Izvor: Politika, 02.Sep.2013, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Momci su me podmladili

Naš najbolji košarkaš očekuje da se dobar rad u pripremnom periodu rezultatski naplati na Evropskom prvenstvu u Sloveniji

U reprezentaciji je deset godina, ali ne pamtimo kada je Nenad Krstić bio toliko srećan i nasmejan pred početak nekog velikog takmičenja. A koliko mu znači dres sa državnim grbom, pokazao je bezbroj puta. Uvek  je dolazio na početak priprema.

I kada je bio član NBA timova, Nju Džersija, Oklahoma Sitija i Bostona, ali i dan posle >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << venčanja i svadbenog veselja. Od 2008. je kamen temeljac reprezentacije, igrač na čijim kvalitetima selektor Dušan Ivković gradi taktiku, a njegovo ime se prvo nalazi u beležnicama trenera koji skautiraju naš tim na takmičenjima.

Tako će biti i na Evropskom prvenstvu u Sloveniji gde će predvoditi još jednu mladu gardu, biti zvezda vodilja za čak devet debitanata.

Mnogi ljubitelji košarke sa zebnjom dočekuju evrobasket, a kapiten deluje gotovo bezbrižno. Da li to znači da je Nenad Krstić veliki optimista?

Razne okolnosti su uticale da tim bude sastavljen od izuzetno mladih igrača. Posmatrao sam ih od prvog do poslednjeg dana priprema i zaista uživao kako rastu, kako se ponašaju i sa koliko energije i želje koriste svaku priliku. Sećam se prvog treninga u zvezdarskoj šumi, kada nas je bilo osam ili devet. Tada nisam mogao ni da pretpostavim kako će izgledati tim u Sloveniji. Sada sam potpuno miran i opušten, što znači i da sam optimista.

U odnosu na prethodna takmičenja igra se dosta promenila. Oseća se novi duh, mladost je donela svežinu, čini se i bolju „hemiju”. Utisak je da i vi drukčije dišete, na terenu pružate više?

Nisam znao kako će sve da funkcioniše. Novajlije su na početku uglavnom ćutali i radili, a vremenom se opustili, što je i mene prilično relaksiralo. Gledao sam sa koliko volje prilaze svakom treningu i šta mi je preostalo, nego da ih pratim. Bilo me j sramota da nešto ne uradim kao i oni i tako su me uvukli u „igru”. Tačno je da sam mnogo orniji i svežiji nego uoči nekih ranijih takmičenja, što znači da su mi momci malo promenili karakter, drugim rečima, podmladili su me.

Na prethodnim šampionatima ste imali kvalitetnije saigrače u reketu, Perovića, Savanovića, Veličkovića, Marjanovića i Mačvana. Ipak, vaša igra je sada mnogo konkretnija, sa više napadačkih opcija s Bjelicom, Katićem, Gagićem i Štimcem?

Ne bih upoređivao, ali činjenica je da igramo brže i raznovrsnije, kao da se poznajemo dugo. Katić, iako debitant, deluje kao da je deset godina u reprezentaciji. Ima sjajnu sezonu iza sebe u kojoj je stekao ogromno samopouzdanje. Neverovatno je i koliko je spreman da napreduje, bez obzira na godine. Imamo odličnu atmosferu, svaki igrač ima jasnu sliku šta selektor od njega očekuje, a međusobno poverenje je važna karika za dobar rezultat.

Šta košarkaška javnost može da očekuje u Sloveniji?

Dva meseca napornih treninga su iza nas i naravno da želimo to da naplatimo dobrim rezultatom na Evropskom prvenstvu. Znamo da će nas cela nacija gledati i zato osećamo obavezu da damo sve od sebe i usrećimo ih. Ekipa je sastavljena uglavnom od mladih igrača, ali znam da će dati sve od sebe, kao i da su mnogo talentovani i sjajni momci. Želimo da igramo bez respekta prema bilo kome. Naša prednost je veliki motiv i mnogo energije.

U pripremnom periodu ste igrali dobro, ali je prag pritiska bio mnogo niži. Da li se plašite treme mladih igrača i mogućnosti da „sagore” u većim iskušenjima?

Imali smo nekoliko jakih provera i momci su pokazali čvrst karakter. Pozitivna trema nije loša stvar, čak ukoliko postoji i doza straha. Fizički smo besprekorno spremni i uveren sam sposobni da igru održimo na taktičkom nivou koji zahteva selektor Ivković. Važno je samo da razmišljamo o prvoj narednoj utakmici, da se ne bavimo matematikom i prognozama. Prvi krug je veoma zahtevan, a posle bi mnogo toga moglo da nam se otvori.

Na startu vas čeka i najkvalitetniji protivnik u grupi, Litvanija koja ima možda i najjaču centarsku liniju. Kako im se suprotstaviti?

Ukoliko ispošptujemo sve dogovore, verujem da možemo da dođemo do dobrog rezultata. Što se mene tiče, možda me očekuje i najteži zadatak jer ću voditi duele sa iskusnom braćom Lavrinovič i talentovanim momkom iz NBA Valančijunasom. Bio sam u istom timu sa Darijušom Lavrinovičem i znam na koju „foru” igra. Važno je da im ne dozvolimo da nametnu igru i steknu veću prednost. U egal završnici nećemo biti bez šanse.

Mirko Stojaković

objavljeno: 02/09/2013

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.