Đoković: Nije bila stvar fer-pleja, trudio sam se da me to ne dotiče

Izvor: B92, 30.Jan.2020, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đoković: Nije bila stvar fer-pleja, trudio sam se da me to ne dotiče

Tradicija se nastavila, Novak Đoković se po osmi put plasirao u finale Australijan opena.

Po izuzetno teškim uslovima za igru, na temperaturi od 36 stepeni, gotovo bez daška vetra, dva velika rivala odigrali su jubilarni, 50. meč, a Đoković je ostvario 27. trijumf.

Bilo je 7:6 (1), 6:4, 6:3 za 139 minuta igre tokom kojih je još jednom pokazao da je ovo zaista njegov turnir.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Prvi set je počeo uzastopnim brejkovima, kao da su i jedan i drugi imali svoje minus faze na startu meča.

Na pitanje da li je na neki čin previše respektovao protivika koji je proteklih dana igrao duge mečeve i žalio se na povredu prepona, Novak je odgovorio:

"Nije to bila stvar fer-pleja, nisam ja njemu dao vremena i prilike da uđe u meč. Činjenica je da me je omela ta neizvesnost u kakvom se on stanju nalazi, da li je povreda toliko ozbiljna da će odigrati možda jedan set i predati potom ili neće ni izaći, bilo je spekulacija. Trudio sam se da to ne dolazi do mene, da se koncentrišem na sebe, ali kada sam izašao na meč, tu ima raznih misli, distrakcija, ponekad se desi", izjavio je Đoković posle pobede.

"Nije idealan scenario bio u smislu idealnog mentalnog pristupa, dozvolio sam da to što se njemu dešava utiče na moju igru. Bio sam dosta stegnut, grešio, davao mu priliku da me napadne. Došlo je do 1:4 i 0:40, ali izvukao sam se, servis je bio sjajan danas“, kaže Novak.

Posle prvog seta je imao razgovor sa lekarom, pitanje je bilo kako se osećao i da li je sve u redu.

"U suštini, fizički se dobro osećam. Imao sam dosta napornu prošlu sezonu, kratka je bila pauza i početak ove godine je bio zgusnut, mnogo vremena sam proveo na terenu. I to me je iscrpelo, to već osećam u poslednjim mečevima na ovom turniru, imam malih zdravstvenih poteškoća – stomak, bila je ta glavobolja... Ta poseta se odnosila na to, rešeno je bilo i posle set i po sam se već mnogo bolje osećao. Da sam svež, nisam, ali ko jeste na kraju Gren slem turnira, pogotovo posle ATP kupa i kratke međusezone? To ima uticaja na moj osećaj na terenu, jako su mi bitna dva dana odmora da sakupim energiju i, nadam se, da osvojim titulu“, dodao je.

Naredni odgovor je izrekao u izuzetno samouverenom tonu. Na pitanje šta će biti ako dođe do pet setova u finalu, da li će biti spreman, rekao je:

"Da, bez problema".

Novak je još jednom izdvojio servis kao svoj najbolji udarac u susretu sa Švajcarcem.

"Mislim da je kroz ceo meč to možda bio i moj najbolji udarac. Izvukao me iz neprilika nekoliko puta. Posle dobijenog prvog seta, što je bilo ključno, malo sam se opustio i počeo bolje da igram, da osećam lopticu, prilazim kroz nju. Imao sam kontrolu meča u drugom i trećem setu".

"Nikad nije lako igrati sa Rodžerom. Videlo se da je očigledno povređen, nariočito iz njegovog kretanja. Poštovanje za to što je pokušao i dao sve od sebe. Posle izgubljenog taj-brejka zatražio je pomoć. Vratio se i nastavio da igra. To zaslužuje respekt. Nesreća za njega je što nije bio na najvišem nivou. Ipak, i dalje mislim da je igrao veoma dobro. Izlazio je napred, miksovao različite stvari, igrao servis-volej. Bilo je teško na početku, ali mislim da je ključ svega bio taj prvi set“, poručio je sedmostruki šampion Melburna.

Pričalo se i da bi Federer mogao da preda meč, što mu se nikad nije dogodilo tokom karijere, a Novaka su pitali šta misli o tome što to nikada nije uradio?

"Poštovanje, to je sve što mogu da kažem. Imao sam povlačenja okom svoje karijere. Znam kako je kada igrate povređeni. Znam šta vam sve prolazi kroz glavu, da li da nastavite ili ne, da li će se povreda pogoršati. Samo igrač zna šta se u tom momentu prolazi. Teško je porediti povrede, jer svako to prolazi na svoj način. Ipak, zadivljujuća je činjenica da nikada nije predao meč do sada. Veliko poštovanje, zaista“.

Dominik Tim ili Aleksander Zverev, jasno je da će imati i mlađeg i novog protivnika u finalu.

"Dominik je pobedio u našem poslednjem meču, u Londonu. Igrao je sjajan meč sa Rafom prošle noći. Gledao sam ga. Definitivno je jedan od najboljih igrača na svetu i zaslužuje da bude tu gde je. Mnogo je unapredio svoju igru na tvrdoj podlozi, jer njegova igra više pogoduje sporijim terenima. Šljaka mu je omiljena. Ipak, osvojio je Indijan Vels prošle godine, to mu je verovatno dalo samopouzdanja da može da osvaja velike turnire i na brzim podlogama“, kaže Novak.

Osvrnuo se i na Zvereva.

"Nije godinu počeo tako dobro. Gledao sam njegove mečeve, trenirali smo u Brizbejnu na ATP kupu. Nije se najbolje osećao. Ipak, impresivno je kako igra na ovom turniru, kao gradi igru, podiže nivo tenisa. Ovo mu je prvo Grend slem polufinale u karijeri i sigurno je motivisan. Želi korak dalje. Biće to veoma dobar meč za gledanje“, smatra Đoković.

Novaka su pitali i da li će nastaviti tradiciju da se penje na smokvino drvo u Botaničkoj bašti u Melburnu.

"Radio sam to nekoliko puta. Samo nisam napravio fotografiju da je podelim sa vama. Viđam svog dobrog prijatelja godinama unazad, svaki put kad sam u Australiji. Ta smokva je moje omiljeno mesto u Melburnu. Otićiću tamo svakako narednih dana“, obećao je.

Konačno, pitali su ga i da li može da odigra bolje nego pre godina u finalu protiv Nadala za koje su mnogi rekli da je bilo savršeno.

"Ne postoji gtakva stvar kao što je savršenstvo. Pokušavate da se približite tome. To finale je verovatno bilo moje najbolje u karijeri što se tiče igre, naročito protiv Rafe koji je bio u formi. Ove godine ću imati drugačijeg protivnika u finalu, tako da će i priprema biti drugačija. Pripremiću se za taj meč. Nadam se da ću igrati kao što sam i do sada u finalima Australijan Opena“, zaključio je Đoković.
Pogledaj vesti o: Novak Đoković finale

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.