Đoković poklonio pobedu, Novaka čeka veliki pad na ATP listi!

Izvor: B92, 09.Maj.2018, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đoković poklonio pobedu, Novaka čeka veliki pad na ATP listi!

Najbolji srpski teniser Novak Đoković poražen je u drugom kolu Madrida od Britanca Kajla Edmunda sa 2-1, po setovima 6:3, 2:6, 6:3.

Srpski igrač je samo u drugom setu uspeo da pokaže deo arsenala koji poseduje, a sada već poznati problem nekonstantnosti je već u narednom setu isplivao nazad na površinu.

Srbina od narednog ponedeljka čeka veliki pad na ATP listi, jer je Đoković >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << branio polufinale od prošle godine pa bi od ponedeljka mogao da se nađe na 18. mestu.

S druge strane, Edmund koji je sada najbolje plasirani Britanac je uspeo da dođe do zlata vrednog trijumfa zahvaljujući pre svega Novaku koji nije uspeo da prelomi u nekoliko ključnih situacija meča.

Obojica tenisera su se na početku mučila sa servisima na strani na kojoj je bilo sunca, pa su već u prva dva gema viđena dva brejka. Edmund je u petom napravio novi brejk. Đoković je pokazivao želju da napadne, ali je i grešio, pa brejk protivniku prepušta na verovatno najgori način - duplom greškom.

Britanac je poveo 3:2, potvrdio brejk, a onda novim za 6:3 došao do prvog seta. Novak je tokom drugog seta izašao na teren kao potpuno drugačiji igrač.

U svojim servis gemovima je bio neuporedivo sigurniji pa je tako protivniku prepustio samo pet poena na svoj servis, dok mu je u prvom Edmund uzeo 16.

Daleko bolji je bio Đoković i u razmenama na dva metra iza osnovne linije i ubedljivo je taj set uzeo sa 6:2. Već u trećem sve je opet palo u vodu jer Novak nije iskoristio nalet.

Tri brejk lopte je imao u petom gemu forsirajući Edmundov bekhend. Britanac je jednu po jednu anulirao i na kraju uzeo, ispostaviće se ključan gem.

Jedan traljav forhend u mreži posle nešto lošijeg odskoka loptice, pa onda još jedna loptica u autu skupo su koštale Đokovića kome u osmom gemu trećeg seta Edmund pravi brejk i ima priliku da servira za pobedu.

U tom trenutku je proradilo samopouzdanje Novakovom protivniku koji je lagano rešio gem u svoju korist za 6:3 i odlazak na megdan Davidu Gofanu u narednom kolu.

6:3 Edmund pobeđuje - Novaka su koštale greške, Edmund je 'pronašao' svoj servis i u odlučujućem gemu meča bio je neumoljiv za 6:3 i najveću pobedu u karijeri.

5:3 brejk za Edmunda - Precizan servis Đokovića, ali onda i greška srpskog igrača za 15:0 u korist Edmunda. Osvaja potom Đoković poen, ali Edmund ne greši iz fohenda uz liniju i unosi neizvesnost 30:15. Kik servis Đokovića vraća egal u gemu 30:30, a onda traljav forhend i loptica u mreži za Edmundovu brejk šansu. Greška Đokovića, loptica u autu, brejk za Edmunda.

4:3 As Britanca za novo vođstvo -
Edmund cilja paralelu iz bekhenda i pronalazi je za 30:0, a onda na mreži čeka lopticu nakon dobrog servisa i skraćene lopte za 40:0. Duplom greškom poklanja jedan poen Novaku, a Srbin to kažnjava narednim poenom koji osvaja sjajnom kombinacijom drop šot i lob za 40:30. As udarcem Edmund rešava ovaj gem.

3:3 Đoković izjednačio - Kvalitetna razmena i greška Edmunda, Đoković ima 30:0. Novi dobar poen Novaka, promašen bekhend Edmunda i Srbin opet osvaja gem bez izgubljenog poena.

3:2 Edmund, Đoković ne koristi tri brejk šanse - Novak forsira Edmundov bekhend i to mu se isplati, pošto osvaja dva poena i na 30:0 dolazi greškom Edmunda. Nova greška Đokovićevog protivnika za tri brejk lopte i 40:0. Ritern je promašio naš teniser, njegov protivnik potom ubacuje as za 40:30. Pogrešio je i Đoković relativno lak udarac poslao u aut za 40:40. Novi strašan servis Edmunda u T liniju i prednost koju ne ispušta jer Srbin pogađa mrežu, a Edmund se izvukao.

