Oni su posebni

Izvor: B92, 10.Feb.2016, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oni su posebni

Jedna od najvećih časti koju jedan NBA igrač može da doživi je da mu klub povuče broj iz upotrebe, a retki su oni koji su tu časti doživeli od nekoliko timova.

Stotine igrača je ušlo u istoriju lige, samo istinske legende su čast da im se penzioniše broj dobile u više timova, a takvih je tek 12.

Poslednji u nizu koji je ušao u malu grupu odabranih je Šekil O'Nil, kojem je nakon Los Anđeles Lejkersa broj iz upotrebe povukao i Majami Hit.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Sada kada je mnogo češća selidba najboljih NBA igrača iz kluba u klub, to će u budućnosti verovatno biti češća praksa, pa bi se narednih 11 igrača mogli svrstati u grupu "posebnih".

Gospodar skokova je jedan od igrača koji je imao tu "nesreću" da bude u NBA ligi kada je dominirao Majkl Džordan, pa je ostao bez titule. Međutim, fantastičnim igrama Barkli je oduševljavao podjednako navijače Filadelfija 76ersa i Finiks Sansa. Njegov broj 34 se nalazi pod svodovima obe dvorane.

"Biser" Monro je jedan od najboljih košgetera koji su ikad igrali u NBA. I danas ga pamte navijači Niksa i Vizardsa, odnosno tadašnjih Baltimor Bulitsa, a njegov broj 10 je "zabranjen".

Iako je najveći svih vremena titule donosio samo Bulsima, a pored njih igrao još za Vašington, Majami je taj koji je odao priznanje "Letećem veličanstvu" i penzionisao dres sa brojem 23, iako ga nikad nije obukao.

Možda i prvi koga je javnost poredila sa Džordanom, Dreksler je bio jedan od najuzbudljivijih igrača lige. Kao i Barkli, morao je da gleda u leđa MJ-u tokom cele karijere, ali je stigao do prstena tokom jedne od njegovih pauza. Broj 22 niko nikad više neće nositi u Portlandu i Hjustonu.

Voriorsi su bili NBA velikani mnogo pre nego što su zablistali u Ouklendu, a jedna od njihovih najvećih legendi bio je Nejt Turmond. Tada su "ratnici" predstaljali Filadelfiju, a broj 42 je tokom jedne sezone imao prosek od 20,5 poena i 22 skoka po utakmici. Karijeru je završio u Klivlendu, koji je inspirisao da se više posveti košarci.

"Dober" je centar koga danas niko ne bi smeo da "hekuje", jer je slobodna bacanja pogađao kao najbolji šuteri lige. Broj 16 visi pod svodovima Pistonsa i Baksa.

"Pistol Pit" je bio tip igrača koji zna da vas izludi driblinzima pa vam bude mrsko da igrate odbranu kao Džejsmu Hardenu. Jedan od retkih koje ni najbolje atlete nisu uspele da iskopiraju, dizao je na noge dvorane u Juti i Nju Orleansu, obe kao igrač Džeza. Iako je to bio jedan tip, Big Izi mu se odužio pa su Pelikansi povukli njegovu "sedmicu" iz upotrebe.

On je "rezervisao" različite brojeve kod Siksersa i Netsa, šest i 32. Bio je ikona Nju Džerzija pre nego što je postao šampion sa Filadelfijom. Doktor Džej je zaslužan za modernizaciju košarke i pionir zakucavanja sa linije zaslobodna bacanja.

"Big O" je bio jedan od najdominantnijih igrača koje je košarka ikad videla. U sezoni 1961/1962 imao je skoro tripl-dabl prosek. Postao je superstar već kao ruki, a dresove su mu povukli Baksi i Kingsi, u kao franšiza Sinsinati Rojalsi.

Dovoljno je reći najbolji strelac NBA lige svih vremena. Čovek čiji je učinak ostao nedostižan i Majklu Džordanu. Dominirao je već u dresu Milvokija, ali je gospodar "nebeske udice" posebno nezaustavljiv bio u dresu Lejkersa. Šestostruki šampion je zauvek za sebe rezervisao broj 33.

I u ovoj kategoriji postoji igrač koji "može biti samo jedan", a to je Čemberlen. Jedini NBA igrač čiji su dres iz upotrebe povukla tri tima. Čovek koji je prosečno beležio više od 50 poena po utakmici tokom cele jedne sezone i beležio nadrealne statistike, zauvek je zadužio 13 Voriorsa, Siksersa i Lejkersa.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.