I u NBA neko igra “za siću“: Ko su najpotcenjeniji centri današnjice? (VIDEO)

Izvor: MozzartSport.com, 28.Nov.2014, 19:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I u NBA neko igra “za siću“: Ko su najpotcenjeniji centri današnjice? (VIDEO)

Seriju tekstova košarkašima koji za NBA uslove igraju “za kikiriki“, a koji bi uz malo sreće sreće mogli da zarađuju nekoliko puta masnije cifre nastavljamo pričom o peticama

Oskudica vrhunskih teškaša drma NBA ligu već skoro deceniju i s obzirom na to da košarkaško tržište u Americi, kao i svako drugo, funkcioniše po principu ponude i potražnje danas imamo priliku da vidimo nekoliko vanserijskih >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << paradoksa. Od početka ovog veka izabrano je 15 prvih pikova od kojih sedam igra na poziciji centra, a osim Jao Minga čija karijera nije trajala dovoljno dugo zbog problema sa kolenima skoro nijedna druga petica koja je prva izabrana na pijaci nije opravdala taj status. Dvajt Hauard već deset godina spada u sam krem lige na svojoj poziciji, čak se smatra i najboljim centrom današnjice, a devedesetih godina kada su ligom žarili i palili Šekil O’Nil, Admiral Robinson, Vlade Divac, Hakim Olajdžuvon i Patrik Juing  verovatno ne bi mogao da se ušunja ni među deset najboljih.

No, stanje je takvo kakvo jeste, te se i u toj konkurenciji može probrati žito od kukolja. Dvajt Hauard, Mark Gasol, Žoakim Noa, Entoni Dejvis, Al Džeferson, Bruk Lopez, Demarkus Kazins, Nikola Peković i još nekoliko momaka kolo vode, dok ostali levitiraju u mediokritetskim vodama u NBA. Sticajem pomenutih okolnosti postoji dosta teškaša koji ’’potkradaju’’ svoje franšize faraonskim ugovorima koje ne zaslužuju do kraja što je donekle i razumljivo. Međutim, tu su i oni koji inkasiraju daleko manje u odnosu na svoju vrednost i danas ćemo se posvetiti njima.

ENTONI DEJVIS (Nju Orleans)

Popunarni Unibrow igra svoju treću sezonu u NBA i može se reći da je prošle godine potpuno nagovestio svoje mogućnosti. Nabacio je desetak kilograma mišićne mase u poslednjih godinu dana, tehnički je mnogo napredovao i to se jasno oslikava kako na terenu, tako i u statistici. Od starta ove sezone jedan je od najboljih igrača letećeg cirkusa i prosečno beleži 25,4 poena, 11,2 skoka i 1,8 asistencija što su brojke kojima se ne može pohvaliti mnogo košarkaša u ligi. S obzirom na to da je jedan od najboljih strelaca lige, njegovih 56,5% šuta iz igre deluju nerealno. Istini za volju, do dobrog dela tih pogodaka dolazi na samom obruču, zakucavanjima nakon alej-upova i ostalih razigravanja bekova Pelikansa. Ono po čemu Dejvis najviše odskače od konkurencije na svojoj poziciji (iako može da igra i četvorku i peticu) je to što izvanredno trči kontre sa svojih 208 centimetara, a svako ko je približno toliko visok posvedočiće vam da je to đavolski teško. Entoni Dejvis još uvek gazi svoj prvi ugovor koji je odličan za jednog rukija i na osnovu njega zaradiće 5.600.000 dolara ove sezone. Ta cifra biće i veća u naredne dve godine, ali i devet miliona koliko bi mogao da inkasira za dve godine ne oslikava realno ono što Dejvis predstvalja u NBA okvirima. Jedan je od pet najboljih centara lige i verovatno ga po isteku postojećeg čeka novi, maksimalni ugovor u Nju Orleansu. Ako se uzme u obzir da Pelikani imaju čak četiri igrača sa više od deset miliona godišnje, od kojih je najplaćeniji Omer Ašik (!?) sa 15.000.000 dolara, onda bi menadžment ekipe iz grada džeza već sutra trebalo da porazgovara sa 21-godišnim centrom i prvom zvezdom tog tima.



ĐORĐI ĐENG (Minesota)

