Novak po četvrti put »princ« Rima!

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Maj.2015, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novak po četvrti put »princ« Rima!

Novak Đoković, najbolji teniser svijeta, osvojio je četvrti put turnir iz masters 1000 serije u Rimu.

Srpski as danas je u finalu savladao Švajcarca Rodžera Federera rezultatom 6:4, 6:3, stigao do 53. trofeja u karijeri i najavio pohod na jedini grend slem koji mu nedostaje - Rolan Garos.

Ovim trijumfom Đoković je izbio na drugo mjesto vječne liste po broju osvojenih turnira iz masters 1000 serije. Nole sada ima 24 trofeja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Federer je ostao na 23, dok je Španac Rafael Nadal usamljen na prvom mjestu sa 27 titula. U prvom setu, kod rezultata 4:4, Švajcarac je imao brejk loptu, ali Nole je uspio da se odbrani i povede 5:4. Đoković, zatim, pravi brejk i osvaja prvi set. U drugom je Đoković već na početku oduzeo servis protivniku, a onda rutinski priveo meč kraju.

Zanimljivo je da Federer nikada nije pobjedio na Mastersu u Rimu, a u karijeri je osvojio 86 trofeja. Četiri puta Švajcarac je gubio finale u Vječnom gradu, dok je Đoković prethodno slavio titulu 2008, 2011. i 2014. godine. Bio je ovo njihov 39. međusobni okršaj, a Švajcarac sada ima samo jednu pobjedu više - 20:19.

U konkurenciji teniserki slavila je Marija Šarapova. Ruskinja je u finalu pobijedila Karlu Suarez Navaro iz Španije sa 4:6, 7:5, 6:1. Šarapova je do trećeg trijumfa u glavnom gradu Italije došla poslije preokreta i velike borbe, koja je trajala dva sata i 37 minuta. Za razliku od finala sa Serenom Vilijams u Majamiju, Špankinja je sada mnogo hrabrije počela meč.

U četvrtom gemu spasla je tri brejk lopte, da bi u narednom gemu napravila brejk za 3:2. Pri rezultatu 5:3 Suarez Navaro imala je dvije brejk i set lopte, Šarapova se izvukla uz pomoć sreće, ali je Karla u sljedećem gemu ipak došla do vođstva.

U drugom setu viđena je velika borba, Špankinja se dva puta vraćala poslije brejka zaostatka, ali je izgubila posljednjih osam poena u setu - 7:5. Bilo je evidentno da je Suarez Navarao umorna još u završnici drugog seta, tako da u odlučujućem nije bilo nikakve dileme i Šarapova je na kraju došla do pobjede. Šarapova je tako dobila četvrti od ukupno pet odigranih mečeva u karijeri sa Špankinjom, koja je plasmanom u finale Rima napravila najbolji rezultat na šljaci do sada. Ruskinja je, prethodno, na turniru u glavnom gradu Italije slavila 2011. i 2012. godine, a ovo joj je 35. titula u karijeri, kojom je osvojila novih 900 poena, što će joj omogućiti povratak na drugo mjesto WTA liste.

Time će biti postavljena za drugog nosioca na Otvorenom prvenstvu Francuske, pa se sa vodećom Serenom Vilijams neće moći sastati sve do finala. Suarez Navaro je osvojila 620 poena.

Ukupan nagradni fond turnira u Rimu bio je 3,83 miliona evra.
Pogledaj vesti o: Novak Đoković,   Tenis

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.