Iz Njujorka za RTS: Veliko finale Ju-Es opena

Izvor: RTS, 09.Sep.2018, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz Njujorka za RTS: Veliko finale Ju-Es opena

Novak Đoković, večeras od 22 sata po srednjoevropskom vremenu, u Njujorku igra finale Ju-Es opena protiv Argentinca Huana Martina del Potra, uz direktan prenos na RTS-u. Posle trijumfa na Vimbldonu, ovo je Đokoviću prilika da osvoji svoj 14. grend slem trofej, čime bi se izjednačio sa jednim od heroja svog detinjstva, Pitom Samprasom, na trećem mestu svih vremena. (Rodžer Federer je prvi sa 20, a Rafael >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Nadal drugi sa 17.) Novaku bi ovo bio treći trijumf u Njujorku, gde je pobeđivao 2011. i 2015. godine, dok je Del Potro trijumfovao u Flešing Medouzu 2009, u svom jedinom do sada finalu grend slema.
Ako je moguće tražiti mrlju u Đokovićevoj karijeri, to je verovatno učinak u finalima Ju-Es opena i njegovih ispodprosečnih 2-5 (procentualno, ovo mu je najslabiji turnir u finalima). Samo je Ivan Lendl završavao Ju-Es open kao drugi toliko puta, ali on ima tri titule (a vredi dodati da je Lendl svih osam finala igrao zaredom tokom neverovatnog perioda dominacije 1982-89; Bjern Borg u njujorškim finalima 0-4.) Posmatrajući sva grend slem finala zajedno, Đoković će pokušati da izbegne svoj deseti poraz, a samo Federer (20-10) i Lendl (8-11) su "dvocifreni" u toj kategoriji.

