Evroligin minus

Izvor: MozzartSport.com, 08.Sep.2016, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evroligin minus

NBA je ovog leta uleteo na tržište s velikim novcem i oteo igrače sa Starog kontinenta. Koliko će se to osetiti?

Kada je 13. jula Serhio Rodrigez rekao zbogom Real Madridu posle šest godina igranja u tom timu i odlučio da prihvati ponudu Filadelfije da igra u NBA ligi, bilo je jasno koliko je sati. Takav primer su sledili mnogi igrači.

Jasno je da je NBA kao nijedna košarkaška liga na svetu, >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << a ideja da zgaze parket najjače lige mnoge košarkaše prevela je preko bare i ostavila rupu u Evroligi. Sigurno je da će ta imena mnogo nedostajati košarci na Starom kontinentu, dok će sa druge strane u NBA oni biti mahom pomoćno osoblje.

Ali s velikom platom zbog osetnog povećanja salari kepa. Recimo, pomenuti Rodrigez će imati 8.000.000 dolara za godinu dana. A ima 30 godina.

Ko je još tokom leta rekao zbogom Evroligi i zaputio se u Sjedinjene Američke Države?

Mindaugas Kuzminskas je prosečno beležio 12 ponea za 21 minut na parketu, a dobrim igrama u Unikahi izborio je transfer u Njujork Nikse i potpis na dve godine vredan 6.000.000 dolara. Malkolm Dilejni je momak koji je igrao jednu od važnih uloga u celoj Evroligi proteklih godina, a sada će igrati dve godine za Atlanta Hokse za 5.000.000 dolara.

Šta tek reći za Aleksa Abrinesa. Kada se pojavio svi su pomislili "Evo ga novi Navaro". Ipak od toga neće biti ništa jer je on već promenio boje. Igraće za Oklahomu i za tri godine ugovora uzeti čak 17.750.000 dolara!

Njegov bivši saigrač iz Barselone Tomas Satoranski igraće za Vašington Vizardse i zaraditi 9.000.000 evra za tri godine.

Dario Šarić je takođe napustio Evropu, a igraće u Filadelfiji naredne četiri godine. Hrvat će samo u prvoj sezoni u džep staviti 2.300.000 dolara. Davis Bertans će nositi dres San Antonio Sparsa, dok će Eliot Vilijams, koji je prošle sezone igrao za Panatinaikos, nastupati za Golden Stejt Voriorse.

Tu su i mladi momci koji je tek trebalo da narastu i pokažu se u pravom svetlu u evropskim klubovima, ali su već prešli na viši nivo. Recimo, Pol Zipser iz Bajerna će nositi dres Čikaga,  Dragan Bender je iz Makabija otišao u Finiks, dok će Vili Ernangomez pokazati šta zna u Njujork Niksima, a ne u Real Madridu.

Odliv ovako kvalitetnih košarkaša svakako će predstavljati znatan minus za Evroligu. Videćemo kako će se najkvalitetnije evropsko takmičenje oporaviti od ovih udaraca.

(FOTO: MN Press)

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.