noći Karlos nije uspeo da se oporavi kao obično, posebno na psihičkom nivou. Tim u ovom pogledu ne može ništa da uradi. Te noći je otišao na spavanje sa mislima koje mu nisu davale da spava dobro, nervi nisu prestali sa radom".

Ističe da Alkaras brzo uči i da će mu ovo neprijatno iskustvo pomoći da se spremi za naredne izazove.

"Bio je to prvi put da je igrao protiv Đokovića u polufinalu Rolan Garosa. Grčevi uvek dolaze u trenutku opuštanja. Smešno je, ali desilo se baš kada je Novak posle drugog seta otišao u svlačionicu. Tada je Karlos bio svesniji svega što se dešava. To je trenutak kada je mislio da ima kontrolu, telo se opustilo, sve dok se Đoković nije vratio na teren i tada je shvatio da i ne kontroliše baš toliko stvari, da može da mu pravi i dalje probleme. To je za njega nova situacija, prvi put je imao takav osećaj, pomoći će mu da nauči neke stvari. Sledeći put kada se budemo suočili sa Đokovićem na Grend slemu, neće nam biti prvi put. Ovo iskustvo, plus sve što smo mu objasnili, pomoći će mu da izađe psihički dosta spremniji", istakao je Huanho.

Alkaras je trenutno u Kvinsu, naredni protivnik mu je Jirži Lehečka, a ukoliko podigne trofej, vratiće se na čelo ATP karavana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Novak Đoković

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.