Rusija prekida isporuku struje Finskoj zbog neplaćanja

Izvor: Beta, 13.Maj.2022, 18:52

Rusija prekida isporuku struje Finskoj zbog neplaćanja

Rusija će prekinuti isporuku struje Finskoj od sutra zbog neplaćanja, saopštio je danas snabdevač RAO Nordic Oy, koji je 100 odsto u vlasništvu ruske firme InterRao.Ovo je saopšteno u vreme kada rastu tenzije izmedju Moskve i Helsinkija koji je objavio da bez odlaganja želi da postane član NATO, podstaknut ruskom ofanzivom u Ukrajini. Moskva na tu nameru ne gleda dobro i zapretila je vojno-tehničkim odgovorom.Kompaniji RAO Nordic Oy, sa sedištem u Helsinkiju, nije plaćena struja isporučena Finskoj od 6. maja, navela je ta grupa u saopštenju, i dodala da nema sredstva da plati struju uvezenu od Rusije."To je vanredna situacija i prvi put se dogadja u više od 20 godina. Prema tome primorani smo da prekinemo uvoz struje od 14. maja", navodi snabdevač u saopštenju.Izražava se nada da će situacija uskoro biti poboljšana, a isporuke struje iz Rusije nastavljene.RAO Nordic je glavni uvoznik struje iz Rusije ka nordijskim tržištima i aktivan je u Evropskoj uniji od 2002.Finski predsednik i premijerka u četvrtak su izarzili spremnost da se njihova zemlja bez odlaganja pridruži NATO, i da će tu odluku preneti Alijansi u nedelju.Kremlj je naveo da bi ulazak Finske u NATO predstavljalo pretnju za Rusiju.Rusko ministartvo spoljnih poslova navelo je da ...
Pogledaj vesti o: Moskva,   NATO

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Rusija prekida isporuku struje Finskoj zbog neplaćanja

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Maj.2022

Rusija će prekinuti isporuku struje Finskoj od sutra zbog neplaćanja, saopštio je danas snabdevač RAO Nordic Oy, koji je 100 odsto u vlasništvu ruske firme InterRao.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.