Egipćani danas izlaze na birališta

Izvor: Blic, 28.Nov.2011, 08:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egipćani danas izlaze na birališta

KAIRO - Građani Egipta danas će izaći na birališta širom zemlje u vreme dok demonstranti danima protestuju, zahtevajući okončanje vojne vlasti i ne prihvataju imenovanje Kamala al-Ganzurija za premijera, jer ga smatraju ostatkom bivšeg režima svrgnutog predsednika Hosnija Mubaraka.

Birači treba da izaberu 498 poslanika u donjem domu parlamenta, dok će 10 poslanika imenovati Husein Tantavi, koji se nalazi na čelu Vrhovnog vojnog saveta koji upravlja zemljom otkako >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je u februaru svrgnut Mubarak.

U 27 egipatskih provincija građani će glasati u tri kruga, između kojih je planirano nedelju dana pauze. Glasanje će biti okončano 10. januara i konačni rezultati se očekuju 13. januara.

Očekuje sa da će islamisti dobiti najveći broj glasova. Za sada se ne zna u kom vremenskom periodu će naredni skupštinski sastav raditi, jer će odluka o tome biti doneta novim ustavom, koji će biti usvojen posle izbora.

Egipćani koji žive u inostranstvu prvi put su uzeli učešće u izborima i već su glasali u petak u egipatskim ambasadama i konzulatima širom sveta.

Kako je objavio Ahram onlaj, vebsajt egipatskog dnevnika "Al-Ahram" na engleskom jeziku, samo 300.000 Egipćana koji žive u inostranstvu od, kako se procenjuje oko osam miliona, prijavilo se za glasanje. Trećina prijavljenih živi u Saudijskoj Arabiji.

Pojedine stranke u Egiptu su se zalagale za odlaganje izbora, ali partija "Sloboda i pravda" preko koje će svoje kandidate predstaviti Muslimanska braća, zabranjena u vreme Mubaraka, insistirao je da izbori budu održani onda kada su i planirani.

Glasači će ponovo izaći na birališta 29. januara da bi izabrali članove gornjeg doma parlamenta, koji uglavnom ima ustavotvornu ulogu.

Za naklonost birača bore se partija "Sloboda i pravda" preko koje će Muslimanska braća ostvariti svoj uticaj, zatim koalicija "Revolucija se nastavlja", osnovana u oktobru posle ustanka naroda protiv Mubaraka, koja okuplja grupu levičarskih partija i "Egipatski blok", najveća liberalna koalicija sačinjena od 15 partija.

Početkom meseca visoki sud dozvolio je članovima Mubarakove, sada raspuštene partije Nacionalne demokratije da se kandiduju na izborima čime je poništena odluka nižeg suda.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.