Novak mu sredio prvi posao, sada trenira čuvenog pevača – za B92.net otkriva svoj put od Sombora do LA

Izvor: B92, 01.Sep.2023, 15:16

Novak mu "sredio" prvi posao, sada trenira čuvenog pevača – za B92.net otkriva svoj put od Sombora do LA

Mečeve Novaka Đokovića na US openu ne propušta poznati pevač Sil (Seal), koji i sâm u slobodno vreme voli da igra tenis.

Personalni trener britanskog muzičara, poznatog po hitovima "Crazy" i "Kiss from a Rose", jeste Rastislav Relić.

Njega smo sreli na susretu Dušana Lajovića i Jibing Vua. Tada smo čuli tek poneke anegdote, što je bilo dovoljno da ga pozovemo još jednom i čujemo širu priču, za koju verujemo da je interesantna.

Rastislav >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je sa polaskom u školu krenuo i na časove tenisa, u kojem je ostao do dana današnjeg, samo u nešto drugačijoj varijanti – kao trener.

"Počeo sam sa sedam godina u TK Novi Sad. Moj otac je uvek želeo da igra i upisao me je tamo. Nisam bio preterano zainteresovan, bežao sam sa časova, pa su me jurili. Ostao sam do dana današnjeg u tenisu, 32 godine kasnije. Igrao sam u svim kategorijama do 10, 12, 14, 16 u Srbiji sa manje-više svim igračima koje vidite danas. Što su igrači i dalje, što su treneri… Kultura je bila takva, svi smo se družili. Bilo je baš lepo na turnirima. Bio sam dobar, među 30 u to vreme, što sam ja mislio da je srednje, loš rezultat", kaže Relić za "B92.net".

Relić je svoj prvi posao kao teniski trener dobio 2007. u Velikoj Britaniji. Bilo je to u momentu kada je Novak Đoković izašao na veliku scenu i tako mu, kao zemljaku, sigurno, makar indirektno, otvorio vrata u novom poslu. Na tome, ali i na svemu ostalom, Rastislav mu je neizmerno zahvalan.

"Prvi posao mi je bio u Londonu, u Kamberlend klubu gde je jedna od mojih igračica bila Harijet Dart. Ona je sada tu oko Top 100. Sa njom sam tamo radio. Slučajno sam tamo otišao zbog tadašnje devojke, koja je živela u Londonu. Otišao sam u taj klub i dobio posao. U suštini, tada je Đoković eksplodirao, najverovatnije sam taj posao dobio zbog Novaka. Srbin, ja tamo došao… Tražili su mi CV, ja kao ‘šta je CV’, biografija. Uzeo sam papir i olovku i napisao. Čovek koji mi je bio prvi šef, zove se Kris Brednam i dan danas radi na Eurosportu kao komentator. Još uvek mu se sećam glasa. Bio sam sa našima na Kvinsu i Vimbldonu te godine. Radio sam posle u Španiji, na Kipru, Singapuru, Americi i Hong Kongu. Prvi put u Aziji je bilo u Singapuru gde sam radio godinu dana, tamo sam čuo za Hong Kong, gde sam bio 10 godina. Do pre godinu i po dana, kad smo žena i ja otišli zbog neke čudne političke situacije, te 2019. i onda se korona nadovezala. Onda smo 2020. proveli u Srbiji, korona je eksplodirala. Vratili smo se potom tamo, mislili da će biti bolje. Ostali smo zarobljeni godinu i po dana i pošto je sve nekako bilo sve gore i gore, otišli smo u Los Anđeles, koji sam znao od pre jer sam igrao turnire 2006, 2007. godine, čelendžere. Bio sam upoznat sa gradom i državom, otišli smo privremeno, ali smo ostali".

Relić je na US openu zajedno sa suprugom Ivanom Trišić, inače Mis Srbije za 2018. godinu. Tu je i Sil, sa kojim sarađuje više od godinu dana.

