Đokovićev početak koji obećava

Izvor: Politika, 14.Apr.2015, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đokovićev početak koji obećava

Bez napora i povreda, najbolji svetski teniser pobedio Ramosa sa 6:1, 6:4 uoči duela sa Tomićem u trećem kolu masters turnira u Monte Karlu. – Vredna pobeda Troickog protiv Kližana: 7:6(5), 5:7, 6:2 pred okršaj sa Iznerom

Lep dan u Monte Karlu za srpski tenis. Novak Đoković je već ušao u treće kolo posle pobede od 6:1, 6:4 i sigurne igre protiv Alberta Ramosa Vinoljasa, a Viktor Troicki je zakoračio u drugo, na račun 29. tenisera sveta, Martina Kližana: >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 7:6(5), 5:7, 6:2.

Đoković je obavio najvažniji zadatak. Ostavio je za sobom savršeni rezultat na tvrdim terenima, za kratko vreme se prilagodio na šljaku i – bez nerviranja ili povreda – drugi put za mesec dana savladao vrlo solidnog Španca, znatno lakše nego u Indijan Velsu. Lavovski deo posla je obavio pritiskom na servis protivnika u dugim gemovima na početku. Uz neophodno zagrevanje, stekao je psihološku i rezultatsku prednost od 4:0, čija se vrednost pokazala odmah posle jedinog brejka Španca, u petom gemu. Tada je mirno uzvratio istom merom i završio set sa 6:1.

Logično je bilo da se Ramos najviše potrudi na početku drugog seta, u kojem je prvi servirao i održavao vođstvo sve do 3:2. Tada se desilo nešto zanimljivo. Organizatori su želeli da poprskaju deo osušenog terena, Ramos se dugo raspravljao sa sudijom i na kraju zahtevao da se vlaženje terena nastavi, a Đoković mirno prihvatio njegov zahtev i još mirnije dobio dva naredna gema, kojima je i odlučen meč. Njegova nadmoć se najlepše pokazala u spornoj odluci sudije da mu dodeli poen i brejk, zbog navodnog auta. Naš teniser je, kao mnogo puta u karijeri, nogom obrisao trag, označavajući da poen pripada protivniku, iako je ponovljeni snimak potom pokazao da je loptica jedva okrznula liniju. Nedugo zatim, osvojio je i taj, ključni gem.

Tako se najbolji teniser sveta prvi plasirao u osminu finala u Monte Karlu, a koliko je dobar početak značajan objasnio je uoči meča:

– Najvažnije je da ne bude povrede pre „Rolan Garosa”, što nisam uspeo u prethodne tri godine. Na šljaci teniser stalno mora sâm da ubrzava lopticu, dok na bržim terenima može da koristi snagu protivnikovog udarca. Zato je šljaka fizički zahtevnija i što više vremena imaš da se navikneš, to bolje. Svestan sam da mi je ove godine ostalo nedelju dana manje između Majamija i Monte Karla, što mi ne ostavlja mnogo vremena za oporavak, ali i dalje se osećam dobro. Motivisan sam da igram ovde i nadam se da će mi telo i um izdržati do kasne faze ove nedelje. To što sam igrao na najvišem nivou u poslednje tri-četiri godine pomoglo mi je da se bolje izborim sa ovakvim situacijama. Do 2011. godine nikada nisam dobijao toliko mečeva u nizu. Sada osećam da sam fizički spreman, a i da sam mentalno i emocionalno zreo.

Naš teniser je govorio i o tome kako je naučio da se ne opušta posle serije uspeha, kakvu je upravo načinio na pet najvećih turnira na betonu: u Parizu, Londonu, Melburnu, Indijan Velsu i Majamiju:

– Samopouzdanje je teško steći – potrebno je mnogo vremena, mečeva, vere u sebe, sati na terenu. Teško se stiče, ali je tako lako izgubiti ga. Zato pokušavam da budem disciplinovan i svestan da moram da nastavim vredno da radim. Nadam se da će mi takav stav omogućiti da ostanem na pravom putu.

U osmini finala Đokovića očekuje mnogo teži protivnik, ove sezone odlični Bernard Tomić, koji je posle velike borbe sa 7:6 (4), 6:7 (5) savladao Austrijanca Hajder Maurera. Sa australijskim teniserom je trebalo da se sastane u četvrtfinalu „Indijan Velsa”, ali je Tomić predao meč zbog zdravstvenih problema.

Ovdašnje ljubitelje tenisa jednako raduje startna pobeda Viktora Troickog, kome žreb nije bio naklonjen, jer ga u drugom kolu čeka Džon Izner, a u trećem mu se putevi ukrštaju sa Rafaelom Nadalom. Troicki vodi protiv Iznera 3:1, a „dobio” ga je i u jedinom meču na šljaci, u Dejvis kupu, 2010, ali nisu igrali od 2011. Veoma ohrabruje način na koji se oporavio od izgubljenog drugog seta protiv Martina Kližana, u kojem je dugo imao brejk prednosti. Iako je Slovak stigao u Monte Karlo sa titulom iz Kazablanke, naš povratnik u svetski vrh je dominirao kada je bilo najvažnije, posle više od dva i po sata igre.

M. K. 

objavljeno: 14.04.2015.
Pogledaj vesti o: Novak Đoković

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Ðoković uspešan na startu turnira u Monte Karlu

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Apr.2015

Najbolji teniser sveta Novak Ðoković uspešno je započeo sezonu na šljaci, pošto je danas u drugom kolu Mastersa u Monte Karlu savladao Španca Alberta Ramosa sa 6:1, 6:4...Meč je trajao 87 minuta, a Ðoković je došao do trijumfa lakše nego u jedinom prethodnom međusobnom duelu, nedavno u Indijan...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.