Teleskop će posmatrati crnu rupu

Izvor: Vostok.rs, 20.Jun.2012, 21:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teleskop će posmatrati crnu rupu

20.06.2012. -

Najzagonetniji procesi u Vasioni – formiranje galaktika, eksplozije supernovih zvezda i ponašanje supstanci oko crnih rupa – biće jasniji zahvaljujući teleskopu NASA Nustar. Najnoviji instrument uputio se u orbitu ovih dana. Prve snimke stručnjaci očekuju sa orbite za mesec.

Po svom tipu Nustar teleskop je rentgenski. Zemaljska atmosfera ne propušta rentgendske zrake, zato uređaji koji su naštelovani na njih moraju da se lansiraju u kosmos. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << U orbiti već radi dvoje „kolega" teleskopa: ospervatorija NASE Čandra i evropski uređaj Njutn. Istina, oni primaju „meko" rentgensko zračenje, a Nustar prima „oštro". Upravo ono slobodno prolazi kroz koncentraciju prašine i gasa, govori zamenik direktora Instituta za kosmička istraživanja RAN Mihail Pavlinski.

Uz korišćenje teleskopa u tom dijapazonu energije mi ćemo dobiti instrument koji će sto puta osetljiviji u poređenju sa onim što je bilo ranije. On je namenjen za posamtranje galaktičkih jata, vrelog gasa u njima koji ispušta rentgensko zračenje. On će gledati jezgra aktivnih galaktika. Na rpimer, centar naše Galaksije, gde se nalazi supermasivna crna rupa mase od nekoliko miliona masa Sunca.

Još pre 20 godina naučnici su mislili da su crne rupe u kosmosu vrlo retke. Sada se zna da one postoje u svakoj velikoj galaktici. To se saznalo indirektno, jer one se neposredno ne mogu videti: snaga gravitacije unutar crne rupe toliko je velika da odatle ne može da se probije čak ni zrak svetlosti (otuda i naziv). Ali „rupa" deformiše sliku udaljene galaktike koja se nalazi iza nje. A supstanca u okolini rupe propada unutra, ispušta rentgenska zračenja. Ta pojava jedna je od mnogih čijim se proučavanjem bavi Nustar. I u poređenju sa drugim teleskopima Nustar ima prednost: samo on je u stanju da gleda kroz prašinu u centar naše Galaksije.

Neupućeni ljudi postavljaju pitanje. Rengtenski zraci se primenjuju u medicini, lako prolaze kroz čovečije telo i bilo koje predemte. Kako ih teleskop fokusira? Sve zavisi od ugla padanja zraka, objašnjava Mihail Pavlinski.

Koristi se efekat odbijanja, kao kod kamena koji kliže po vodi. Rentgenski talas pod vrlo malim uglom pada na vrlo ravnu površinu i odbija se. Koristi se višeslojno pokriće od teških metala, zlata ili platine, koji povećava odraz.

Nustar je izbacila u kosmos raketa Pegaz, lansirana sa specijalnog aviona. Teleskop je napravila po narudžbini NASE privatna američka firma Orbital Sajenses. I ona je napravila raketu i avion. NASA stalno ranuna na privatni sektor, govori akademik ruske akademije kosmonautike Aleksandar Železnjakov.

NASA dobija nedovoljno finansiranje za svoje razrade i trudi se da nađe one koji bi učinili isto to jeftinije. Privatnici su poveoljniji u tom pogledu, oni umeju da računaju novac i štede. Mislim da će se privatnici sve aktivnije uključivati i NASA uz njihovu pomoć realizuje najambicioznije projekte.

Misija Nustara trajaće dve godine i verovatno će doneti dosta upečatljivih otkrića koja će pomoći da se preciziraju procesi pojave i razvoja Vasione. I da proliju svetlost na budućnost.

Izvor: Golos Rossii, foto: © Flickr.com/thebadastronomer/cc-by-sa 3.0

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.