“Njujork tajms”: Roman Beograđanke među 10 najboljih

Izvor: Vesti-online.com, 04.Dec.2011, 02:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Njujork tajms”: Roman Beograđanke među 10 najboljih

List “Njujork tajms” objavio je listu 10 najboljih knjiga ove godine, a među njima se našla i “Tigrova žena”, prvi roman Tee Obreht, mlade književnice koja je rođena u Beogradu, piše "Blic".

Na listi najboljih knjiga po izboru kritičara “Njujork tajmsa” nalaze se i romani “Terenska umetnost”, Čeda Harbaha, najnovija knjiga majstora horora Stivena Kinga “11/22/63”, “Deset hiljada svetaca”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Elenor Henderson i još jedan roman prvenac “Svamplendija”, Karen Rasel.

Preostalih pet knjiga su dela dokumentarne literature, eseji “Verovatno” Kristofera Hičensa, autobiografija “Dečak na mesecu” Iana Brauna, “Malkolm Iks”, nova biografija borca za prava afroamerikanaca koju je napisao Mening Marabl, “Razmišljanje, brzo i polako”, psihologa i dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju Danijela Kanemana i knjiga u ulozi Velike Britanije u Američkom građanskom ratu “Zapaljeni svet”, Amande Forman.

Tea Obreht je (26) dobitnica je prestižne nagrade “Orindž”, koja se već 16 godina dodeljuje autorkama iz celog sveta, a njen roman “Tigrova žena” bio je na listama bestselera u SAD i Velikoj Britaniji.

Radnja romana "Tigrova žena" dešava se u izmišljenoj zemlji na Balkanu, a u njenom središtu je priča o mladoj ženi i njenom odnosu prema svom dedi hirurgu.

Tea Obreht, čije je pravo ime Tea Bajraktarević, živela je u Beogradu do 1992. godine, a potom na Kipru, u Egiptu, a sada u Kaliforniji.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.