Đoković nominovan – napada Federerov rekord

Izvor: B92, 26.Feb.2024, 13:40

Đoković nominovan – "napada" Federerov rekord

Novak Đoković nominovan je za nagradu "Laureus" za najboljeg sportistu sveta.

Najbolji teniser sveta je do sada četiri puta osvajao ovo prestižno priznanje – 2012, 2015, 2016. i 2019, te uz ovogodišnje još tri puta nominovan.

Ovogodišnje, 25. izdanje "Laureusa", na programu je u Madridu 22. aprila.

Prošle godine "Laureus" je osvojio Lionel Mesi, a rekorder sa pet priznanja je Rodžer Federer.

Đokovićevi konkurenti za ovogodišnji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Laureus" su mu atletičari Mondo Duplantis (Švedska) i Noa Lajls (SAD), automobilista Maks Ferstapen (Holandija) te fudbaleri Erling Haland (Norveška) i Lionel Mesi (Argentina).



"Oduševljen sam što sam ponovo nominovan za Laureus svetskog sportistu godine",
rekao je Đoković nakon što je nominovan.

"Ovu nagradu sam osvojio četiri puta, i svaka je bila veoma posebna i nezaboravna na svoj način. Ovo je čast veća od bilo koje druge, jer je akademija 'Laureus' ta koja donosi odluku i oni znaju kako je doći na vrh sport i šta je potrebno da se ostane tamo."

"Ove godine, kao i uvek, oduševljen sam kvalitetom sportista uz koje sam nominovan. To je ono što Laureus nagrade čini tako posebnim za nas i zašto želimo da osvojimo onoliko koliko i kada se takmičimo".

* Đoković je osvojio tri od četiri Grend slema 2023.

* Duplantis dva puta popravljao lični svetski rekord u skoku uvis uz drugu titulu prvaka sveta

* Lajles je prvi od Juseina Bolta postao trostruki prvak sveta na 100, 200 i 4x100 metara

* Ferstapen (Laureus 2022) je osvojio treću uzastopnu titulu F1 uz rekordnih 19 pobeda

* Haland sa 52 gola predvodio M. Siti do triple krune uključujući LŠ

* Mesi – najbolji fudbaler sveta, sa Inter Majamijem osvojio rekordni 44. trofej u karijeri

U konkurenciji za najbolju sportistkinju sveta su: Aitana Bonmati (fudbal/Španija), Šerika Džekson (atletika/Jamajka), Fejt Kipjegon (atletika/Kenija), Ša'Kari Ričardson (atletika/SAD), Mikaela Šifrin (skijanje/SAD) i Iga Švjontek (tenis/Poljska).

Za najbolji tim su nominovani: Rajder kup tim Evrope (golf), reprezentacija Nemačke (košarka), Mančester siti (fudbal, V. Britanija), Red Bul F1 (automobilizam/Austrija), reprezentacija Južne Afrike (ragbi) i ženska reprezentacija Španije (fudbal).

Za povratnika godina nominovani su: Simon Bajls (gimnastika/SAD), Sebastijan Ale (fudbal/Obala Slonovače), Katarina Džonson-Tompson (atletika/VB), Siva Kolisi (ragbi/JAR), Džamal Marej (košarka/Kanada), Marketa Vondrušova (tenis/Češka).

Za proboj godine nominovani su: Džud Belingem (fudbal/VB), Linda Kaisedo (fudbal/Kolumbija), Koko Gof (tenis/SAD), Ćin Haijang (plivanje/Kina), Džoš Ker (atletika/VB) i Salma Paraljuelo (fudbal/Španija).

"Laureus" je priznat kao "ultimativna svetska sportska nagrada" kao zlatni standard za najveće zvezde iz sveta sporta koje svake godine nadaju da će se njihovo ime naći na listi pobednika koja uključuje najbolje svih vremena.

Po šest nominovanih u svakoj od sedam tradicionalnih kategorija izabrano je od strane 1.300 članova "Laureus" globalnog medijskog panela i, u slučaju nagrade za svetskog sportistu godine sa invaliditetom, glasanjem Međunarodnog paraolimpijskog komiteta.

Pored elitnih kategorija, nagrada "Laureus Sport for Good" biće dodeljena programu koji odražava inspirativne reči Laureusovog prvog pokrovitelja, Nelsona Mandele, koji je rekao da je "Sport imao moć da promeni svet".

Ono što ovu nagrade čini jedinstvenim je poslednja faza procesa ocenjivanja: glasanje 69 članova Svetske sportske akademije Laureus – olimpijskih šampiona, svetskih rekordera, sportista koji su redefinisali svoje sportove i koji sada čine konačni žiri sportske veličanstvenosti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Novak Đoković

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Novak Đoković šesti put nominovan za Laureus: Ko je sve u trci s najboljim teniserom sveta za sportskog Oskara?

Izvor: Danas, 26.Feb.2024

Posle jedne godine pauze najbolji teniser sveta Novak Đoković je ponovo među nominovanima za nagradu Laureus, poznatu i kao sportski Oskar, za najboljeg sportistu sveta.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.