Novak o koučingu: U košarci je drugačije, mi moramo da se deremo!

Izvor: B92, 31.Avg.2023, 00:34

Novak o koučingu: U košarci je drugačije, mi moramo da se deremo!

Novak Đoković je u obraćanju medijima posle pobede u drugom kolu, pričao na razne teme.

Dozvoljen razgovor sa trenerom, takozvani "koučing", već neko vreme se primenjuje, pa je mnoge interesovalo kako Novak gleda na sve to.

"U košarci je drugačije. Uvek možete da dođete do klupe i da pričati sa trenerom. Mi moramo da povisimo ton, da komuniciramo znakovima, mimikom. Voleo bih da vidim koučing, komunikaciju preko slušalica, dobro je za igrače, dobro je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za publiku. Shvatam da oni koji su protiv toga kažu da je ovo individualni sport. Svakako si sam tamo. Trener može da priča, ali tamo si sam, nema zamene. Nije baš za poređenje sa košarkom. Ipak, srećan sam što možemo da komuniciramo sa trenerom i timom, podržavam to", kaže Novak.

Iga Švjontek je rekla da je zadivljena kako su on i Alkaras odigrali u Sinsinatiju, uzvratio je komplimentima.

"Iga dominira ženskim tenisom, ona je grend slem šampionka bila više puta, volim što je tako posvećena. Previše je možda skromna da kaže, ali ima neverovatan ratnički duh. Svaki gem se bori, to govori koliko je profesionalna, koliko sve shvata ozbiljno. A, Koko Gof raste, još uvek je mlada, Bred Gilbert je tu na njenoj strani, počinje da sklapa mozaik. Igrala je sjajan tenis u Sinsinatiju, ima podršku ovde, a fizički je prilično spremna i dobro udara lopticu. Rano je došla do top klase, ali još uvek treba vremena da sve to posložite i shvatite da ste kompletan igrač. Ona je blizu toga. Ima verovatno veliki apetit i trebalo bi tako, jer igra dobro".

Novak je dve decenije u ovom sportu, i sam je svedok koliko toga se promenilo u tom periodu u ovom sportu.

"Moje mišljenje se brzo adaptira, shvatam šta je potrebno, tenis je poštovan više nego ikada. Svašta se dešava, mnogo informacija dolazi kroz socijalne mreže, internet, zato morate sve da procesuirate. Kada sam počeo karijeru, bilo je sve dosta drugačije. To je nešto što ne možete da zaustaviti. Što se više opirete, sve je brže. Morate da nađete formulu kako da shvatite u kojem smeru čovečanstvo ide. Danas je sve to bolje nego ikada, neko samo slika jednu sliku i milioni to istog momenta vide. Ali, mora da se nađe balans, posebno kod sportista. Fudbal, tenis, košarka, to se prati širom sveta, sve se prati, komentariše, sudi od strane milion ljudi. Ako sportista ne pazi o mentalnom zdravlju, moglo bi da vas povredi. Mentalno zdravlje je bitno koliko i fizičko, vidim da se priča o tome, moramo da pomagnemo jedni drugima i da iskoristimo ovu revoluciju samo u pravom smeru".

Ima 36 godina, raspored mu je sve opterećeniji, jer ima i obaveze van terena.

"Nisu rutine problem, uživam u njima. U svakodnevnom obavljanju pripremnih zadataka i protokola u oporavku, to mi godi, i dalje sam tu gde jesam zbog toga. Ono što mi manje prija je vreme koje provodim van kuće. Pogotovo sa tom promenom u Mastersu, sada će uskoro svi turniri iz te kategorije biti po dve nedelje. To je previše. Malo turnirima igram više od GS, sve ostalo je priprema. Ako odigrate do kraja, to je dve nedelje, dosta se oduzima od privatnog života, što su mi starija deca, to mi sve više pada. To odsustvo od kuće", zaključio je Novak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Novak Đoković,   Košarka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.