Iz čiste emocije do svetskog vrha

Izvor: Danas, 29.Sep.2015, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz čiste emocije do svetskog vrha

Beograd - Pre nego što se otisnuo u Aziju gde ga očekuju turniri u Šangaju i Pekingu Novak Đoković, zajedno sa svojim trenerom Borisom Bekerom, posetio je Teniski savez Srbije gde je razgovarao sa Mirkom Petrovićem, predsednikom krovne organizacije našeg tenisa, a zatim se sreo sa mladim teniserima Srbije, članovima A tima koji se jednim delom stipendiraju >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << od strane TSS. Predavanju je prisustvovao i čuveni teniser Boris Beker, trener našeg šampiona, koji je takođe delio brojne savete.

- LJubav prema sportu kojim se bavite je najvažnija stvar za svakog mladog takmičara. Strast koju osećate ne samo kada idete na turnire, već i na treninge, svaki put kada treba da udarite tenisku lopticu. U momentima kada vam je teško, svi prolaze kroz to, i kad imate tremu, strah, emocije, kada igrate važne mečeve, turnire, pitanje je kako ga prevazići. To se radi strpljenjem, verom u sebe i u svoje sposobnosti, fokusiranjem na suštinu i početak vaših karijera i na pitanje zbog čega ste počeli da se bavite tenisom, a to je zbog toga što ste sami to želeli - uvodni je deo časa koji je Đoković održao mladim teniserima.

- Tenisom sam počeo da se bavim iz čiste emocije jer sam gledao meč na TV. Igrao je Pit Sampras, osvojio je tada vimbldonsku titulu. Nikad nisam ranije video ni lopticu, ni teren, ali me je to zaintrigiralo. Zamolio sam oca da mi kupi reket i tako je sve krenulo. Često kad se nađem u teškim trenucima u meču, kada nije sve idealno, podsetim se toga. Prisetim se ko sam ja u stvari, zašto sam teniser, gde ja idem. To su ključne stvari koje svako od vas treba da postavi, u momentima kad stasavate, izgrađujete karakter, prolazite kroz pubertet - podsetio je Novak buduće šampione da je čista emocija baza, a sve ostalo nadogradnja.

LJubav prema tenisu dovoljna je za zdrav pristup prema obavezama, međutim ako preraste u opsednutost balans se gubi, a samim tim i razum.

- Potrebna je optimalna posvećenost prema sportu. Ako nije umereno, a granica varira od osobe do osobe, to postaje opsesija, što nije dobro, jer ona ne proizilazi iz prave emocije, iz ljubavi, strasti prema onom što radite. Tu treba da bude koren vašeg bavljenja ovim sportom - reči su najboljeg igrača na svetu koji, utisak je, savršeno balansira između tenisa i privatnog života.

- Tenis je jedinstven, pružiće vam lepe stvari u životu, putovaćete svetom, doživećete svašta. Ali važno je da budete zahvalni, kako na velikim stvarima, tako i onim malim. Počev od ove čaše vode na stolu. Neko tamo u Africi ili Aziji, pa čak i u Srbiji, nije u mogućnosti da popije vodu. Nema obrok, jedan tanjir da pojede, nešto što imate neograničeno tokom dana, možete da jedete tri do pet puta dnevno. Toliko možete sebi da priuštite. Neko ne može. Bitno je imati tu skromnost, držati obe noge na zemlji, imati svest o sebi i svetu, svoj identitet. To su bitne stavke na putu ka uspehu. Čovek može da podnese i uspeh i neuspeh mnogo lakše i skromnije, bez nekih ekstremnih emocija, ako ima osećaj i svest o realnosti - pokazao je Novak na svom primeru da je moguće biti vrhunski sportista, bogataš, a ujedno skroman i realan.

Za kraj predavanja Đoković se prisetio ovosezonskog finala Rolan Garosa sa Stenom Vavrinkom.

- Igrao sam taj meč sa Vavrinkom. Kada smo završili finale koje sam izgubio, prišli smo jedan drugom i zagrlili se. Igrao sam oko 20-ak grend slem finala i nijednom posle meča nije bilo takvo pozdravljanje. Emocija koju sam doživeo na ceremoniji je bila takva da je nikad pre nisam proživeo. Nas dvojica smo prijatelji van terena, iako smo rivali, iako se borimo za jedan od najprestižnijih turnira na svetu. Uprkos toj borbi, bici nerava, pozitivnih i negativnih emocija na terenu, na kraju je bitno iskazati poštovanje prema onom drugom, reči nisu ni važne, koliko gest - zaključio je Đoković na kraju predavanja koje bi trebalo da postane praksa u budućnosti.

Ana i Jelena u drugom kolu

Najbolje srpske teniserke uspešno su startovale na turniru u kineskom Vuhanu: Jelena Janković je posle osvajanja turnira u Gvangžuu savladala Heder Votson (6:3, 2:6, 6:3), dok je Ana Ivanović pobedila Aleksandru Dulgeru iz Rumunije (6:1, 6:3). Jelenu u narednom kolu očekuje meč sa Anđelikom Kerber iz Nemačke, a Anu Ivanović duel sa Medison Brengl iz SAD.

Ivanovićeva ponovo među deset

Na najnovijim ATP i WTA listama nije bilo dramatičnih promena: Novak Đoković je i dalje neprikosnoven sa 16.145 bodova, drugi je Rodžer Federer sa 9.420 poena, Viktor Troicki je pokvario plasman za dva mesta i sada je 24. na planeti. Dušan Lajović je 85, a Filip Krajinović 98. U konkurenciji dama Ana Ivanović se posle pada na 12. mesto vratila među deset najboljih teniserki, trenutno je deveta na planeti. Jelena Janković je ostala na 25. mestu, Aleksandra Krunić je 98, dok je Bojana Jovanovski 106.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.