Noćas stiže Klasa 2016: Dolazi Zagor!

Izvor: Mondo, 23.Jun.2016, 21:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Noćas stiže "Klasa 2016": Dolazi Zagor!

NBA draft počeće u 01.30 časova. Srbija čeka da sazna koji klub će odabrati Radeta Zagorca.

Odabirom čak sedmorice srpskih igrača na NBA draftu u poslednje dve godine, interesovanje javnosti u Srbiji za taj globalni događaj drastično je poraslo u odnosu na period pre 2013.

Samo u poslednje četiri godine, odabrani su Nemanja Nedović (Golden >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Stejt, 2013), Bogdan Bogdanović (Finiks), Nikola Jokić (Denver), Vasilije Micić (Filadelfija), Nemanja Dangubić (San Antonio, svi 2014), a prošlog leta u centru pažnje bili su "pikovi" Nikola Milutinov (San Antonio), Nikola Radičević (Denver) i Luka Mitrović (Filadelfija - Sakramento).

U večeri pred nama, najveća pažnja domaćih ljubitelja košarke biće usmerena ka statusu Radeta Zagorca, super talentovanog kapitena Mega Leksa.

Iako "Zagor" neće biti jedini Srbin čije bi ime moglo da bude pročitano, jer su prijavljeni i američki đaci Nikola Jovanović i Stefan Janković, najbolji plasman među našim košarkašima očekuje se upravo od novog "A" reprezentativca Srbije.

Foto: MN Press

Prema trenutnim predviđanjima, Zagorac nije projektovan za prvu rundu (prvih 30 odabranih).,U dosadašnjim prognozama,  nagoveštavano je da bi mogao  završi u Hjustonu (kao 37. pik), Atlanti (44) ili u Bostonu (45).

Naravno, sve su to samo procene, koje su veoma često nezahvalne, čak i kada su u pitanju najviši "pikovi".

Ovog juna, praktično je unapred poznato da će prvo biti pročitano ime krilnog centra Bena Simonsa i da će ga odabrati Filadelfija. Australijski igrač, besprekornih fizičkih mogućnosti, stiže sa Univerziteta Luizijana Stejt i počinje NBA karijeru posle jedne godine na koledžu.

The stage is set for the #NBADraft presented by @StateFarm! pic.twitter.com/Ap02tA2kt9

— NBA (@NBA) 23. јун 2016.

Uz Simonsa, najzvučnije ime ovogodišnjeg drafta je krilo Djuka, Brendon Ingram.

S obzirom na to da će Lejkersi drugi birati, mnogi su ga unapred proglasili novim članom tima iz "El-Eja". Njegovim odabirom, "jezerdžije" bi mogle da počnu novu, "post- Kobijevu" eru, na startu leta koje bi moglo da dovede još velikih zvezda u Stejpls centar.

Mega pred istorijom

Kuriozitet predstavlja da su na ovogodišnji draft prijavljena tri igrača Mega Leksa - Zagorac, Timote Luvavu i Ivica Zubac. Ako sva trojica budu odabrana, osvajač Kupa Koraća postaće prvi klub u istoriji koji je na dva NBA drafta imao po tri izabrana igrača. Trio Mege 2014. čini su Jokić, Micić i Dangubić.

Kada je u pitaju treći "pik", nema toliko izvesnosti. Sa te pozicije biraće Boston, a procene se razlikuju, jer u "zelenom" dresu mnogi vide i zvučno najavljenog Hrvata Dragana Bendera (Makabi), doskorašnjeg beka Kentakija Džamala Mareja ili plejmejkera Univerziteta Providens, Kris Dan.

Sa posebnom pažnjom iščekuje se i odgovor na pitanje gde će otići sjajni šuter Badi Hild, "senior" sa koledža Oklahoma, na kojem je od 2012. do 2016. konstantno napredovao, fanatičnim radom. Prognozeri se praktično slažu da ga "vide" u prvih pet odabranih.

Značajno interesovanje izazvaće i odluka "našeg" Sakramenta, koji će birati sa visoke osme pozicije, kao i odluka Finiksa (bira četvrti) koji je pretprošle godine draftovao Bogdanovića, a prošle Devina Bukera, jednog od najperspektivnijih bekova u ligi. Da li će u Arizonu i ove godine otići potencijalni Bogdanov konkurent za mesto u ekipi?

Već na sledećoj, petoj poziciji, biće prozvano ime igrača koji će otići u Minesotu, u svlačionicu u kojoj ga čekaju Nikola Peković i Nemanja Bjelica.

Kada je u pitanju Evropa, ogromna očekivanja koja su prošle godine pratila Letonca Kristapsa Porzingisa, ovog leta dočekala su Dragana Bendera, mladog hrvatskog centra kome se predviđa visok "pik" i velika karijera.

Prošle sezone, Stari kontinent nije ga detaljno upoznao u dresu Makabija, za koji je u Evroligi odigrao samo sedam utakmica i na terenu provodio tek po 10 minuta (2,1 poen), mada je u domaćem prvenstvu imao značajniju ulogu.

NBA draft počeće u pola dva ujutro. Zagore, srećno!

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.