Lutrija koja će promeniti istoriju NBA lige

Izvor: RTS, 14.Maj.2019, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lutrija koja će promeniti istoriju NBA lige

Kasno večeras istorija jedne NBA franšize biće trajno promenjena, u najpozitivnijem mogućem smislu. I oko toga nema nikakve dileme. Dilema je samo u kojem će od 14 potencijalnih NBA timova završiti Zajon Vilijamson, košarkaška koledž senzacija i sasvim izvesno prvi pik na predstojećem NBA draftu.
U noći između utorka i srede od 02.30, održava se draft lutrija na kojoj će biti određen >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << redosled biranja na draftu, koji je zakazan za 20. jun u Bruklinu.

Četrnaest timova koji nisu izborili mesto u ovogodišnjem plej-ofu biće "u bubnju", a najviše šanse, procentualno po 14%, imaju tri najgoreplasirana tima ove sezone - Njujork niksi, Klivlend kavalirsi i Finiks sansi.
Tih 14% nekada je bilo 25%, koliko je "sledovalo" najgorem timu regularnog dela sezone u najjačoj ligi na svetu, ali je to promenjeno i smanjeno novim pravilima koja su donesena kako bi se ograničilo "tankovanje", odnosno namerno gubljenje mečeva i jurenje najgoreg plasmana zarad dobrog pika, a koje je bilo poprilično uzelo maha (Filadelfija je recimo na tom principu napravila tim koji uz nekoliko dodataka sada igra polufinale plej-ofa na Istoku, a sve to poznato je pod nazivom "proces").
Dakle Niksi, koji su imali najgori skor u ligi (17-65) imaju isto šansi koliko i Kavsi, koji su posle prošlogodišnjeg nastupa u velikom finalu ove godine bili pretposlednji na Istoku, kao i Finiks sansi, najgori tim Zapada i ekipa koja je prošle godine bila pobednik lutrije i kasnije prva birala Diandrea Ejtona.
Svakako, najviše nade u večerašnji događaj polaže rukovodtvo ali i navijačka baza tima iz "velike jabuke", koja nakon neuspešnih eksperimenata sa Karmelom Entonijem pa i Kristapsom Porzingisom, očajnički traži novu zvezdu i lice franšize za narednu deceniju.
Osamnaestogodišnji Zajon Vilijamson (201 cm, 130 kg), koji je imao spektakularnu debitantsku godinu na čuvenom univerzitetu Djuk (prosečno 22,6 poena, 8, 9 skokova i otrpilike po dve blokade i asistencije po meču, uz jednu srednjetešku povredu kolena), svako jeste materijal za tako nešto i neko ko može promeniti istoriju finansijski najvrednije franšize NBA lige. Neki bi rekli i najukletije.
Pažnja i "hajp" koji prati predstojeći NBA draft najveći je još od 2003. godine, kada se sa otprilike istim publicitetom pratilo gde će završiti Lebron Džejms, tada srednješkolsko dete sa druge planete, a danas trostruki NBA šampion i jedan od najboljih igrača ove igre u istoriji.
Solidne šanse da do ovog izuzetno atraktivnog igrača dođu imaju i Čikago sa 12.5%, Atlanta sa 10.5% i Vašington 9.0%.
Nju Orleans, Memfis i Dalas su na 6.0%, Minesoti se daje 3.0%, Lebronovim L.A. Lejkersima, dok Šarlot, Majami i "srpski" Sakramento imaju po 1.0% verovatnoće.
NBA draft zakazan je za 20. jun.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.