Iako je na ovom turniru Del Potro viši nosilac od Đokovića (#3 naspram #6), to je matematička posledica njihovog ATP ranga prouzrokovana Đokovićevom povredom, dugim odsustvom sa terena i oscilacijama prilikom povratka početkom godine. Srpski teniser važi za favorita – pred start turnira, nošen briljantnim nastupima u Vimbldonu i Sinsinatiju, bukmejkeri su mu davali najveće šanse da trijumfuje 5-2 (na dva uložena dolara dobili biste pet), dok je Argentinac bio tek peti (14-1). Pred današnje finale situacija je ista i Đoković je favorizovan sa kvotom od -250 (na jedan uloženi dolar zaradili biste samo 1,40) naspram +190 za Del Potra (na jedan uloženi dolar zaradili biste skoro tri).
Ova dva tenisera su do sada igrala 18 puta i Đoković vodi sa 14-4 u međusobnim duelima. Ta četiri poraza su bila bolna, ali su se mahom desila u specifičnim situacijama: Dejvis kup (2011) i Olimpijske igre (2012. i 2016); tokom ATP sezone, Argentinac je pobedio samo jednom (Indijan Vels 2013).
Drugim rečima, Del Potro nikada nije trijumfovao protiv Đokovića na nekom Grend slemu (0-4) ili u finalu nekog turnira (0-1). Na tvrdim podlogama, Novak vodi sa 13-3, uključujući 3-1 u dvoranama i 7-2 napolju. Konačno, srpski teniser je pobedio u poslednja tri duela.
Sve su šanse da ćemo gledati dobar i uzbudljiv meč: jedan od najboljih servera današnjice (Del Potro) protiv jednog od najefikasnijih riternera svih vremena (Đoković); najjači forhend (Del Potro) protiv najubitačnijeg bekhenda (Đoković).
Del Potro je na papiru imao teži put do finala, poslednja četiri meča su mu bila protiv nosilaca, ali je na putu do finala izgubio samo jedan set (taj-brejk u prvom setu četvrtfinala protiv Džona Iznera). Uz to, on je prvi završio polufinale, gde mu je Rafael Nadal predao posle dva seta, pa je nešto odmorniji. Del Potro je bio izvanredan u tom meču, agresivnom igrom je pritiskao Nadala, i nije pokleknuo kada je pri kraju prvog seta propustio set-loptu na 5-4, ali ni kada je na 5-6 imao 0-15 i 15-30. Popularni Del Po je fajter koji igra do kraja.
Ono što posebno ohrabruje Đokovićeve navijače jeste činjenica da igra sve bolje i bolje kako turnir odmiče. Novak nije izgubio set od drugog kola, a u poslednja četiri meča je ubitačnom konzistentnošću rasparao plejadu neugodnih protivnika. Dragulj je bar za sada svakako bio polufinalni meč sa Keijem Nišikorijem, tvrdim protivnikom na tvrdim podlogama koji je pre četiri godine ovde zaustavio Đokovića u polufinalu. Međutim, u petak je Srbin bio na vrhuncu svoje igre, sigurnim servisom (samo dve brejk lopte dozvoljene i nijedna realizovana) on je šetao Keija po celom terenu (pogotovu kada je u jednom momentu Japanac pokazao znake da ga muči zglob) i pogađao linije kada je trebalo. Čak i jedina statiska koja je na prvi pogled zabrinjavajuća, realizacija brejk lopti, samo 4/17, zavarava zato što je tih 17 prilika bilo raspoređeno u šest gemova, od kojih je Đoković na kraju samo dva puta propustio priliku da osvoji gem na Nišikorijev servis. Drugim rečima – mučio se malo više nego što bi trebalo, ali je na kraju uspevao da slomi otpor.
Ključni momenat poraza od Nišikorija pre četiri godine bili su vremenski uslovi, jer je taj meč igran po izrazito teškom danu. Zato je jedna od interesantnijih tema danas da li će krov stadiona Eš biti zatvoren ili ne. U Njujorku se posle podne očekuje kiša (71 odsto šanse) i temperatura od samo 13 stepeni. Ovo je turnir na otvorenom, i organizatori radije ne bi zatvarali krov – pogotovu ne posle fijaska na ovogodišnjem Autralijan openu, kada je odluka da se krov za finale između Federera i Čilića zatvori protumačena na mnogo mesta kao favorizovanje starijeg Švajcarca. Američka teniska federacija je tokom ove dve nedelje turnira odolela impulsima da se krov zatvori zbog nesnosnih vrućina i sparine koji su umnogome uticali na kvalitet igre, a možda i neke od rezultata u tesnim mečevima tipa Milman – Federer i Nadal – Tim. Situacija sa vremenom se drastično promenila u samo nekoliko dana posle naglog zahlađenja. Jučerašnje žensko finale je igrano pod krovom zbog kiše, i ono što domaćini sigurno najmanje žele jeste da meč počne sa otvorenim krovom, ali da onda padne kiša i natera ih da naprave desetominutnu pauzu, koliko traje zatvaranje krova. (Ako se počne sa zatvorenim krovom, ili ako se krov u nekom momentu zatvori, to je onda to – više nema otvaranja.)
Ako krov bude zatvoren, imaćemo praktično dvoranske uslove – ne potpuno zato što je stadion Eš mnogo veći od bilo koje dvorane (sem možda O2 u Londonu), pa je kretanje vazduha drukčije. Pod krovom se obično igra brže, što bi trebalo da donekle favorizuje dobrog servera (Del Potro), ali takođe loptica odskače nešto niže, što bi odgovaralo fleksibilnijem (i nižem) Đokoviću.
Drugi važan momenat će biti ponašanje publike. Koliko god se Đoković kroz sve ove godine trudi na sve moguće načine da prosto natera Njujorčane da ga vole (odličnim partijama, animacijom tipa imitiranja kolega ili "neplaniranim" sparingovanjem sa Mekinroom, nošenjem kape njujorških vatrogasaca, korektnim izjavama, bacanjem srca u publiku...), to u principu ne daje prevelike rezultate. Od svih velikih turnira, utisak je uvek da mu je Njujork najteže gostovanje i da "teniski" navijači ovde obično nađu neki razlog da navijaju za Novakovog protivnika (ma ko to bio), a ponekad i otvoreno protiv srpskog tenisera. Uz to, Del Potro je jedan od najpopularnijih igrača današnjice, i ima reputaciju dobroćudnog diva. A kao i na svim velikim takmičenjima širom sveta, Argentinaca ovde ima puno, do sada su sedeli u nižim (skupljim) sedištima, i bili su izrazito glasni u svojoj podršci Del Potru.
Inače, atmosfera je ovde već izrazito naelektrisana posle jučerašnjeg Sereninog fijaska u ženskom finalu, kada je (ponovo) vređala i napadala sudiju (nazvavši ga lažovom i lopovom) zbog čega je bila kažnjena gubitkom poena, a kasnije i celog gema. Kao rezultat toga, publika je tokom ceremonije predaje pehara agresivno zviždala (pretpostavljamo sudijama i zvaničnicima) i time upropastila istorijski momenat Naomi Osake – njen prvi mejdžor.
Sve u svemu, očekujemo odlično i uzbudljivo finale.
Pogledaj vesti o: Novak Đoković,   Novak Đoković finale,   Federer,   Rafael Nadal

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đoković: Treba da se fokusiram na svoju igru

Izvor: RTS, 09.Sep.2018

Bivši šampioni Ju-Es opena, Novak Đoković i Huan Martin del Potro, sastaju se prvi put u finalu Grend slema. . Del Potro se vratio na mesto najvećeg uspeha iz 2009. godine, dok se Đoković bori za 14. Grend slem trofej,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.