Novak Đoković može kao 2011.

Izvor: Politika, 23.Feb.2013, 22:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novak Đoković može kao 2011.

Trener Marijan Vajda uveren da će najbolji teniser sveta biti veoma uspešan i ove sezone

Od izveštača „Sportskog žurnala”

Dubai – Marijan Vajda, dugogodišnji trener Novaka Đokovića, gledao je juče kvalifikacioni meč njegovog srednjeg brata Marka. Samo pola sata ranije bio je izvučen glavni žreb ikada ga je Slovak video, slatko se nasmejao:

– Žreb nije dobar, težak je za prvo kolo. Dva Srbina jedan protiv drugoga, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nije prijatno za igranje. Naravno, ovde je svetska elita, nema lakih mečeva i mi se sada fokusiramo na prvo kolo.Ima vremena do finala...

Đokoviću će ovo biti prvi meč posle nekoliko nedelja, koliko je to otežavajuća okolnost?

– Dobro smo radili u Monte Karlu. Odlično je pripremljen, u dobroj formi, uveren sam u to. Jedva čeka povratak turnirima i veoma je motivisan. Željan je mečeva. Bio je težak januar u Australiji, pa je morao da se malo odmori i sada je ponovo gladan izazova.

Posle Dubaija, ceo mart bićete u Americi – na mastersima u Indijan Velsu i Majamiju i na Dejvis kup u Bojsiju?

– Novak je odlično počeo sezonu i stekao mnogo samopouzdanja posle trijumfa u Melburnu. Stvarno veruje da može da igra na svim turnirima kao 2011. Očigledno ne smemo mnogo da gledamo unapred, prvo moramo da se skoncentrišemo na Dubai. Ali, ja mislim da je spreman za sezonu na betonu u Americi. Posle dolaze veoma važni turniri na šljaci. Njegov san je i dalje da osvoji Pariz, a sada je opušteniji, jer je sezonu počeo osvajanjem prvog gren slema. Zna da mora da bude veoma fokusiran u svakom meču.

Da li je njegova igra na istom nivou kao 2011. ili čak boljem?

– On je ispred svih konkurenata. Federer, Nadal i Marej su sada iza njega. Novak je odskočio. Psihološki je u prednosti, jer je odbranio Australijski open. Sada zna kako šta treba da uradi, a i njegova psihološka snaga je još veća.

Prošle godine je prvi put igrao finale na Rolan Garosu, može li ovog juna da ga osvoji?

– Ne želim da se bavim prognozama.Želim da bude u najboljoj mogućoj formi. Zna kako da igra na šljaci, jedva čeka Rolan Garos. Ako sve bude kako treba posle četvrtfinala Dejvis kupa u Americi, ako organizuje turnire kako treba, imaće veliku priliku za trijumf.

Da li će biti nekih izmena u sezoni na šljaci?

– Jedino se malo kolebamo oko Monte Karla, moramo da vidimo kako će se osećati posle Dejvis kupa sa Amerikancima. Ne želim da bude premoren. Od toga će zavisiti da li će igrati u Monte Karlu. Igraće ostale velike turnire na šljaci pre Rolan Garosa, Rim i Madrid.

Šta mislite o igri Marka Đokovića?

– Napredovao je, ali je imao maler da se prošle godine povredi. Sada se muči, želi da se vrati na teren.Ne brani mnogo poena, što je dobro. Popravio se, ali mora da igra mečeve kako bi nastavio da napreduje.

A najmlađi brat Đorđe?

– Takođe pokušava, ali nije mu lako da stasava posle braće. Veliki je to pritisak, ali i on se trudi, ima dobre uslove za rad. Kada jednom prelomi da želi da se  maksimalno posveti tenisu, svašta može da se dogodi. Uvek postoji šansa.

Da li savetuje i Marka i Đorđa?

– Da, bili smo svi zajedno u Monte Karlu prošle nedelje. Volim da ih savetujem i zadovoljan sam kad me pitaju za savet, jer oni imaju i svoje trenere.

Stižete li da ispratite i rezultate vaše ćerke na juniorskim turnirima?

