Mubarak otišao, vojska na potezu

Izvor: RTS, 11.Feb.2011, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mubarak otišao, vojska na potezu

Masa demonstranata okupljena oko Mubarakove palate u kojoj, prema svemu sudeći, nema nikoga, jer je predsednik Egipta sa porodicom otišao "na odmor" u Šarm el Šeik. Masa demonstranata u svim većim gradovima u Egiptu raste iz časa u čas. Čeka se sledeći potez vojske.

Hosni Mubarak više nije u Kairu, već se sa porodicom sklonio u letovalište Šarm el Šeik. Istovremeno, broj demonstranata na ulicama Kaira, ali i svih ostalih većih egipatskih gradova raste, dok se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << očekuje naredni potez vojske, koja bi mogla da preuzme stvari u svoje ruke, dok se strasti ne smire.

Vojska u Egiptu podržala je odluku predsednika Hosnija Mubaraka da ne podnese ostavku, već da većinu ovlašćenja prenese na potpredsednika Omara Sulejmana.

Odluka vojske, doneta na sastanku Vrhovnog saveta odbrane, verovatno će dodatno razgneviti demonstrante koji su krenuli na predsedničku palatu u Kairu i druge simbole omraženog režima, kako bi oterali Mubaraka, prenosi agencija AP.

Vojska je saopštila da podržava Mubarakov plan za miran prenos vlasti i održavanje slobodnih i fer predsedničkih izbora kasnije ove godine.

Vrhovni savet odbrane obećao je ukidanje vanrednog stanja, koje je na snazi već 30 godina, čim to okolnosti dozvole.

Tenzije u Egiptu, ipak, rastu od sinoćnjeg govora Hosnija Mubaraka, u kojem je odbio da se momentalno povuče sa predsedničkog položaja, prete prerastanjem u nemire o čemu govori i incident na Sinaju.

U gradu El Arišu oko 1.000 Egipćana napalo je policijsku stanicu u pokušaju da oslobodi zatvorenike. Došlo je do pucnjave, zapaljena su tri vozila a napadači su koristili Molotovljeve koktele u sukobu sa policijom.

Nekoliko stotina demonstranata okupilo se pred predsedničkom palatom u Kairu, tražeći ostavku predsednika Hosnija Mubaraka koji, uprkos nagoveštajima, nije podneo ostavku.

Četiri tenka i bodljikava žica nalaze se između demonstranata i kapije palate, a za sada nije poznato da li se Mubarak nalazi unutar zdanja.

Demonstranti, razgnevljeni poslednjim odbijanjem Hosnija Mubaraka da podnese ostavku, obećali su masovne proteste kako bi ga oterali, a vojska nije sprečavala okupljanje demonstranata pred predsedničkom palatom.

Mubarak je sinoć izjavio da neće podneti ostavku, dok ne bude formirana nova vlada, ali da će deo ovlašćenja preneti na potpredsednika Omara Sulejmana, dodavši da reforme u Egiptu počinju odmah i da će trajati do kraja septembra.

Potpredsednik Egipta Omar Sulejman naložio je premijeru Ahmedu Šafiku da za svog zamenika imenuje jednu ličnost iz saveta mudraca, koja s vladom pregovara o pronalaženju izlaska iz političke krize u kojoj se zemlja nalazi.

Zamenik premijera treba da preuzme odgovornost za nacionalni dijalog sa opozicijom i nezavisnim političarima, čiju je prvu rundu Sulejman predvodio u nedelju, a datum druge runde još nije utvrđen, javile su agencije.

U savetu mudraca se nalaze istaknuti biznismeni, advokati i akademici.

Demonstranti su osudili dijalog kao pokušaj obmane građana, zato što treba da pokažu kako je vlada ozbiljna u pogledu sprovođenja političkih reformi, što ne odgovara istini.

Levičarska opoziciona partija Tagamu ranije je objavila da više neće učestvovati u dijalogu, zbog toga što vlada nije spremna da odgovori na zahteve demonstranata.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.