Momak iz Senagala došao je u ligu leta 2013. godine, iako je sa 24 godine već relativno zreo igrač. Igrajući za Univerzitet Lujvil nije bio preterano dominantan, ali je ekipa uglavnom uvek mogla da se osloni na njega, te je sa po osam poena i skokova u proseku bio jedan od konstantnijih igrača koledža koji se u njegovoj poslednjoj godini okitio titulom NCAA šampiona. Đeng je nakon toga imao solidan zalet ka NBA i uspeo je da se provuče u prvoj rundi drafta 2013. kao 21. pik. Hendikep koji Senegalac ima je taj što se za mesto u ekipi bori sa Nikolom Pekovićem koji je možda i najbolji igrač Vukova i nedavno je potpisao novi ugovor koji ga je načinio najplaćenijim igračem te franšize pored Rikija Rubija. Za sada Đorđi solidno obavlja posao drugog centra i sa 8,1 poenom i 7,5 uhvaćenih lopti predstavlja lepu ’’garanciju’’ kada na terenu nema Crnogorca. U narednim sezonama tek treba očekivati eksploziju Đorđija Đenga, što će se Timbervulfsima višestruko isplatiti pošto mu trenutno isplaćuju skromnih 1.400.000 dolara godišnje koliko mu garantuje ruki ugovor iz kojeg neće moći da se ’’izvuče’’ do leta 2018. Senegalski gorostas definitivno zaslužuje više u ligi kojoj svako kvalitetno rešenje pod košem očajnički treba.



JONAS VALANIJUNAS (Toronto)

Najveći litvanski prospekt na poziciji centra još od legendarnog Arvidasa Sabonisa došao je u ligu kao jedna od budućih zvezda, ali njegov razvoj teče nešto sporije nego što su to u Kanadi očekivali. Ipak, s obzirom da centri sporije sazrevaju i da je period adaptacije na američku košarku uvek problematičan za Evropljane, u Reptorsima su imali strpljenja sa Valančijunasom i to mu se polako isplaćuje. Ove sezone napredak  je vidljiv i sa 12,2 poena i osam skokova u proseku značajno utiče na neverovatne rezultate Toronta u prvih mesec dana nove kampanje u NBA. Ono što još više raduje trenera Dvejna Kejsija je fenomenalnih 58,7% šuta iz igre, kao i ogroman napredak kada je defanziva u pitanju, pa Jonas sa 1,3 blokade postaje jedan od boljih čuvara obruča u američkoj košarci. S druge strane, Valančijunas ne otkida veliki deo kolača kada je seleri kep u pitanju pošto je sa skoro 3.700.000 dolara tek deseti najplaćeniji igrač Reptorsa i jedan od najboljih generalnih menadžera lige Masai Uđiri moraće da smisli model po kojem će novi ugovor za Litvanca zadovoljiti obe strane.



NIKOLA VUČEVIĆ (Orlando)

Iako je ovog leta dogovorio novi ugovor sa menadžmentom Orlanda koji će ga od naredne sezone apsolutno zasluženo načiniti najplaćenijim košarkašem ekipe sa Floride, Nikola Vučević još uvek igra za ’’siću’’ i ove sezone inkasiraće 2.900.000 dolara. Uprava Medžika na vreme je uvidela da ne sme dočekati sledeće leto bez dogovora sa crnogorskim centrom, jer da je do toga došlo stvorio bi se red ispred Emvej arene, a svi bi imali samo jednu želju. Momak poreklom iz Bara ove sezone igra svoju najbolju i najzreliju košarku u karijeri, što se donekle i očekivalo s obzirom na to da su mu tek 24 godine. Ako se u obzir uzme trenutna forma, Crnogorac je sigurno među tri najbolja teškaša u NBA ligi ove sezone. Nikola izgleda kao da zna sve što treba da zna jedan vrhunski centar, u nedavnom okršaju protiv Šarlota bilo je uživanje gledati njegov duel sa Alom Džefersonom, momkom koji ima možda i najbolju leđnu tehniku u ligi. Sa 18,8 poena i 12,2 skoka po meču statistički je u samom vrhu lige po produktivnosti, od starta sezone je drugi skakač lige i na 17 mečeva upisao čak 13 dabl-dabl učinaka, nedavno je Krisu Bošu i Krisu Andersenu ubacio 33 poena uz 17 skokova i potvrdio da njegova dominacija pod obručima NBA lige nije slučajnost.. Čestitamo na zasluženoj povišici, Nikola!



BRENDAN RAJT (Dalas)

Centar Maveriksa igra skoro savršenu košarku ove sezone uprkos dolasku Tajsona Čendlera. Za manje od 20 minuta na parketu Rajt upisuje sjajnih 10,4 poena, 4,6 skokova i 1,5 blokadu i te brojke su sjajne za nekoga ko je druga opcija na poziciji pet. No, ono što najviše impresionira je njegov šut iz igre, jer je Brendan vodeći igrač lige po tom osnovu s obzirom da promašuje tek svaki peti šut (77,2%). Odbranu je drastično popravio i preko dugih ruku Brendana Rajta retko ko može da pogodi, a ako se na to doda odličan odraz onda dobijamo jednog od najboljih defanzivaca u ligi. Njegova godišnja zarada o 5.000.000 dolara nije mala, ali je njegova uloga u Dalasu izuzetno dragocena i sa 27 godina može se smatrati i budućnošću franšize. Narednog leta mu ističe ugovor i videćemo hoće li mu Mark Kjuban ponuditi veće novce ili će Rajt izaći iz Čendlerove senke prelaskom u neku drugu sredinu.



(FOTO: Action Images)

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.