Rusija spremna da poveća isporuku gasa Evropi

Izvor: Capital.ba, 16.Okt.2021, 15:08

Rusija spremna da poveća isporuku gasa Evropi

MOSKVA – Potrošnja ruskog gasa je rekordno visoka, ali je Moskva i dalje spremna da poveća isporuke Evropi ako primi takve zahtjeve, izjavio je danas potpredsjednik vlade Aleksandar Novak. FOTO: Pixabay Evropske spot cijene gasa porasle su ove godine za 800 odsto, jer se potražnja oporavila nakon pandemije virusa korona. Cijene su smanjene ranije ovog mjeseca >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << nakon što je Rusija, ključni evropski snabdijevač gasom, rekla da bi mogla da isporuči više, ali te zalihe tek treba da se ostvare. “Želim da podvučem da mi u Rusiji ove godine imamo rekordno visoku potrošnju gasa, što je posljedica aktivnog ekonomskog oporavka”, rekao je Novak za televizijski kanal “Rusija 1”. Rusija, čija su proizvodnja i izvoz gasa u EU već blizu rekordnih vrijednosti, saopštila je da mora da završi sa popunjavanjem sopstvenih rezervi za skladištenje gasa prije nego što poveća isporuke evropskom spot tržištu. Plan je da to završi do kraja oktobra. Novak nije rekao kolike su ruske rezerve gasa, ali je procijenio da evropskim podzemnim objektima nedostaje oko 25 milijardi kubnih metara gasa. On je insistirao na tome da visoka domaća potražnja neće spriječiti Rusiju da ponudi više zaliha Evropi ako primi takve zahtjeve. Srna Чланак Rusija spremna da poveća isporuku gasa Evropi се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Rusija objavila: Moguća je nova velika plinska kriza u Evropi

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Okt.2021

Rusija ne isključuje mogućnost nove krize s plinom u Evropi i poziva EU na pregovore, izjavio je u subotu Aleksandar Novak, potpredsjednik vlade zadužen za energetska pitanja.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.