Izvor: JUGpress.com, 22.Jun.2021, 17:48

Nastupali horovi iz Albanije, Bugarske, Amerike i Kruševca

NIŠ

I drugo festivalsko veče sedmog Međunarodnog festivala duhovne muzike „Muzički edikt“ održano je u niškom Sabornom hramu. Publika je imala priliku da čuje četiri hora, i to iz Bugarske, Albanije, SAD,Njujork, i Kruševca.

 Drugo festivalsko večere otvorio je svojim nastupom  hor iz Sofije, tačnije ženski vokalni ansambl „Nuša”, pod vođstvom dirigenta Neli Andrejeve. One su ovoga puta izvele nekoliko kompozicija bugarske duhovne muzike. >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Ansambl je inače pozant po interpretacijama etno muzike.

                                Veliko interesovanje brojne publike u Sabornoj crkvi je izazavao Vizantijski hor „Sveti Jovan Kukuzel“  iz glavnog grada Albanije, Tirane, koji je pevao vizantijsku muziku na albanskom jeziku pod dirigentskom palicom Teodora Pecija, inače osnivač, direktor i profesor škole vizantijske muzike  Ovaj vokalno odličan muški hor, redovno učestvuje na bogosluženjima u pravoslavnoj katedralnoj crkvi Hristovog vaskrsenja u Tirani. Hor nastupa širom Albanije ali je dobro poznat i van okvira svoje zemlje jer beleži veliki broj nastupa u svetu.

                        Treću po redu je nastupio „Nikolaj II”, muški hor iz Njujorka. Ansambl, pre svega, izvodi rusku duhovnu muziku.  Ansambl je osnovan 2017. godine. na stotu godišnjicu događaja iz ruske istorije, 1917. godine, rusku revoluciju, abdikaciju i smrt Nikolaja II, poslednjeg ruskog cara.

                       “Američki Rusi”, na slovenski, nama poznat temperamentan način, širili su pozitivnu atmosferu u Festivalskom centru i izazavali brojne simpatije ostalih izvođača i domaćina.

                        Na kraju druge festivalske večeri, nastupio je Mešoviti hor „Sveti Knez Lazar“ iz Kruševca, koji je snovan je 1991. godine po blagoslovu tadašnjeg Episkopa niškog Gospodina Irineja Iza njih su uspešni nastupi, širom zemlje i sveta, kao i brojna priznanja i nagrade.

                       Nakon nastupa svih izvođača u Sabornoj crkvi, vokalni ansambl „Nuša” je u porti Sabornog hrama, otpevao deo svog uobičajenog repertoara  a to su bugarske narodne pesme, po kojima su pozante širom sveta.

                    Treće fesitvalsko veče obeležiće  Crkveni  hor “Branko” iz Leskovca, Hor “Kinonia” iz Turn Severina, Rumunija, Kamerni sastav “Parteks” iz Poljske i Hor “Sine Nomine” iz Kijeva, Ukrajina.

                     Festival traje do srede 23. juna.

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Treće festivalkso veče "Muzičkog edikta" - večeras "grande finale" sa horom i orkestrom RTS-a

Izvor: JuznaSrbija.info, 23.Jun.2021, 10:06

Tačno na sredini održavanja, trećeg dana, sedmi Međunarodni festival duhovne muzike "Muzički edik", na najbolji način je opravdao svoje postojanje i ušao u završnicu. Kao i prva dva dana, treće festivalsko veče je održano u niškom Sabornom hramu...Pored Njegovog Preosveštenstva Episkopa...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.