2:2 Đoković 'šeta' Britanca - Edmund 'voli' visoke lopte u penjanju, ali iz bekhenda promašuje, a Novak osvaja dva poena za 30:0. Primorava Edmunda da trči i odigrava udarce iz trka što njemu ne odgovara pa dve loptice smešta u mrežu i Đoković siguran za novi gem.

2:1 Edmund - Osvaja Novak prvi poen na servis protivnika u trećem gemu 15:0, ali onda je loptica posle udarca Kajla 'liznula' osnovnu liniju, Novak je izbacio u aut, a Britanac je vezao dva poena za 30:15. Još dva dobra poena Đokivćevog protivnika koji pronalazi Srbina u raskoraku i vinerom dolazi do novog vođstva 2:1.

1:1 Đoković poravnava - Srpski igrač vezuje tri sjajna poena, proradili su i forhendi i bekhendi, dubina udarca je tu, a sjajan servis mu donosi 40:0. Sa "nulom" i uzima prvi gem u trećem setu pošto je Edmund poslao loptu u aut.

1:0 Edmund - 'Zakucavanje' Kajla za 15:0, a onda neverovatan bekhend na liniji za 30:0 i as za 40:0. Britanski teniser gem potvrđuje paralelom.

6:2 Đoković osvaja set - Servis vinerom i novim lopticama pokušava da reši ovaj set u svoju korist. Prvi as pogađa za 30:0. Neuporedivo bolja igra Srbina u drugom setu u kom je na svoj servis izgubio samo pet poena, a u prom čak 16. Po jedna greška svakog od igrača za 40:15. Edmund do kraja osvaja još jedan poen, ali onda ramom kači lopticu posle servisa i ona odlazi nebu pod oblake a Đoković izjednačava na 1-1 u setovima.

5:2 novi brejk za Đokovića - Pročitao je Edmund Novakovu nameru i izašao na vreme na mrežu pa po dijagonali odigrao pasing šot. Još po jedan dobar i loš napad Britanca za 30:15 u njegovu korist. Mnogo sreće za Đokovića! Odlučio se da igra dijagonalu na mreži, Edmund je to pročitao i stigao, ali i prebacio tik preko osnovne linije za 30:30. Na 40:30 Novak igra dobar drop šot i još bolji lob pa prvi put u meču da gledamo 'đus'. Edmund prebacuje liniju, Đoković ima brejk loptu i fantastično napada za 5:2.

4:2 Sjajan servis Novaka - Dva neca i onda jak servis po sredini naterali su Edmunda na grešku, a onda posle drugog servisa na još jednu i Đoković početni udarac koristi za 40:0. Jak servis, ali i jak odgovor Britanca koji je ritern raspalio pored Đokovića za 40:15. Međutim, Edmund nema leka za Novakov servis kojim Srbin namešta novi forhend viner.

3:2 Edmund osvaja gem - Milimetar je falio loptici da pređe preko mreže, ali je ostala u polju Edmunda i Đoković je poveo 30:0. Srbin je potpuno prepustio inicijativu protivniku i dobro se brani. Jedan kratak ritern i dva dobra napada Edmunda su to poništila pa je Novakov rival osvojio gem posle dve greške Đokovića.

3:1 Đoković - Fantastičan forhend Edmunda u ugao terena završava poen u kom je Srbin imao inicijativu. Anulira to Novak dobrim servisom za 15:15. Novim razornim forhendom je umalo osvojio novi poen, ali se Đoković odbranio, a Kajl promašio za 30:15 u korist Srbina. Novi dobar servis i viner iz ovog udarca, a onda i forhend za novu prednost od dva gema.

2:1 Edmund smanjuje - Najbolji britanski teniser je odservirao prvi as u meču, a onda i servis viner za dva lagana poena 30:0. Dobar ritern Đokovića potisnuo je Edmunda iza osnovne linije, a još bolji drop šot obezbedio mu je poen za 30:15. U nešto boljem tempu, Đoković spašava prvu gem loptu za Edmunda i dolazi do 40:30, ali se njegovom protivniku rizičan drugi servis isplatio i Edmund je smanjio na 2:1 u gemovima.

