Đoković poslao poruku – Hrvat prvi odgovara

Izvor: B92, 03.Sep.2023, 09:13

Đoković poslao poruku – Hrvat prvi "odgovara"

Organizatori US opena nastavljaju po oprobanom receptu – Koko Gof, pa Novak Đoković.

Srpski teniser je u prva dva kola u stopu pratio mladu Amerikanku, čiji su mečevi konstantno bili uoči onih u kojima je glavni akter bio upravo Novak.

Malo je falilo da u petak uveče centralna figura bude Laslo Đere, koji je imao 2-0 u setovima protiv slavnog zemljaka.

Na njegovu žalost, to mu nije bilo dovoljno da izbaci trostrukog šampiona. Đoković ga je "okrenuo", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na isti način kao i Rodžera Federera pre 11 godina, što mu je dosad bilo jedini put da se na betonu vrati iz ovakvog zaostatka.

Đoković je opet u večernjem terminu, 19.00 po lokalnom, a 01.00 po centralnoevropskom, što je ipak bolje u odnosu na susrete sa Aleksandrom Milerom i Lacijem.

Ti susreti su završavani iza ponoći, što je uzrokovalo vanredne okolnosti. U prvom kolu, konferencija za novinare je bila baš kratka, dok nakon trećeg nije ni organizovana. Novak je direktno sa terena došao u miks zonu.

Tu, pred novinarima, kako dolikuje najvećem svih vremena, kako su ga uostalom na US openu predstavili, poslao je poruku svim svojima rivalima šta ih čeka.

"Poruka koju šaljem ostalim igračima jeste da da još mogu da igram pet setova, da se vratim od 0-2 i da tako pošaljem snažnu poruku rivalu. Mada, iskreno, nisam želeo da budem u ovakvoj situaciji", rekao je Đoković.

Novak se praktično iz nokdauna vratio nakon razgovora sa samim sobom između trećeg i četvrtog seta, ne želeći tačno da otkriva kako je sve to izgledalo.

Za njega, bitno da je poruka poslata, svim protivnicima, sadašnjim i budućim, počev od Hrvata Borne Goja.

Splićanin je jedna jako interesantna, osvežavajuća pojava na ATP turu, čiji intervjui vrlo snažno odjekuju u javnosti.

"Što umu to na drumu" – izreka je koja u potpunosti može da se veže za ovog 25-godišnjaka, koji će na najnovijoj ATP listi ostvariti rekord karijere.

Projektovani plasman mu je 76. pozicija, koju je "prizvao" farbanjem kose u plavo pred poslednji Grend slem u sezoni.

"Moj trener i ja imali smo opkladu da kad uđem u Top 100 na svetu da ću se ofarbati. Bio sam blizu mnogo puta, 102, 103. i tu sam već lagano pop****o, kao i obično, pa sam odlučio da se ofarbam pre US opena u nadi da će se tada dogoditi", rekao je Gojo.

Skrenuo je pažnju ekstravagantnom bojom kose, ali ništa manje ni svojim izjavama, koje odstupaju od šablona.

Na Vimbldonu smo razgovarali i tada je bez dlake na jeziku kritikovao rad tamošnjeg Saveza i države, uslove na Ol Ingland klubu, pa čak i one u hrvatskom fudbalu.

"’Ubio me je’", prisetio se Borna pre nekoliko dana tog intervjua iz Londona, možda nezadovoljan što je objavljena potpuno necenzurisana verzija razgovora.

Takve reakcije javnosti očigledno ne utiču preterano na Bornu, pošto je i u najnovijem intervjuu, bez problema komentarisao i odgovarao na svako pitanje.

Promenio bi sva pravila u tenisu. Nik Kirjos mu se ne sviđa, za razliku od Nikole Jokića, kojeg brani i poručuje da bi bio još gori da je na njegovom mestu.

"Meni je glupo da se predstavljam da sam nešto što nisam. Niti sam pametniji od drugih, niti bolji od drugih. Samo radim svoj posao najbolje što mogu", rekao je Gojo.

Taj posao protekle sedmice radio je i te kako dobro, vezavši šest pobeda u Njujorku, računajući i kvalifikacije.

Najpre je izbacio Hamada Međedovića, a onda redom Adrijana Andreeva, Tomaša Mahača, Uga Delijena, Mekenzija Mekdonalda, te naposletku Jiržija Veselog.

Meč sa Novakom na najvećem stadionu na svetu biće ogroman izazov za ovog momka, koji je u najavi priznao da oseća određenu dozu treme.

Đoković je u subotu odlučio da preskoči trening, makar zvaničan. Verovatno se bar malo "preznojio" na imanju u Nju Džerziju, u kojem odseda tokom turnira.

Za sada sve ide na vodenicu osvajača 23 Grend slem titule, koji bar na papiru, ima prilično prohodan žreb.

Mnogi favoriti su poispadali u njegovom delu, a ostali su još mahom Amerikanci. Ben Šelton i Tomi Pol igraju međusobno, Frensisu Tijafou će probati da naudi Rinki Hidžikata, a Tejloru Fricu Dominik Striker.

Priličnu neprijatnost Đoković je uspeo da izbegne protiv Đerea i u nastavku može da bude samo lakše.

Voli Novak da ima malo jače izazove u ovim fazama Grend slemova, kako se ne bi opustio. Naravno, karijera mu je toliko duga da je imao i skroz druge slučajeve, kada je bez problema prelazio prepreke tokom turnira, sve do samog kraja, pa i na tom kraju, u finalu.

Primer je ovogodišnji Australijan open, kada takođe nije imao bog zna kako težak žreb. Veće probleme pravila mu je zadnja loža, nego svi protivnici, računajući i Stefanosa Cicipasa u finalu.

Nema pravila. Rolan Garos i Vimbldon je sporije startovao, pa je opet stizao do finala. Ovde je jako krenuo, a onda se protiv Lasla umalo okliznuo.

Svakako, manje-više sve zavisi od njega i od toga koliko će dopustiti protivniku da se razmaše. Čak i ako to učini, na Grend slemu, koji se igra na tri dobijena seta, vremena za povratak ima.

Susret sa Laslom bio je samo opomena da mora jako krenuti od samog početka i nema sumnje da će to probati da učini protiv novog izazova, zvanog Borna Goja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Novak Đoković

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.