Novakova tajna je u  hibridu!

Izvor: B92, 30.Jan.2020, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novakova tajna je u " hibridu!

Servis Novaka Đokovića i dalje je tema u teniskim forumima u Melburnu. Čak i neposredno uoči polufinala sa Rodžerom Federerom.

Kompanija "Data driven sports analytics", koja se bavi statističkim proračinima i podacima koje koriste profesionalni teniseri, ima zanimljiv uvid u Novakov servis.

Ne toliko prvi koliko drugi servis za kog kažu da je nešto novo u odnosu na prethodnu sezonu, tačnije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je Đoković na tom planu prilično napredovao.

Proračuni kažu da Đoković sada drugi servi šalje za približno desetak kilometara na čas brže nego prošle sezone. Dakle, dodao je i element brzine, prosečno ovde servira drugi servis sa brzinom od 167 kilometara na sat, dok je prosek njegovog prvog servisa do sada na turniru oko 190 kilometara na čas.

Primetno je i da povećanjem brzine drugog servisa nije došlo i do porasta broja duplih servis grešaka, do četvrtfinala ih je imao svega 12, a prošle godine 13.

Ipak, ono što je mnogima zapalo za oko nije samo porast brzine, već pre svega neuobičajen tip udarca za drugi servis i posebno gde plasira lopticu.

Mnogi igrači kod prvog servisa koriste slajs, koji ima oštriju trajektoriju, napadačkiji je i rizičniji, dok kik servis pokušavaju u drugom servisu. On je sigurniji, ide visoko preko mreže, ali nije tako brz.

Ono što su kod Đokovića primetili je da on ove godine ima neku vrstu "hibridnog" drugog servisa. Nije dakle kik, na koji nas je godinama navikao, već slajs.

"Neobično je. Novakov pokret kod servisa je uvek bio neobičan, ali njegov drugi servis sada je češće slajs", kaže analitičar Šejn Lijanidž.

Takođe, ono što se ističe je i da Novak sada znatno drugačije plasira servise. Za razliku od znatno češćeg slanja loptice na bekhend stranu protivnika, Novak sada radi suprotno, više servira u forhend stranu.

Analizirajući dalje novi drugi servis, ističe se da kada bi servirao na đus stranu, Novak je češće lopticu slao po širini, dakle na protivnikom forhend, a kada bi servirao na prednost stranu, veći broj servisa slao je na T liniju, dakle opet u forhend stranu protivnika dešnjaka.

I statistika kaže da to funkcioniše - do meča četvrtfinala, kada god bi servirao na ove tačke, Novak je dobijao čak 74 odsto poena. Dakle, to plasiranje servisa bilo je rađeno po vrlo uspešnoj formuli.

Mnogi teniseri često koriste pojačan drugi servis da iznenade protivnika, Medvedev je to radio protiv Novaka letos na američkoj letnjoj turneji, u Sinsinatiju, a Nik Kirijos to čini gotovo redovno.

Ono što je interesanto je da su Novakovi drugi servisi sada u proseku brži nego Kirijosovi, i to je veoma interesantno, jer Novaka nikada nisu smeštali u grupu nekih posebnih servera.

Što je, prema priloženom, velika greška. I sam Novak je ovde na početku turnira rekao kako mnogi neopravdano potcenjuju njegov servis.

Zato je meč sa Federerom možda i dobra prilika da još jednom na delu pokaže koliko je u tom segmentu napredovao.
Pogledaj vesti o: Novak Đoković

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.