– Kad god imam vremena, gledam kako igra. I kao otac i kao trener volim da joj pomognem – nasmejao se Vajda.

Vojin Veličković

-----------------------------------------------------------

U prvom kolu: Đoković – Troicki

Dubai – Verovatno nikome juče nije bilo tako teško u Dubaiju (tvrda podloga, 1.785.500 dolara) kao Viktoru Troickom. Nije mu najbolje krenulo ove godine, pao je na 42. mesto ATP liste, a ovde će igrati protiv najjačeg mogućeg rivala–Novaka Đokovića.

–Sada sam čuo za žreb. Trebalo je da treniramo zajedno, ali sada nećemo pošto ćemo po ko zna koji put igrati jedan protiv drugog. Realno – nije moglo teže, ali takav je žreb. Ne znam kada ćemo igrati, nadam se dobrom meču. Daću sve od sebe, mada je on favorit – ispričao je Viktor koji u dosadašnjih 13 susreta samo jednom savladao Đokovića, i to 2007. u Umagu na njihovom prvom dvoboju.

Pre tačno 12 meseci Troicki je bio 22. na ATP listi a sada je 42.

– Nije da mi ne ide, imao sam povredu, ali to izgleda nikog ne zanima. Sve je u redu kada igram povređen u dublu za reprezentaciju u Dejvis kupu i kada posle toga predam meč na svom turniru za koji sam bio prijavljen, onda kažu da foliram – podsetio je Troicki da je posle pobede u Dejvis kupu nad Gofanom, iako je izgubio prva dva seta, morao u Monpeljeu da istakne belu zastavu u drugom kolu.

Odmah je dodao i šta je bio razlog:

– Pukla mi je zadnja loža. Sada je sve u redu, sve će biti dobro.

V. V.

-----------------------------------------------------------

Tipsarević protiv Davidenka

Janko Tipsarević će prvi meč u Dubaiju odigrati protiv Rusa Davidenka, 43. tenisera sveta, sa kojim ima nerešen bilans: po dve pobede i dva poraza. Mogući rivali u 2. kolu su mu Australijanac Tomić i Rumun Hanesku, dok bi u četvrtfinalu to mogao da bude Rodžer Federer.

Mogući rivali „broja 1” – Del Potro i Federer

Ukoliko Đoković zaređa sa pobedama, a veliki je favorit u svim mečevima, posle Troickog na red dolazi bolji iz meča Bautista (Španija) – Gofan (Belgija), pa verovatno Sepi u četvrtfinalu, Del Potro u polufinalu i Federer u finalu.

Ostali važniji parovi 1. kola: Del Potro (4) – Bagdatis, Conga (5) – Ljodra, Berdih (3) – Ram, Federer (2) – Žaziri...

Naši teniseri u tri dubla

U čak tri dubla u Dubaiju će biti srpski teniseri. Novak i Marko Đoković su dobili „vajld kard” i u prvom kolu igraju sa Davidenkom (Rusija) i D. Normanom (Belgija). Janko Tipsarević i Viktor Troicki se na startu sastaju sa Ljodrom (Francuska) i Bupatijem (Indija), dok će Nenad Zimonjić i Šveđanin Lindštet (3. nosioci) prvi test imati protiv Butorca (SAD) i Henlija (Australija).

Viola bolji od Marka Đokovića

Marko Đoković je eliminisan na startu kvalifikacija. Italijan Viola, 128. na svetu, pobedio ga je sa 6:4, 6:1. Marko, inače 667. na ATP listi, počeo je meč brejkom, imao šansu za 5:5, ali je onda naglo pao.

objavljeno: 24.02.2013
Pogledaj vesti o: Novak Đoković

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Vajda: Može Nole kao 2011.

Izvor: Mondo, 24.Feb.2013, 11:47

Član stručnog štaba Novaka Đokovića, Marijan Vajda uveren da bi najbolji srpski teniser mogao da ponovi godinu iz snova...Novak Đoković je 2011. godine poharao teniski svet. Gotovo da je osvojio sve što se može osvojiti, domogao se prvog mesta...Naredne godine došlo je i do očekivanog "zamora...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.