Iz Tulse se vidi NBA

Izvor: Politika, 23.Dec.2012, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz Tulse se vidi NBA

Naš košarkaški stručnjak Darko Rajaković (33), prvi evropski trener u Razvojnoj NBA, govori o tome kako je postao član Tulse

Posle Igora Kokoškova (40), koji je već 12 godina u NBA kao pomoćnik glavnog trenera, a poslednje četiri u Feniksu, Srbija ima još jednog mladog stručnjaka u predvorju najbolje košarkaške lige na svetu. To je Darko Rajaković >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << (33) koji se nedavno preselio iz Španije u Sjedinjene Američke Države da bi vodio ekipu Tulse u Razvojnoj NBA.

-U Tulsu sam došao početkom novembra i preuzeo tim od trenera koji je odlučio da ode iz kluba da bi postao pomoćni trener u NBA, u Portlandu. Kad me je pozvala Oklahoma, nisam se uopšte dvoumio jer sam znao da je u pitanju vrhunska organizacija – kaže za „Politiku“ Rajaković čiji su redovni kontakti s Amerikom poslednjih godina urodili plodom.

Kao srednjoškolac je počeo trenersku karijeru u čačanskom Borcu, u Crvenoj zvezdi je potvrdio da ima talenat za to, kad je s njenim kadetima i juniorima postizao zapažene rezultate. Prethodne tri godine radio je u španskom trećeligašu Torelodonesu, negujući sve vreme odnose s nekim kolegama iz NBA.

Za njegov dolazak u Tulsu, filijalu NBA ligaša Oklahome Siti Tander, najzaslužniji je bio Sem Presti, generalni menadžer Tandera. U vreme kad ga je Rajaković upoznao on je bio pomoćnik generalnog menadžera u San Antonio Sparsima, klubu u kome je Rajaković jedno vreme imao ulogu „skauta“, a na letnjoj ligi NBA čak bio i u stručnom štabu. Upravo ga je Presti doveo u Sparse pre osam godina.

Dolazak u Tulsu je ogroman korak u Rajakovićevoj karijeri, jer odatle se vidi NBA...

-Oklahoma Siti Tander je vlasnik ekipe Tulsa. Ceo pripremni period sam proveo s ekipom u Oklahomi gde sam imao priliku da se upoznam s njihovim načinom rada i sa zahtevima koji se postavljaju pred igrače. Tulsa je udaljena oko 90 minuta vožnje od grada Oklahoma i uvek kad nemam obaveze sa svojom ekipom, odlazim u Oklahomu gde sam deo stručnog štaba na utakmicama. Takođe, treneri iz stručnog štaba Oklahome vrlo često dolaze na naše utakmice u Tulsi tako da je veza između dva tima vrlo bliska. Odlično sarađujem s glavnim trenerom Skotom Bruksom i sa ostalima iz stručnog štaba. Njihova vrata su mi uvek otvorena za savet ili pomoć.

Radni dan u Tulsi mu počinje oko 6.45 časova kada se sa saradnicima okuplja u štabu:

-Zatim imam sastanke s trenerima u svom stručnom štabu, zajedno pripremamo treninge, skauting i sve ostale obaveze. Posle toga imamo prepodnevni trening. Svakog dana pre treninga imamo grupe igrača koji dolaze da rade individualno s nama. Posle treninga se sastajem s trenerima i analiziramo trening. Skoro svakog dana pojedini igrači dolaze u halu i popodne kada radimo na šutu. S igračima imam odlične, profesionalne odnose. Svesni su da su veoma blizu ispunjenja svojih snova i izuzetno su vredni i posvećeni košarci.

Zna da je i njemu ovo odskočna daska za dalji napredak u karijeri. Objašnjava šta je zapravo Razvojna NBA liga:

-U njoj se takmiči 16 ekipa, od toga 11 je u vlasništvu NBA klubova. Svake godine liga je sve jača i bolje organizovana. Od ove sezone je ukinuto pravilo koje je ograničavalo NBA timove da svoje igrače šalju u Razvojnu ligu više od tri puta u sezoni. Sada mnoge ekipe koriste tu mogućnost da svoje mlade igrače razvijaju. Recimo, Viktor Klaver igrao je jedne večeri za ekipu Ajdahoa u Razvojnoj ligi, a već sledeće večeri je bio starter u Portlandu. Veliki broj NBA igrača koji ove sezone igra u Razvojnoj ligi dovodi i do veće popularnosti lige i privlači i sponzore i publiku. Ove godine je prvi put potpisan ugovor s jednom neameričkom kompanijom koja će biti sponzor ekipe iz Dalasa.

U poslednjem kolu Tulsa je pobedila Ajovu s 104:91 i sa skorom 7-3 čuva prvo mesto u Centralnoj diviziji, jednoj od tri divizije. Ekipa ima realne šanse da se plasira u plej-of (četvrtfinale) što bi bio novi veliki uspeh za Darka Rajakovića.

Aleksandar Miletić

objavljeno: 23.12.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.