Ruski mediji: Snažna podrška Moskve inicijativi Srbije

Izvor: Blic, 13.Maj.2011, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski mediji: Snažna podrška Moskve inicijativi Srbije

Ruski mediji u izveštajima o sinoćnjoj sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu stavljaju danas u prvi plan snažnu podršku koju je predstavnik Moskve dao inicijativi Srbije da optužbe za nelegalnu trgovinu organima na Kosovu, sadržane u izveštaju izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, istraži nezavisno telo koje bi bilo pod okriljem UN.

Agencija Itar-Tas s opširno prenosi izjavu šefa ruske misije pri UN Vitalija Ccurkina i naglašava stav ruskog diplomate da medjunarodna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zajednica nema pravo na grešku u istrazi tog slučaja.

„Ona je već jednom 'previdela' taj najteži zločin. Na drugu grešku nemamo prava", istakao je Čurkin.

Šef ruske misije pri UN takodje je naglasio da u svom radu taj mehanizam treba blisko da saradjuje sa zainteresovanim zemljama, kao i sa Unmikom i Euleksom, a da o toku i rezultatima treba da izveštava SB UN preko generalnog sekretara.

Čurkin, pritom, smatra da je sprovodjenje detaljne, nepolitizovane i nezavisne istrage u interesu uspostavljanja istine i pomirenja u srpskoj Pokrajini, navodi ruska državna agencija.

„Ne razumemo težnju nekih kolega u SB UN da ograniče istragu okvirima Euleksa, koja se ničim sličnim do sada nije bavila", ukazao je stalni predstavnik Rusije pri Svetskoj organizaciji, izražavajući uverenje da će se SB UN u najskorije vreme vratiti razmatranju ovog pitanja.

U centru pažnje ponovo je bilo pitanje nelegalne trgovine organima, javili su ruski elektronski mediji iz Njujorka, ističući da je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić pozvao na formiranje komisije koja će odgovarati SB UN, a da je to mišljenje podržao i Čurkin.

„Ministar spoljnih poslova Srbije uputio je generalnom sekretaru pismo u kom je formulisao pristup srpske strane pitanju istrage u vezi sa čuvenim izveštajem Dika Martija o nelegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu. Podržavamo predlog iznet u njemu da se formira medjunarodni istražni mehanizam koji će odgovarati UN", rekao je Ccurkin a prenela je državna TV „Rusija".

Agencija RIA Novosti iz Njujorka je prenela Jeremićev stav da nijedna druga organizacija, osim mehanizma koji bi formirao SB UN, nije u stanju da sprovede sveobuhvatnu istragu i da osigura saradnju svih strana.

„U suprotnom osumnjičeni za umešanost u nelegalnu trgovinu organima mogu ostati nedostupni", rekao je Jeremić a prenela je ta ruska agencija.

Poziciju Srbije ranije je već podržao šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, prilikom boravka u Beogradu 19. aprila ove godine, rekavši da se u Martijevom izveštaju Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope nalaze ozbiljne optužbe koje je neophodno „maksimalno brzo, detaljno i nepristrasno istražiti".

„I s tim u vezi potpuno podržava težnju Srbije da se utvrdi istina, osigura pobeda pravosuđa, osigura predaja pravosudju svih onih koji mogu biti krivi za te zločine. I u tom smislu je, naravno, medjunarodni nepristrasni karakter svih tih aktivnosti - za šta se zalaže Srbija, apsolutno neophodan", rekao je medijima u Beogradu Lavrov.

Posle susreta sa Jeremićem na zajedničkoj konferenciji za novinare ruski ministar inostranih poslova je rekao da „mora doći do nepristrasne istrage navoda iz izveštaja Dika Martija" i da Rusija u tom pitanju podržava poziciju Srbije.

Ruske agencije prenele su u izveštajima sa sinoćnje sednice SB UN i podršku Moskve teritorijalnom integritetu Srbije i obnavljanju dijaloga Beograda i Prištine.

„Polazimo od toga da Rezolucija 1244 SB UN nastavlja da važi u punoj meri i ostaje obavezna medjunarodno-pravna osnova rešavanja kosovskog pitanja za sve, kao i za osiguranje bezbednosti u Pokrajini", rekao je Ccurkin u svom izlaganju i istakao da „vodeću ulogu u rešavanju kosovskog pitanja treba da zadrži SB UN".

Ruski diplomata je, istovremeno, ponovio stav Moskve da se kosovsko pitanje može rešiti samo putem pregovora. Pritom je ukazao da je u okviru dijaloga Beograda i Prištine potrebno zvanično prisustvo predstavnika Unmika.

„To je uslovljeno kako zahtevom za adekvatno informisanje SB UN o toku i sadržaju pregovora u kvartalnim izveštajima generalnog sekretara UN, tako i dnevnim redom susreta (...) tim pre što se na njima razmatraju pitanja koja se direktno odnose na Unmik, rekao je Ccurkin.

„Smatramo da je Evropska unija koja posreduje na pregovorima jednostavno dužna da osigura dostojno mesto na njima za UN, naročito sada kada je Unija dobila mogućnost za aktivniji rad u okviru Svetske organizacije", rekao je ruski diplomata, dodajući da Unmik i dalje treba maksimalno da doprinosi rešavanju kosovskog pitanja i nastavi sa izvršavanjem svojih obaveza predstavljanja Kosova u regionalnim i medjunarodnim organizacijama i mehanizmima.

Povezane vesti: Jeremić: Mandat za istragu trgovine organima mora dati Savet bezbednosti Ban Ki Mun: Unmik spreman da podrži istragu o trgovini organima

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.