Mrežice miruju, sledi godina parnica u NBA

Izvor: Politika, 15.Nov.2011, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrežice miruju, sledi godina parnica u NBA

Unija NBA košarkaša se „samoukinula”: igrači danas podnose antimonopolsku tužbu protiv lige, sezona 2011/12 pred otkazivanjem

U poslednje skoro tri godine rukovodstvo NBA i predstavnici Unije košarkaša održali su više od 50 sastanaka na kojima su skoro 160 časova razgovarali o novom kolektivnom ugovoru.

Komesar Dejvid Štern (advokat koji se na toj poziciji nalazi 27 godina) 1. jula je proglasio >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << obustavu rada („lockout”) i od tog trenutka razgovori oko podele para u narednom desetogodišnjem (ili šestogodišnjem) su postali još intezivniji.

Na početku obe strane su bile čvrsto ušančene u svojim predlozima za rešenje: milijarderi (vlasnici) su dugo nudili formulu 53:47 u svoju korist (od 2005. igrači su dobijali 57 odsto prihoda ili oko 1.607.000.000 evra godišnje u šampionatu 2010/11), a milioneri (neposredni proizvođači) nisu hteli ni da čuju za manje od 52,4 odsto, naravno za njih.

Prošle nedelje Štern je u formi „uzmi ili ostavi” ponudio raspodelu novca u formatu 50:50, davši rok od pet dana Uniji da se izjasni.

Prekjuče je stigao odgovor posle koga ništa više neće biti isto u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu. Derek Fišer, predsednik i Bili Hanter, izvršni direktor sindikata igrača, odbili su ultimatum i raspustili Uniju najavivši da će se borba sa pregovaračkog stola preseliti u sudnice. Saopštavanje odluke pratili su pored predstavnika svih 30 klubova i asovi poput Kobija Brajanta, Karmela Entonija, Radžona Ronda, itd.

Ono što sledi već je viđeno ovog proleća u SAD. Ovo isto su uradili igrači američkog fudbala, ali odmah u danu kada je proglašena njihova obustava rada. Paralelno sa tim podneli su antimonopolsku tužbu protiv NFL i bitku sa terena preselili u sudnice. U prvostepenom postupku izvojevali su pobedu pošto je presuda glasila da NFL nije smela da objavi „lockout”, ali su čelnici najmoćnije i najpopularnije američke lige slavili na višoj istanci pa je sve vraćeno na početak. U epilogu je preovladao razum i jednih i drugih jer je posle 136 dana i izgubljene predsezone, prvenstvo ipak počelo na vreme.

A NBA je već otkazala sve utakmice u novembru i jednostavno sada kada sledi pravničko nadmudrivanje (do prve presude od trenutka podnošenja tužbe protekne između 60 i 120 dana) više nema vremena za ovako nešto.

Unija je pre raspuštanja angažovala dvojicu čuvenih advokata. Jedan od njih, Dejvid Bojse (zastupao IBM, Microsoft, Ala Gora u predsedničkim izborima 2000, Njujork Jenkise, NASKAR, itd) bio je glavni pravni savetnik NFL, dok je drugi (Džefri Kesler, odmah je za Šterna rekao da se „prema igračima ponaša kao prema radnicima na plantaži”) branio interese NFL igrača. Sada su obojica u istom timu, najavivši za danas tužbu protiv NBA.

Štern je, pored ostalog, rekao „da je ovogodišnji šampionat ugrožen”, kao i to „da je igrač bio bi začuđen onim što Bili Hanter radi u trenutku kada je dogovor bio veoma, veoma blizu.”

Šanse da se prvenstvo ipak održi, u sadašnjem rasporedu snaga, nisu veće od 10 odsto. A obustava rada u NBA je ušla u 138. dan...

Poslednji put u ovakvoj situaciji NBA je bila 1999. kada je štrajk trajao 191. dan: dogovor je postignut 6. januara, a prvenstvo je održano u skraćenom (50 mečeva) formatu.

U istoriji modernog američkog profesionalnog sporta jedina ikada otkazana cela sezona je ona hokejaša (NHL) 2004/05.

R. Pavlović

objavljeno: 16.11.2011

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NBA: Igrači tuže, Štern ponovo odlaže sezonu

Izvor: Mondo, 16.Nov.2011, 15:31

Košarkaši najbolje lige na svetu tužili čelnike NBA. Komesar Dejvid Štern obavestio klubove da je sezona zvanično otkazana do 15. decembra.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.