Đoković – 1.500 km dalje

Izvor: Politika, 12.Okt.2010, 23:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đoković – 1.500 km dalje

Dva dana posle trijumfa u Pekingu naš najbolji teniser startuje u Šangaju. – Tipsarevića pobeda odvela na megdan Šveđaninu Soderlingu

Dva dana posle trijumfa u Pekingu naš najbolji teniser Novak Đoković, drugoplasirani na svetskoj listi, počinje da sledi svoje visoke pretenzije u Šangaju, koji je od kineske prestonice udaljen >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << oko 1.500 km. S obzirom na to da je osam najbolje rangiranih učesnika slobodno u prvom kolu (na pretposlednjem od devet turnira u sezoni iz takozvane masters serije, najjačih posle četiri za „gren-slem”, učestvuju svih 20 prvoplasiranih), naš as je mogao i da se odmori i da se usredsredi na prvog protivnika. To je Hrvat Ivan Ljubičić (17. mesto), koji je pobedio najboljeg domaćeg tenisera Cea Džanga (308) s 5:7, 6:3, 6:4. Ovome je organizator bio dodelio poseban poziv za učešće i on je to opravdao dobrim otporom nekadašnjem trećem „reketu” sveta. Deveti međusobni susret našeg i hrvatskog igrača počeo je u 8 časova.

Za razliku od Đokovića, Španac David Ferer (10), njegov protivnik u finalu u Pekingu koje je zbog kiše bilo pomereno za dan, morao je na teren već juče. Nije ga to omelo da potvrdi da je u dobroj formi. Savladao je Francuza Mišela Lodru (28) sa 7:6 (7:2), 6:1.

Ferer je mogući protivnik Janka Tipsarevića (37), ali obojica moraju da prođu još po jednu prepreku. Naš drugoplasirani teniser na svetskoj listi pobedio je sa 6:3, 6:4 Andreja Golubjova (33), Rusa koji igra pod kazahstanskom zastavom. Jutros, takođe u 8 časova, sastao se s najboljim švedskim igračem Robinom Soderlingom (5). Fereru će sutra na megdan uspešniji iz meča Brazilca Tomaša Belučija (25) i Turčina Marsela Ilhana (103), koji je prošao dva kola predtakmičenja. Ako Đoković ostvari sedmu pobedu protiv Ljubičića, a treću ove godine, igraće s najuspešnijim iz ova dva para: Gael Monfis (Francuska, 14. mesto) – Benjamin Beker (Nemačka, 61), Ernests Gulbis (Letonija, 26) – Rišar Gaske (Francuska, 31). Tu bi se pobednici već i znali da juče u Šangaju kiša nije bila tako neumoljiva pa je bez problema igrano samo na glavnom terenu koji ima pokretni krov.

I jedan i drugi naš teniser učestvuju i u igri parova. Đokovićev saigrač je Izraelac Jonatan Erlih s kojim je osvojio svoju jedinu titulu u dublu. Pobednici su bili, podsećamo, na travi u Kraljičinom klubu u Londonu uoči Vimbldona. Protivnici su im danas Lodra i njegov zemljak Žo Vilfrid Conga, a ko pobedi, sastaće se s Nenadom Zimonjićem i Kanađaninom Danijelom Nestorom, drugim nosiocima. Tipsarevićev partner je Beluči, a danas igraju s jednim kineskim parom. Ako ih savladaju, suparnici će im biti Austrijanac Jirgen Melcer i Indijac Leander Paes, treći nosilac.

Junak dana je bio Amerikanac Džon Izner (20), koji ima strahovit servis, ali ne zbog broja asova koje je ostvario (24), nego zato što je u prvom kolu spasao sedam meč-lopti protiv Poljaka Lukaša Kubota (65), tri u drugom setu, a četiri u odlučujućem – 4:6, 7:6 (11:9), 7:6 (9:7). Danas se sastaje sa Švajcarcem Rožeom Federerom, trećim „reketom” sveta.

G. A.

--------------------------------------------------------

Ako Ivanovićeva danas pobedi, igraće sa Zahlavovom Stricovom

Ana Ivanović, koja se zahvaljujući igranju u četvrtfinalu u Pekingu prošle nedelje pomakla s 36. mesta na 29, startuje danas oko 17 časova u dvorani u Lincu. Za turnir se prijavila u poslednji čas, baš kako je i odustala Amerikanka Serena Vilijams, sada drugi „reket” sveta, koja se ipak nije oporavila od hirurške intervencije zbog posekotine na nozi još u julu. Protivnica joj je Rumunka Sorana Kirstea (97. mesto), koja je izgubila u trećem, poslednjem kolu predtakmičenja od najbolje grčke teniserke Eleni Danilidu (204), ali je ušla na glavni turnir kao takozvani srećni gubitnik. Ako je Ivanovićeva savlada, sastaće se prvi put s Čehinjom Barborom Zahlavovom Stricovom (58), koja je bila uspešnija od Letonke Anastasije Sevastove (44) sa 6:7 (5:7), 6:1, 6:4.

G. A.

objavljeno: 13.10.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.