"Za Sila sam čuo u Los Anđelesu preko jedne žene. Počeo sam da radim sa grupama u njegovoj kući, tako sam ga upoznao. Ta grupa se raspala, ali sam ja ostao. Nastavili smo da igramo, sarađujemo. Lepo se slažemo, lepo smo kliknuli. Fora sa tim poznatim ljudima je da oni traže da se još više sa nekim dobro slažu. Sa toliko mnogo ljudi sarađuju, da gledaju da bude sve što jednostavnije. Ostao sam i već više od godinu dana. Treniramo koliko god on i ja imamo vremena. Tri do pet puta nedeljno, u njegovoj kući. Tako da je prilično opušteno. Slušamo muziku, pijuckamo, igramo, pričamo o životu, muzici. Čoveče, Sil ti priča o tehnikama pevanja. Ludilo. Jednom sam doveo nju (suprugu), on se naravno oduševio kad je video Ivanu. Pa sam na njegovom času ja igrao protiv nje i njega."

Piklbol koji je u ekspanziji u Americi, interesantan je Reliću i njegovoj supruzi ne samo kao sport, već i kao biznis.

"To je najbrže rastući sport trenutno u SAD. Razlika između padela i piklbola je u loptici. U pitanju je 'green dot ball' koja se koristi za decu do 10 godina, malo je samo mekša, a loptica za piklbol je plastična. Kao veći ping pong, loptica je sa rupama da može bolje da leti kroz vazduh, a teren je gotovo iste dimenzije kao i za padel."

Relić već dugo živi u inostranstvu, daleko od rodnog Sombora. Nedostaju mu i neke druge stvari.

"Burek sa jogurtom, tvrđava, Exit, Dunav u Somboru, tamo sam rođen, Sombor je prelep grad što si stariji to ga više razumeš. Naravno da sam ponosan na Jokića, nisu ludi Krajinović i Jokić što ga vole, ko ga voli ne bi ga zamenio ni za šta na svetu."

Rastislav je 2019. bio u Šangaju, tokom trajanja Mastersa, kada je iskoristio priliku da se vidi sa srpskim teniserima.

"To je bilo poslednji put kada se Šangaj održavao, bio je to jako loš period u Hong Kongu, volim da idem po teniskim turnirima, ali tada sam morao da odem, trebala mi je pauza od ludila u gradu. Bio sam gost Dušana Lajovića na turniru i ceo turnir sam proveo tamo, bilo je strava. Bio je i Nole jedne večeri sa nama celo veče, jako retko neko ima toliko sati sa njim. On kad se opusti je kao i svi ostali ljudi, igra igrice, igrao je FIFA i razbijao. Razbija i FIFA. Kad čovek zna da pobeđuje nije bitno šta igra, uzeo je možda kontroler prvi put u životu u ruke i pobedio Krajinovića. Pitao me da li hoću ja da igram, samo sam rekao: Ne treba (smeh)."

Rastislava smo pitali i otkud to da Sil Novakove mečeve gleda iz lože i kako su se njih dvojica upoznali.

"Mislim da mi je Sil rekao da su se upoznali na nekom njegovom koncertu u Španiji, znaju se i sa turnira, ali najviše preko zajedničkog prijatelja Gordona Julinga. Sil je više bio Federerov fan, sada smo ga Gordon i ja okrenuli da voli i Novaka. Sada obožava Novaka zbog nas i Gordona, koji je u loži."

Đoković i Sil borave u Nju Džerziju, na imanju zajedničkog prijatelja Gordona Julinga.

"Znam da imaju svaku podlogu koju hoće, šljaku, beton sa US opena i travu, pa biraju gde će da igraju. Ne znam da li tamo mogu da se sretnu jer je mnogo veliko imanje. Šalio sam se sa njim 'Gde ti je cimer?', ali ne verujem da spavaju soba do sobe (smeh)", zaključio je Relić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Novak Đoković,   Tenis

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.