Novak kroz dramu do finala

Izvor: B92, 15.Mar.2014, 22:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novak kroz dramu do finala

Srpski teniser Novak Đoković odigrao je još jedan dramatičan duel sa Džonom Iznerom, ali je ovoga puta uspeo da pobedi i plasira se u finale Indijan Velsa.

Đoković je savladao Iznera rezultatom 7:5, 6:7 (2:7) 6:1 posle skoro dva i po sata igre, iako je u drugom setu dva puta imao priliku da servira za meč.

Ovom pobedom najbolji srpski teniser stigao je do prvog finala u 2014. godini, u kom će ga čekati Rodžer Federer, koji je lako izašao na kraj sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Aleksandrom Dolgopolovom - 6:3,6:1.

U izuzetno uzbudljivom prvom setu Đoković je bio jako blizu brejku, propustio je tri brejk šanse, a onda je Izner pri vođstvu 5:4 imao tri vezane brejk i set lopte. Uz fenomenalne reflekse i neverovatan poen od 20 udaraca, Đoković uspeva da se izvuče sa ivice provalije, a potom i da napravi ključni brejk za osvajanje prvog seta.

Činilo se da će Novak lagano privesti meč kraju, kada je u drugom setu napravio brejk za vođstvo od 5:4. Međutim, završnicu tog dela igre odigrao je katastrofalno, iako je dva puta bio u prilici da servira za finale. Izner se iznova vraćao i izborio taj brejk u kom je dominatnom igrom izjednačio na 1-1 u setovima.

Odlučujući set počeo je nesigurno, ali je uspeo da osvoji prvi gem na svoj servis, a potom i da napravi veoma bitan brejk za 3:1. Iako se ponovo mučio da ga realizuje, ovoga puta to je i uspeo, čime je konačno prelomio meč. Do kraja seta još jednom je oduzeo servis visokom Amerikancu, za konačnu pobedu posle skoro dva i po sata igre.

Tok meča:

U prva dva gema teniseri su bez izgubljenog poena dobili gemove na svoj servis, a Đoković u trećem gemu propušta tri brejk šanse. Na prve dve vezane nije imao šanse, Amerikanac je odservirao sjajne prve servise, ali na trećij je Novak ne toliko visok kik iz drugog servisa vratio u mrežu (2:1).

Đoković je sa lakoćom, bez izgubljenog poena, osvojio i treći gem na svoj servis, a pri rezultatu 3:3 poveo je 0:30. Međutim, ponovo se izvukao sjajnim servisima, a Novak je posle slabog riterna na 15:30 ispustio glasan uzvik kao znak nezadovoljstva.

Iako je dobro čitao servise Iznera i u ostatku gema, Amerikanac je poveo sa 4:3.

Potom je Novak doživeo prvu neprijatnu situaciju na svoj servis, ali je od 15:30 došao do 4:4. U narednom gemu Đoković je ponovo imao polušansu, ali je pri izjednačenju propustio da traži čelendž, iako je snimak pokazao da je riternom pogodio liniju.

Iako je u prethodna četiri gema izgubio samo dva poena na svoj servis, Novak je pri rezultatu 5:4 poslao dve loptice u mrežu i treću u aut za 0:40.

Činilo se da je u bezizlaznoj situaciji, ali išao je postepeno – prvu je spasao dobrim servisom, a potom je izuzetnim refleksima vratio Iznerov snažni ritern tako ga nateravši na grešku.

Usledio je najuzbudljiviji poen u meču, Izner se branio poput Nadala, ali Novak je nekako uspeo da dođe do izjednačenja u 20 udaraca dugom poenu, a ubrzo je izjednačio na 5:5.

Momentum je prešao na Novakovu stranu, ritern ga je služio, uhvatio je izuzetno visok kik i poslao ga jako duboko za 15:40. Izner je spasao prvu brejk šansu, ali je Đoković potom odigrao fantastičan udarac – iz punog ’streča’ poslao je bekhend paralelu na liniju i iznudio grešku za 6:5.

Đoković je u narednom gemu izgubio samo jedan poen i dobrim servisom okončao je set – 7:5.

