Lebron Džejms sa Krstićem i Teodosićem

Izvor: Politika, 07.Jul.2011, 12:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lebron Džejms sa Krstićem i Teodosićem

Ako se u NBA produži obustava rada uslediće seoba asova u druge zemlje: jedan ruski klub ponudio zvezdi Majamija 23.000.000 evra za narednu sezonu.– Kobi Brajant u Kini

Kako sada stvari stoje NBA sezona 2011/12 je pod velikim znakom pitanja pošto u pregovorima na relaciji vlasnici klubova – udruženje igrača nema pomaka.

Dok obustava rada („lockout”) >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << traje košarkaši u SAD ne mogu da igraju ni egzibicione utakmice, ali zato mogu uhleblje da potraže u nekoj drugoj državi. Naravno, ne dugotrajno, već vremenski ograničeno, jer onog trenutka kada ponovo počne da se „radi” u NBA i ugovori su ponovo u funkciji.

U sličnoj situaciji najjača košarkaška liga na svetu bila je poslednji put 1998. Tada je sezona nekako spašena (umesto 82 odigrane su 53 utakmice, plus plej-of), a zahvaljujući slobodnom vremenu Vlade Divac je mogao i da u dva meča nosi dres Crvene zvezde.

Sada je situacija komplikovanija i mnogi istaknuti američki analitičari sve su skeptičniji u prognozama: oni više ne postavljaju pitanje kada nego da li će „basketara” uopšte odskakati u narednom šampionatu.

U takvoj atmosferi „neposredni proizvođači” su prvi „povukli nogu”. List ESPN magazin, pozivajući se na svoje izvore, objavio je da je jedan ruski klub Lebronu Džejmsu za sezonu 2011/12 ponudio 23.000.000 evra! Takvu finansijsku snagu u Rusiji nema puno timova i verovatno je reč o CSKA čiji su članovi i naši reprezentativci Nenad Krstić i Miloš Teodosić.

(/slika2)Oglasile su se i ostale velike NBA zvezde. Francuz Toni Parker (San Antonio) i Španac Pau Gasol (L. A. Lejkers) posle reprezentativnih obaveza na Evropskom šampionatu u Litvaniji (od 31. avgusta), najavili su igranje s ove strane „bare”.

O Evropi ozbiljno razmišlja i plejmeker Nju Džersija Deron Vilijams. Pošto je vlasnik Netsa ruski milijarder Mihail Prohorov lako je moguće da će i on, poput Džejms, odigrati nekoliko (a možda i više) mečeva u otadžbini svoga „šefa”.

Prava Meka za NBA bratiju, i to pre Evrope, jeste Kina kao najveće i najprofitabilnije tržište, plus sa perfektnom košarkaškom infrastrukturom (dvorane, putevi, smeštaj, itd.). Ako igre pod obručima u SAD ne bude, seriju utakmica sa ekipom sastavljenom od NBA košarkaša u Kini namerava da odigra Kobi Brajant (naravno, ako se sa tim slože i kineske vlasti). Brajant se već nalazi na Dalekom istoku kao „Najkijev” promotor i pre najmnogoljudnije svetske zemlje posetiće Manilu (Filipini) i Seul (Južna Koreja). Mogući tim uglavnom bi bio sastavljen od košarkaša koje zastupa Brajantov agent (ukupno ih ima 18) i pored asa Lejkersa Kinom bi izvesno vreme špartali i Karlos Buzer Erik Gordon, Kris Kaman, O. DŽ. Mejo... Možda bi im se pridružio i Derek Fišer, dugogodišnji Brajantov saborac u „Jezerčanima”, inače predsednik Udruženja igrača NBA.

Brajant se i u poslovnom smislu sjajno kotira: u Kini je već treću godinu uzastopno njegov dres najbolje prodavana NBA roba i klinci ga baš obožavaju. Eventualne utakmice bi se igrale u Mercedes Benc areni u Šangaju i gle čuda, Brajant je u februaru sa Mercedesom potpisao trogodišnji ugovor o reklamiranju proizvoda nemačkog giganta.

Nisu Brajant i kompanija jedini koji Kinu vide kao prvu mogućnost: Derik Rouz, ovogodišnji najkorisniji (MVP) igrač NBA prvenstva najavio je da će razmotriti ponude i videti kada će posetiti nekoliko gradova.

Ako sezone 2001/12 stvarno ne bude, ipak će mali broj košarkaša, bar onih najboljih, igrati negde van SAD: pored para za nadoknadu, budući klubovi morali bi ogromne sume da izdvoje i za osiguranje. A takvih platiša i u Kini i na „Starom kontinentu” nema previše...

Ratko Pavlović

objavljeno: 07.07.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.