2:0 Đoković - Uz malo sreće Edmund promašuje posle kraće lopte koju je Đoković poslao u polje protivnika i vodi 30:0 na svoj servis. Jedan nesiguran servis dao je Edmundu inicijativu u poenu i Novak je pogrešio iz bekhenda za 30:15. Britanac izbacuje posle nešto brže razmene lopticu u aut, a onda i iz bekhenda za potvrdu brejka, 2:0.

1:0 brejk Đoković - Sjajan bekhend u sam ugao terena pogađa Novak na servis Edmunda za 15:0, insajd aut forhendom koji Kajl ne može da vrati osvaja i drugi poen, da bi treći poklonio Edmund malim autom, 40:0 za Novaka i tri brejk lopte. Loše je zahvatio lopticu Edmund i Novak osvaja brejk!

6:3 Brejk i set Edmunda! Greška Đokovića koji dvaput šalje lopticu u aut, a Edmund čisti liniju u odlučujućem poenu za novi brejk i prvi set, 1-0.

5:3 Edmund - Dobar servis Edmunda mu je doneo tri poena pošto Novak nije uspeo da vrati poen kod 30:0. Ipak, Edmund greši za 40:15, ali onda skraćenom dijagonalom ponovo osvaja gem i dolazi na korak od prvog seta.

4:3 Đoković smanjio zaostatak- Dva brza poena za Srbina koji tek sada počinje da liči na sebe. Odlična paralela za 40:0, ali dva savršena poena Edmunda. Prvo je Britanac poslao izvrstan drop šot, a onda i dijagonalu za 40:30. Novak potom servira servis viner i smanjuje zaostatak.

4:2 Edmund iskoristio brejk - Prestao je da Novaka 'sluša' i ritern pa Edmund solidnom servisom osvaja prvi poen šestog gema 15:0. Sporo kretanje Novaka i loptica daleko u autu za 30:0. Dobar napad Edmunda koji pogađa ćošak terena i namešta zicer na mreži za 40:0 i onda prva dupla greška Britanca za 40:15. Letargičan udarac Đokovića bez ritma i loptica je opet u mreži, a Edmund koristi brejk.

3:2 brejk Edmund - Novak je ušao u razmenu sa Edmundom, vidi se njegova želja da napadne, ali mu je sreća pomogla da posle udarca Edmunda mreža zadrži lopticu na polovini Britanca za 15:15. Đoković potom pravi dve greške, lopta ide u mrežu, a Edmund ima nove brejk lopte na 40:15. Greši i Edmund i prokockava prvu loptom u mreži za 40:30. Duplom greškom Đoković poklanja brejk Edmundu.

2:2 Britanac izjednačio - Edmund dobro servira i osvaja dva brza poena za 30:0, usledila je greška jer mu je protivnik lopticu posle servisa vratio pod noge za 30:15, a onda je i Novak pogrešio gađajući liniju po paraleli. Novim dobrim servisom Edmunda loptica posle riterna završava u mreži i Britanac poravnava na 2:2.

2:1 Đoković - Ponovo čisti liniju Đoković, ovog puta za 15:15 u trećem gemu, ali Edmund riternom od skoro 150 kilometara na sat dolazi do prednosti 30:15. Odličan kik servis Đokovića za 30:30, a onda još jedan u 'T' liniju koji Edmund vraća preko linije za 40:30. Servisom rešava gem i trećim servis vinerom i vodi po prvi put.

1:1 Đoković vraća brejk - Ono što mnije mogao servisom Đoković uspeva riternom. Forsirao je Edmundov bekhend, rizikovao je, ali pogodio liniju i već posle dva minuta od pretrpljenog brejka dobio tri šanse da uzvrati brejkom 40:0. Edmund izbacuje loptu forhendom u daleko u aut i Đoković vraća brejk.

1:0 Brejk za Edmunda - Novak je osvojio dva od tri uvodna poena meča, Edmund dobrom forhend dijagonalom namešta poen i poravnava na 30:30. Usledila je dupla greška Đokovića koga servis na startu ne služi idealno, pa je Edmund prvi došao do brejk šanse. Britanac je koristi dobrim udarcem u Novakov bekhend i dolazi do prednosti na početku meča.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Edmund zaustavio Đokovića u Madridu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Maj.2018

Najbolji srpski teniser Novak Đoković nije uspeo da se plasira u osminu finala turnira masters serije u Madridu, pošto je danas u drugom kolu izgubio od Britanca Kajla Edmunda sa 6:3, 2:6, 6:3...Ovim porazom Đoković je izgubio 315 poena, jer nije odbranio prošlogodišnje polufinale u glavnom gradu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.