Đoković šampion US Opena – vratio se u SAD, revanširao Medvedevu i oborio svaki rekord!

Izvor: B92, 11.Sep.2023, 01:37

Đoković šampion US Opena – vratio se u SAD, revanširao Medvedevu i oborio svaki rekord!

Srpski teniser Novak Đoković osvojio je US Open i tako stigao do 24. Grend slem titule u karijeri.

Novi/stari prvi reket sveta je u finalu bio bolji od Danila Medvedeva rezultatom 3:0.

Po setovima je bilo 6:3, 7:6 (5), 6:3 za tri sata i 17 minuta vremena igre.

Bila je to repriza finala iz 2021. godine u Njujorku kada je bolji bio ruski teniser, ali je Đoković uspeo da mu se revanšira za taj poraz.

Već u prvom poenu i njegovih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 19 razmena smo dobili uvid u to kakav ćemo meč gledati. Obojica su bila precizna u svojim udarcima, pomalo i želeli da što sigurnije uđu u ovaj meč.

Na žalost Medvedeva, to nije bilo moguće za njega jer je protivnik već u prvom servis gemu Danila napravio brejk i to sa "nulom".

Pred Đokovićem je od tog trenutka bilo da samo dobro igra na svoj servis i čuva stečenu prednost, što je i uspeo iako je i ranije mogao da završi prvi set.

Na putu ka vođstvu je upisao hiljaditi viner na Grend slemovima ove sezone (12 u prvom setu) i tako postao prvi teniser kojem je to uspelo.

Posle 1:0 u setovima, sve je bilo na Novakovoj strani, pa tako i istorija. U poslednjih 30 godina, samo su trojica tenisera uspevala da osvoje US Open nakon što su izgubila prvi set.

Jedan od ta tri poraza jeste i onaj kada je Sten Vavrinka 2016. godina slavio baš protiv Đokovića, ali to je jedini poraz u finalima Grend slemova za Novaka na tvrdim porazima od 11 takvih situacija.

Drugi set je bio daleko neizvesniji, o čemu svedoči činjenica da je traja gotovo sat vremena duže od prvog.

Igrao je Đoković odlično na svoj servis i uvodna dva dobio sa "nulom", dok se Medvedev mučio i uvodio svaki svoj gem u neizvesnu završnicu.

Novak je imao brejk priliku u sedmom gemu koju nije iskoristio, nakon čega je počeo teško da diše i ne izgleda najbolje na terenu. Pokušao je Medvedev to da iskoristi izborivši i sam šansu za brejk, ali je maestralnim poluvojel udarcem srpski teniser uspeo da odbije taj nalet.

Narednu brejk šansu Medvedev je imao pri rezultatu 6:5. Tačnije, poklonio mu ju je Đoković duplom servis greškom. Tada se dogodio možda i prelomni trenutak na meču.

Izašao je Đoković na mrežu, imao je Medvedev slobodnu paralelu, ali je odlučio da pošalje loptu dijagonalno što je Novak uspeo da pokrije i potom stigne do taj-brejka.

U taj-brejku se zna ko je favorit. Đoković je ove sezone odigrao 30 taj-brejkova pre ovog i slavio u čak 25, naspram 12 Medvedeva od 21.

Počeo je Rus bolje, uzeo prvi mini-brejk, ali je Novak ubrzo preokrenuo i osvojio drugi set koji je pretio da uđe i u treći sat.

Po okončanju istog je usledila pauza, a Medvedev je zatražio i medicinski tajm-aut zbog bolova koje je osećao u levom ramenu. NIšta ozbiljnije, pa je nastavio da igra, ali je pomalo neozbiljno ušao u, ispostaviće se, set odluke.

Naročito je izgledalo kao revijalni set tokom trećeg gema kada je Medvedev pao i odlučio da ostane na zemlji kako bi se odmorio. Đoković je preskočio mrežu i pokušao da mu pomogne, ali je Danil to odbio i nastavio da se izležava.

Usledio je brejk Đokovića, ribrejk Medvedeva, pa onda još jedan srpskog tenisera, sva tri u nizu. Taj poslednji je bio i dovoljan za titulu u Njujorku.

Sa ovom pobedom je izjednačio rekord Margaret Kort u obe konkurencije sa 24. Grend slem titule.

Postao je najstariji osvajač US Opena sa 36 godina i 111 dana.

Nadmašio je Rodžera Federera i sada je jedini igrač u istoriji i tenisa koji je u četiri navrata osvajao tri Grend slema u jednoj sezoni.

Na sve to, od ranije smo znali da se vraća na prvo mesto i nastavlja trku za 400 nedelja na vrhu ATP liste. Već je oborio sve rekorde što se toga tiče, ovo je više simbolika.

Da bude "okruglo".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Novak Đoković,   Tenis

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.