MVP protiv Kralja!

Izvor: MozzartSport.com, 04.Jun.2015, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MVP protiv Kralja!

Da li će Lebron konačno doneti titulu u Klivlend ili će Kari poneti šampionsko prstenje u severnu Kaliforniju?

Vreme je za svođenje konačnih računa u NBA ligi! U velikom finalu najjače lige na svetu snage će odmeriti Klivlend Kavalirsi i Golden Stejt Voriorsi. U prevodu, sudar dva superstara, Lebrona Džejmsa i Stefona Karija.

(1,50) Golden Stejt (13,00) Klivlend (2,95) >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com <<

Hendikep (5,5)

Ukupno poena (203,5)


Iskusniji, Džejms, već ima dva šampionska prstena, ali i jedan poraz u finalu u dresu Klivlenda, 2007. godine. Sa druge strane, Voriorsi igraju najbolju sezonu u poslednjih 40 godina, predvođeni Karijem koji je proglašen za najkorisnijeg igrača NBA lige ove sezone. Kralju Džejmsu ovo će biti peto uzastopno finale NBA lige (to nikome nije pošlo za rukom u poslednjih pola veka), a u dresu Majamija je osvojio oba šampionska trofeja i bio proglašavan za najboljeg igrača tog takmičenja. On vrlo dobro zna kako se osvajaju trofeji.

Lebron Džejms (1,85 1,85)

Lebron Džejms  (1,85 1,85)

Upravo to bi mogla da bude glavna prednost Klivlenda u odnosu na Ratnike iz Kalifornije koji su izrazito talentovani, ali i poprilično neiskusni kada su u pitanju ovakvi dueli. Doduše, ove sezone su rasli kako je ona odmicala i ligaški deo su završili sa skorom od 67 pobeda i 15 poraza.

Na drugoj strani, Klivlend je muku mučio u prvom delu sezone, ali je u nastavku podigao igru na mnogo viši nivo. Džejms i Kajri Irving su preuzeli stvari u svoje ruke, pa su Kavalirsi na kraju došli do učinka od 53 pobede i 29 poraza.

Ove sezone u regularnom toku Klivlend i Golden Stejt su se sastali dva puta i oba puta su slavili domaćini. Prednost domaćeg terena u finalnoj seriji imaće Golden Stejt kao tim sa najboljim učinkom ove sezone. To znači i da će se prve dve utakmice finala igrati u Ouklendu.

Kari je ove sezone u ligaškom delu prosečno beležio 20,9 poena po utakmici, uz 7,7 asistencija i 4,3 skoka. Njemu uz rame ove sezone je i Klej Tompson sa 21,7 poena u proseku i on bi trebalo da bude desna ruka MVP-ju na putu Golden Stejta ka trofeju.

Ekipu Klivlenda sa klupe predvodi Izraelac Dejvid Blat koji bi mogao da postane prvi trener koji je u dve sezone zaredom osvojio trofej klupskog prvaka Evrope, a zatim i šampionski prsten u NBA ligi, pošto je prošle sezone trijumfovao u Evroligi sa ekipom Makabija iz Tel Aviva. Veliki hendikep za Blata ipak predstavlja činjenica da ni u finalu neće moći da računa na povređenog krilnog centra Kevina Lava. On se povredio u prvom kolu plej-ofa protiv Bostona, a do tada je prosečno beležio 16,4 poena.

Meć će biti zanimljiv i zbog činjenice da Voriorse sa klupe predvodi trener Stiv Ker. On je tokom igračke karijere proveo tri godine u Klivlendu i može da postane tek drugi trener uz istoriji NBA lige (posle Fila Džeksona) koji je u velikom finalu kao trener pobedio nekadašnji klub za koji je igrao.

Od Lebrona Džejmsa se, naravno, najviše očekuje, ali odmah iza njega je plejmejker Kajri Irving koji bi, poput Tompsona u Golden Stejtu, trebalo da bude glavna ispomoć glavnoj zvezdi u ekipi. Ipak, njih dvojica neće biti na maksimumu s obzirom da su tokom finalnih mečeva u konferencijama imali problema sa povredama i da su se tek oporavili.

Kajri Irving  (1,85 1,85)

Klej Tompson  (1,85 1,85)

U dosadašnjem toku sezone glavni igrač Klivlenda prosečno je beležio 25,3 poena, šest skokova i 7,4 asistencije po utakmici. Kada je u pitanju Irving, kod njega je bitna stavka i to što ove sezone, prvi put u karijeri igra plej-of košarku.

Ipak, sadašnja statistika kaže da se dobro snalazi, pošto ima prosek od 18,7 poena po utakmici u doigravanju. Naravno, veliko finale sa sobom nosi i veliki pritisak.

Ako pogledamo timsku statistiku u dosadašanjem toku plej-ofa, Klivlend prosečno prima 92,6 poena po utakmici, dok Golden Stejt Voriorsi prosečno ubacuju 106,75 poena. Dakle, kao i uvek u košarci, suština će biti koliko će odbrana Klivlenda uspeti da ograniči košgeterski učinak tandema Kari - Tompson, odnosno koliko će na drugoj strani biti Golden Stejt moći da zaustavi Džejmsa i spreči Irvinga da mu asistira.

Bilo kako bilo, prva utakmica velikog finala igra se večeras. Vežite se, polećemo!

Piše: Marko Protić

(FOTO: Action images)

Nastavak na MozzartSport.com...






Povezane vesti

MOŽDA ĆE SE POKAJATI ZBOG OVOGA: Kako je ‘Kralj’ Džejms savetovao rukija Karija…

Izvor: HotSport.rs, 05.Jun.2015, 00:21

Cela planeta željno isčekuje večerašnji početak velikog finala NBA lige, a oči svih gledalaca biće uprte u dvojicu najvećih zvezda dva tima, Stefona Karija i Lebrona Džejmsa.. . Uoči velikog NBA finala između Karijevih Golden Stejt Voriorsa i Džejmsovih Klivlend Kavalirsa, klivlendski list...

Nastavak na HotSport.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.