Novak: Ova titula ima dublje značenje

Izvor: B92, 01.Feb.2015, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novak: Ova titula ima dublje značenje

Novak Đoković izjavio je posle pobede nad Endijem Marijem u finalu Australijan opena da je psihička stabilnost najvažnija u takvim mečevima.

Đoković je peti put u karijeri osvojio Australijan open, u finalu je savladao Marija sa 7:6 (7-5), 6:7 (4-7), 6:3, 6:0.

“U ovakvim duelima i okolnostima, mentalna snaga verovatno igra najznačajniju ulogu. Za pobedu je potrebno da se pronađe unutrašnja snaga, fizička i emotivna, naročito kada igraš sa jednim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od najboljih i kada si u zaostatku na semaforu. Mnogo je stvari koje mogu da utiču na stanje uma. Naravno, nije moguće uvek imati maksimalnu koncentraciju, ali važno je da nastaviš dalje – mnogo puta padneš, ali mentalna snaga omogućuje ti da nastaviš dalje“.

Takođe, Novak je rekao da nije imao nikakvih problema sa povredom, već da je samo imao krizu krajem drugog i trećeg seta.

“Bilo je mnogo prekretnica u ovom meču. Bila je velika borba, kao što su svi i predvideli. Bio je sličan meč kao u finalu 2013. godine, kada smo više od dva sata igrali dva seta, sada su trajali dva i po sata i bilo je iznurujuće. Obojica smo prošli kroz neke teške trenutke fizički. Videli ste da sam imao krizu na kraju drugog i na početku trećeg seta. Osećao sam se izmoreno i bilo mi je potrebno vreme da se pregrupišem, napunim baterije vratim se na pravi put. To sam i učinio. Počeo sam da udaram lopticu, da igram agresivnije, da izlazim na mrežu i da skraćujem poene. Mentalno me je u meč vratilo kada sam vratio brejk na startu trećeg seta“, rekao je Đoković.

Mari je izjavio da ga je poremetilo to što je Novak imao fizičku krizu na početku trećeg seta, mislio je da trpi grčeve.

“Neću da govorim loše o njemu u medijima ili da tražim izgovore. U ovakvim mečevima ima dosta emocija i mnogo tenzije. Bio je i prekid kada su oni ljudi uleteli na teren. Bila je duga pauza, ja sam tada imao set i brejk viška, a potom sam izgubio servis. On je počeo da igra agresivnije i bio je bolji na terenu. Ni on nije delovao baš najsvežije u drugom i trećem setu, ali sve je to normalno s obzirom na količinu i dužinu razmena. Velika je fizička potrošnja“.

Baš kao i Mariju, i Novaku su novinari postavili nekoliko pitanja u vezi sa spomenutom krizom: Kako objašnjavaš to da se delovao kao da si praktično van meča fizički i psihički, a onda si okrenuo stvari u roku od dva gema. On je mislio da te muče grčevi.

“Nisam imao problema sa grčevima, a medicinski tajm aut nisam tražio jer nisam imao razloga. Samo sam se osećao slabo – prošao sam kroz fizički krizu koja je trajala 20 minuta. Iskreno, nije mi se to tako često događalo tokom karijere, ali negde u zadnjem delu mozga znao sam da je slična situacija kao pre dve godine u Melburnu, kada su dva seta takođe trajala više od dva seta. tada sam osetio da imam fizičku prednost nad njim i to mi je sada bilo u glavi i teralo me da nastavim dalje. To, kao i važnost trenutka – finale Gren slem turnira, nisam želeo da odustanem, kao što nikada ne odustajem. Verovao sam da ću dobiti potrebnu snagu i uspeo sam, zaradio sam je. Počeo sam bolje da udaram lopticu, da bolje pokrivam teren, da skraćujem poene i da se vratim u meč“.

Novak je rekao da ga ne brine fizička kriza koju je imao.

“Naprotiv, mislim da je ohrabrujuće to što sam uspeo da se vratim i da završim meč na onakav način. Kada je reč o tome šta unosim (novinar je pitao šta pije od tečnosti), to su elektroliti, energetska pića, stvari koje svaki sportista pije. Veoma sam disciplinovan i veoma detaljan u vezi sa time šta pijem i šta jedem. Postoje detalji koji se čine malim, ali kada se obrati pažnja na njih, mogu da se ispostave odlučujućim, pogotovo u ovakvim mečevima. Živim zdrav život i poslednje dve godine morao sam mnogo da se žrtvujem – da se lišim slobodnog vremena, nekih divnih obroka... Ali to je moj izbor – i dalje uživam u onome što jedem i pijem i usvom životu. Ne mogu da se žalim jer zapravo živim najbolji život koji mogu. Kao i svi ostali, pokušavam da budem najbolji mogući. Zato obraćam toliku pažnju na sve to“.

Novak je rekao da ova titula, peta u Melburnu, za njega ima posebno značenje.

“Ovaj trofej ima dublje značenje, unutrašnju vrednost u mom životu jer sam sada i otac i muž. Veoma sam ponosan na to. Pokušavam da ostanem na pravom putu, da ostanem posvećen sportu da svaki mogući način i da iskoristim zenit karijere, 27 mi je godina. Zbog ovoga se bavim tenisom, da bih osvajao velike titule i da bih sebe stavio u poziciju da igram i za ljude oko sebe. Znam koliko su žrtvovali zbog moje karijere i pokušavam da im se zahvalim tako što ništa ne uzimam zdravo za gotovo. Kako mi život napreduje, postoje okolnosti i događaji koji definipu ove divne trenutke. To što sam se oženio i postao otac u proteklih šest meseci dalo mi je novu energiju, nešto što ranije nikada nisam osetio. Trenutno sve ide u pozitivnom smeru, zahvalan sam na tome i pokušavam punim srcem da proživim ove trenutke“.

Na originalno pitanje da li bi menjao jedan trofej u Melburnu za onaj sa Rolan Garosa, Đoković je odgovorio:

“Ha! Ne pitajte me to pitanje ovde, molim vas“, rekao je Novak uz osmeh, “Ne, snažno verujem da se u životu sve dešava sa razlogom i pokušavam da ne trošim energiju razmišljajući ’šta ako’. Postoji razlog zašto ovde tako dobro igram i zašto sam osvojio pet titula, kao i što postoji razlog zašto još nisam osvojio Rolan Garos. Nastaviću vredno da radim, da se trudim i da verujem da ću uspeti da slavim u Parizu makar jednom“.
Pogledaj vesti o: Novak Đoković finale

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.