Izvor: B92, 26.Jun.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pušten Stanko Subotić

Beograd -- Stanko Subotić, optužen za šverc cigareta tokom 90-ih godina, danas je pušten iz ekstradicionog pritvora u Moskvi, saopštio je njegov branilac Vladimir Beljanski.

Subotić je u ekstradicionom pritvoru čekao izručenje Srbiji. On je uhapšen 28. aprila na moskovskom aerodromu Šeremetjevo, a dva dana kasnije Ministarstvo pravde Srbije zatražilo je njegovo izručenje.

Stanko Subotić je jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od glavnih aktera grupe osumnjičene za šverc cigareta u aferi "Mreža" tokom 90-ih godina. Okrivljen da je, kao glavni organizator kriminalne grupe, na nelegalan način preko svojih posrednika uvozio i prodavao cigarete na tržištu Srbije.

Subotić je u tom procesu optužen da je, sa još 14 saradnika, među kojima su i bivši direktor Carine Mihalj Kertes i sin Slobodana Miloševića, Marko Milošević, učetvovao u švercu cigareta.

Prema optužnici, okrivljeni se terete da su od 1995. do kraja 1996. nelegalnim uvozom i prodajom cigareta na teritoriji Srbije pribavili sebi imovinsku korist od gotovo 174 miliona dinara.

U vreme izvršenja krivičnog dela to je predstavljalo protivvrednost od oko 56 miliona nemačkih maraka i gotovo osam miliona američkih dolara.

"Puštanje znači odbijanje zahteva Srbije"

Puštanje Stanka Subotia iz ekstradicionog pritvora u Moskvi znači da je odbijen zahtev Srbije za njegovo izručenje, izjavio je njegov advokat Vladimir Beljanski.

Beljanski je na konfereniciji za novinare kazao da je na ovaj način ekstradicioni postupak okončan i da je Subotić sada slobodan čovek u Rusiji.

Advokat nije mogao da precizira šta su ruske vlasti navele kao razlog njegovog puštanja, ali je rekao da je u kontaktu sa Subotićem i da će u toku dana ili najkasnije sutra dobiti rešenje o puštanju iz pritvora sa tačnim razlozima.

Prema oceni Subotićevog advokata, ruske vlasti su odbile ekstradiciju jer su Subotićevi branioci, od pokretanja ekstradicionog postupka, navodili da je krivični proces protiv njega u Srbiji "politički motivisan".

Kako je rekao, moguće je i da je krivično delo za koje se Subotić tereti zastarelo po ruskim zakonima.

Govoreći o Subotićevom povratku u Srbiju, Beljanski je rekao da će narednih dana razgovarati sa svojim klijentom o tome i da će zauzeti zajednički stav o tome na koji način će se Subotić pojaviti u Srbiji.

"Pitanje je kako će naši pravosudni organi prihvatiti ovakvu odluku ruskih organa vlasti", rekao je advokat.

Prema njegovim rečima, Subotić je spreman da dođe u Srbiju, i da iznese svoju odbranu, ali ne da bude pritvoren i da bude korišćen "kao talac sudskog postupka".

"Ukoliko sud prihvati predlog za jemstvo, koji ćemo verovatno ponoviti, ukoliko međunarodna poternica bude ukinuta, i ako pritvor bude ukinut tada nema razloga da se Subotić ne pojavi u Srbiji", precizirao je advokat, navodeći da je bitno i pitanje njegove bezbednosti.

Kako je rekao, Subotić će narednih dana, vodeći računa o svojoj bezbednosti, doneti odluku da li će iz Rusije otići u Švajcarsku, gde živi sa porodicom.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stanko Subotić: umesto izručenja Srbiji - pušten

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jun.2008

BEOGRAD - Stanko Subotić, optužen za šverc cigareta, danas je pušten iz ekstradicionog pritvora u Moskvi, u kome je proveo skoro dva meseca, saopštio je njegov branilac Vladimir Beljanski...Subotić je uhapšen 28. aprila na moskovskom aerodromu Šeremetjevo, a dva dana kasnije Ministarstvo pravde...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Subotić pušten iz pritvora u Moskvi

Izvor: RTV Pink, 26.Jun.2008

Ministarstvo pravde Srbije još nije zvanično obavešteno . . . Stanko Subotić, optužen za šverc cigareta, danas je pušten iz ekstradicionog pritvora u Moskvi, u kome je proveo skoro dva meseca, saopštio je njegov branilac Vladimir Beljanski. Subotić je uhapšen 28. aprila na moskovskom aerodromu...

Nastavak na RTV Pink...

Advokat: Odbijen zahtev Srbije za izručenje Subotića

Izvor: Kurir, 26.Jun.2008

BEOGRAD, 26. juna 2008. (Beta) - Stanko Subotić pušten je danas iz ekstradicionog pritvora u Moskvi, što znači da je odbijen zahtev Srbije za njegovo izručenje, izjavio je danas njegov advokat Vladimir Beljanski. Beljanski je na konfereniciji za novinare kazao da je na ovaj način ekstradicioni...

Nastavak na Kurir...

Rusija odbila zahtev Srbije za izručenje Caneta Subotića

Izvor: 24sata, 27.Jun.2008, 01:37

Ruski pravosudni organi odbili su zahtev srpskog Ministarstva pravde za izručenje Stanka Subotića Caneta, optuženog za šverc cigareta tokom devedesetih i juče oko 13 sati pustili Subotića iz ekstradicionog pritvora, izjavio je njegov advokat Vladimir Beljanski.

Nastavak na 24sata...

Cane na slobodi

Izvor: Glas javnosti, 27.Jun.2008

BEOGRAD - Stanko Subotić Cane (49), kojeg beogradsko Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala tereti za šverc cigareta, pušten je tokom jučerašnjeg dana iz ekstradicionog pritvora u Moskvi, u kojem je bio od hapšenja 28. aprila, potvrdio je Glasu advokat Vladimir Beljanski,...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.