Novak po četvrti put princ Rima!

Izvor: B92, 17.Maj.2015, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novak po četvrti put 'princ' Rima!

Najbolji teniser sveta Novak Đoković osvojio je titulu na Mastersu u Rimu, trijumfom u dva seta nad Rodžerom Federerom iz Švajcarske.

Novak je do 19. pobede u 39. međusobnom duelu sa Federerom došao sa 6:4, 6:3, posle jednog sata i 16 minuta igre i tako po četvrti put osvojio trofej u 'večnom gradu'.

Srpski teniser je u Rimu prethodno slavio 2008, 2011. i 2014. godine, a sada je osvojio svoju 24. Masters titulu, petu ove sezone, a 53. ukupno u karijeri.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Đoković se na taj način osamostalio na drugom mestu po broju Masters titula, sada ima jednu više od Federera, a samo tri manje od Rafaela Nadala na vrhu.

Prvi reket sveta je protiv Federera odigrao gotovo rutinski meč. U prvih osam gemova prvog seta viđena je velika borba, Federer je čak prvi stigao do prilike za brejk, ali kada se Novak odbranio, ujedno je preuzeo kontrolu nad tim duelom.

Vrlo brzo stigao je do brejka, potom je nastavio sa dominantnom igrom u drugom setu, pošto je oduzeo servis Švajcarcu i od tada se nije osvrtao dok nije došao do sjajnog trijumfa.

Novak je odlično ušao u meč, sigurnim servisima stigao je do 40:0, da bi Federer potom prekinuo taj niz, a prilikom narednog poena izašao na mrežu, ali je srpski teniser bio siguran za 1:0. Federer je brzo uzvratio, ali je bio nešto nesigurniji na servisu od Đokovića.

Usledio je još sigurniji servis gem prvog tenisera sveta, koji je bez izgubljenog poena poveo sa 2:1. Novak je potom pretio Federeru, nekoliko puta je stizao do izjednačenja, ali ne i brejk prilike, a Švajcarac se branio i na kraju stigao do 2:2.

Prvi reket sveta nastavio je sa sjajnim servisima, na koje Federer nije uspevao da odgovori. Pored toga što mu je prvi servis bio odličan, i sa drugim je bio isti slučaj, a tako se nastavilo i u narednim njegovim servis gemovima. Pošto ni Federer Đokoviću nije dozvoljavao da mu pripreti na servisu, u prvih osam gemova nije bilo ni brejk prilika.

Sve se promenilo u gemu koji je sledio, Federer je iskoristio Novakove slabije servise za 0:30, a iako je srpski teniser izjednačio, posle velike borbe je izborio i brejk šansu. Posle duge razmene udaraca, Novak je prosto naterao Švajcarca da lopticu izbaci u aut, ali se velika borba posle toga samo nastavila, ali je najbolji teniser sveta poveo sa 5:4.

Odmah posle Federerove propuštene šanse, Novak je došao do sjajne prilike da već u desetom gemu osvoji set, koju je iskoristio. Imao je šansu da posle 15:30 stigne do brejk šanse, ali se Švajcarac odbranio, ali je nova došla brzo.

Sjajnim riternom, možda najboljim koji smo videli ove nedelje u Rimu, Novak je poslao lopticu pravo na liniju i stigao do set lopte. Posle duge razmene udaraca, nijedan teniser nije želeo da popusti, ali je Federer poslao lopticu u aut i tako srpskom teniseru predao prvi set.

Federer je na početku drugog seta odmah pokušao da se revanšira Novaku, ali je srpski teniser bio siguran na servisu i poveo je 1:0. Odmah potom, srpski teniser je iskoristio dekoncentraciju Švajcarca, koji u jednom trenutku zbog svetla nije dobro procenio put loptice i umalo ju je promašio, pa je Novak došao do dve brejk prilike. Federer je obe spasao, ali kada je Novak došao i do treće nije imao šanse, pa je prvi reket sveta stigao do 2:0.

Srpski teniser je brzo i lako nastavio niz, koji je Federer prekinuo u četvrtom gemu i to pošto je spasao brejk loptu Đokovića, koji je potom nastavio sa sjajnim servisima za 4:1. Novak je od tada čuvao brejk prednosti, odlično je servirao, dok se Federer mučio da održi korak sa njim, pa je tako već posle sedmog gema prvi reket sveta došao na gem do trijumfa.

Naredni gem Novak je praktično žrtvovao, pa je u devetom servirao za titulu, a pošto je rutinski odradio posao, trijumf je kompletirao posle jednog sata i 16 minuta igre.
Pogledaj vesti o: Novak Đoković,   Novak Đoković finale

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.