Gemovi su bili nešto neizvesniji na početku drugog nego na početku prvog seta, ali brejk šansi nije bilo – 2:2. U šestom gemu Novak se suočio sa prvom pravom pretnjom u drugom setu, ali je pri rezultatu 30:30 dobio malu pomoć vrha mreže i izjednačio je na 3:3.

U sedmom gemu videli smo prvu brejk šansu u setu – Izner je pogrešio dva bezazlena bekhenda, Novak mu je forsirao tu stranu, a onda je na 30:30 odigrao na forhend i došao do brejk loptom. Međutim, Amerikanac je pronašao fantastičan servis, odservirao je as, a potom i poveo sa 4:3.

Novak je odigrao odličan servis gem, bez izgubljenog poena. Odlično ga je služio servis, a gem za izjednačenje 4:4 završio je as udarcem.

U istom ritmu srpski teniser je nastavio u na Iznerovom servisu. Od početka ga je pritiskao i to se isplatilo jer je izborio dve brejk lopte. Iako je Izner uspeo da odbrani prvu, drugu nije posle duge razmene udaraca, kada je Amerikanac lopticu poslao pravo u mrežu.

Đoković je u narednom gemu servirao za meč, ali je slabo pogađao prvi servis i tako dozvolio Izneru da izjednači i vrati se u meč.

Novak je u 11. gemu primenio agresivnu taktiku, pritiskao je Iznera na servisu i čekao njegovu grešku, koju je Amerikanac posle velike borbe napravio za vođstvo srpskog tenisera sa 6:5.

Međutim, Đoković je propustio još jednu šansu da završi meč, pošto je lošim servisima dozvolio Izneru da dođe do tri vezane brejk lopte, a Amerikanac je iskoristio već prvu za 6:6 i taj-brejk.

Novak je lose ušao u taj-brejk, što je Izner iskoristio i vrlo brzo napravio pristojnu prednost, a zahvaljujući greškama drugog tenisera brzo je i izborio treći set sa 7:2.

Videlo se da je Đoković uzdrman očajnom završnicom drugog seta, ali je uspeo da povede u trećem. Sačekao je dve lake greške rivala i posle jednog solidnog drop šota stigao do 1:0. Amerikanac je od sredine drugog seta pronašao ritam uprkos povredi i pogađao iz svih pozicija. Jednom bekhend paralelom izvukao se posle 0:15, ali mu je stao servis i došlo je do izjednačenja. Đoković je propustio izglednu priliku da dođe do brejk lopte, nakon čega je bacio reket, a Izner ubrzo izjednačio na 1:1.

Kao i u prvom i u drugom servis gemu srpski igrač nije imao mnogo problema, što mu je omogućilo novo vođstvo. Videvši da Izneru polako pada procenat prvog servisa odlućio se za napad i agresivniju igru. Amerikanac mu je poklonio dva poena greškama iz forhenda, a onda na brejk lopti odservirao duplu grešku i Novak je poveo sa 3:1.

Kao i svaki put u ovom meču, Đoković je imao silnih problema da materijalizuje brejk, ali je ovoga puta uspeo. Spasao je jednu brejk šansu i posle tri izjednačenja otišao na 4:1, posle čega je Džon ponovo zatražio medicinski tajm-aut.

Pri rezultatu 4:1 Đoković je osvojio dva poena, a onda ga je jedan čelendž delio od dve vezane brejk lopte. Nakon reakcije Iznera, 'skolovo oko' pokazalo je da je Novakov ritern otišao u aut i Amerikanac je dobio poen. Ipak, drugi teniser sveta nije tu stao, već je nastavio sa pritiskom i pogodio bekhend paralelu. Posle nje, sačekao je još jednu grešku i fenomenalnim riternom stigao do još jednog, konačnog, brejka.

Izner se posle drugog izgubljenog servisa u trećem setu potpuno predao, a Novak je sigurno odservirao i stigao do konačne pobede od 7:5, 6:7 (2:7) 6:1, posle dva sata i 25 minuta igre.

U prvom ovogodišnjem finalu, rival Đokoviću biće Rodžer Federer.
Pogledaj vesti o: Novak Đoković

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.