Cane na slobodi

Izvor: Glas javnosti, 27.Jun.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cane na slobodi

BEOGRAD - Stanko Subotić Cane (49), kojeg beogradsko Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala tereti za šverc cigareta, pušten je tokom jučerašnjeg dana iz ekstradicionog pritvora u Moskvi, u kojem je bio od hapšenja 28. aprila, potvrdio je Glasu advokat Vladimir Beljanski, jedan od Subotićevih branilaca.

- U ovom trenutku ne znam kuda se on uputio, ali da sam ja na njegovom mestu, svakako bih otputovao za Švajcarsku, gde on godinama radi i živi s porodicom >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << - rekao je Beljanski i dodao da će u međuvremenu razmisliti i dogovoriti se da li će Subotić doći na suđenje pred Specijalnim sudom u Beogradu, gde je 19. maja protiv njega razdvojen krivični postupak.

Prema rečima Beljanskog, Rusija je, pošto je pregledala svu dokumentaciju koju je u međuvremenu dobila od srpskog pravosuđa, odbila da izruči Subotića za kojim je Srbija preko Interpola raspisala poternicu označivši ga kao vođu organizovane kriminalne grupe koja je tokom 1995. i 1996. godine švercovala duvan.

Politički proces

Beljanski je rekao da su su „vlasti u Rusiji procenile da nema elemenata za njegovo zadržavanje, krivično gonjenje ili ekstradiciju u Srbiju“.

„Na ovaj način ekstradicioni postupak je okončan i Subotić je sada slobodan čovek u Rusiji“, rekao je Beljanski, ali nije mogao da precizira šta su ruske vlasti navele u rešenju o ukidanju pritvora.

Beljanski je kazao da postoji mogućnost da su ruske vlasti odbile ekstradiciju pošto su Subotićevi branioci isticali da je krivični proces protiv njega u Srbiji „politički motivisan“, ali da je moguće i da je krivično delo za koje se tereti zastarelo po ruskim zakonima.

ZASTARELO DELO

Krivični zakonik Rusije predviđa za krivična dela srednje težine rok zastarelosti od šest godina, koji se računa od dana izvršenja dela, naveli su njegovi branioci, ističući da je, s obzirom na to da se izručenje Subotića traži za delo izvršeno 1995. i krajem 1996, zastarelost za ta dela je, prema ruskom pravu, nastupila krajem 2002. godine.

U saopštenju je navedeno da Krivični zakonik predviđa i krivično delo „zloupotreba službenih ovlašćenja“, po kojima bi bilo moguće suditi državnom službeniku, a da krivično gonjenje za najteži oblik tog dela, zastareva u roku od 10 godina od dana izvršenja dela, pa je na taj način zastarelost nastupila pre prijema zahteva srpske strane.

TUŽILAŠTVO DONELO ODLUKU 23. JUNA

MOSKVA - U Glavnom tužilaštvu Rusije nisu juče mogli ni da potvrde ali ni da demantuju informaciju o puštanju Stanka Subotića iz ekstradicionog pritvora, ali je predstavnik Tužilaštva najavio mogućnost da danas o tome bude izdata zvanična informacija. Tanjugu je, međutim, nezvanično u Moskvi potvrđeno da je Subotić pušten juče, a da je odluka o njegovom puštanju doneta 23. juna, uz pozivanje na Evropsku konvenciju o zastarevanju krivičnih dela od 13. decembra 1957. godine, kao i da bi uskoro moglo uslediti zvanično obaveštavanje Srbije o tome. Od privođenja 28. aprila na međunarodnom aerodromu Šeremetjevo, Srbija je u nekoliko navrata dopunjavala i pojašnjavala zahtev za ekstradiciju, predat diplomatskim putem Tužilaštvu 7. maja.

PARAVAN

Nedavno se Beogradom pronela priča, za koju nije bilo moguće dobiti potvrdu, da je Stanko Subotić u Moskvi uhapšen pošto su se ruske vlasti zainteresovale za evropske kanale šverca duvana, a da im je poternica koju je izdao Beograd samo dobrodošla kao paravan.

Ako se ovo pokaže kao tačno, onda u vodu padaju priče da je ovog biznismena „prodala“ crnogorska veza.

Kako je rekao, Subotić će narednih dana, vodeći računa o svojoj bezbednosti, doneti odluku da li će iz Rusije otići u Švajcarsku, gde živi sa porodicom.

Govoreći o Subotićevom povratku u Srbiju, Beljanski je rekao da će narednih dana razgovarati sa svojim klijentom o tome i da će zauzeti zajednički stav o tome na koji način će se Subotić pojaviti u Srbiji.

„Pitanje je kako će naši pravosudni organi prihvatiti ovakvu odluku ruskih organa vlasti“, rekao je advokat.

Još neće u Srbiju

Prema njegovim rečima Subotić je spreman da dođe u Srbiju, i da iznese svoju odbranu, ali ne da bude pritvoren i da bude korišćen „kao talac sudskog postupka“.

„Ukoliko sud prihvati predlog za jemstvo, koji ćemo verovatno ponoviti, ukoliko međunarodna poternica bude ukinuta, i ako pritvor bude ukinut tada nema razloga da se Subotić ne pojavi u Srbiji“, precizirao je advokat, dodajući da je bitno i pitanje njegove bezbednosti.

O postupku koji se vodi u Srbiji protiv Subotića, advokat je kazao da je to „politički motivisan postupak“, da se „prikriva uloga države u švercu cigareta“ i da će odbrana na sudu dokazati da je Subotić legalno poslovao, a da je moguće da je njegova firma zloupotrebljena.

Beljanski je ukazao da je, pre Rusije, i Švajcarska odbila da izruči Subotića sa istim obrazloženjem: čak i da je sredinom devedesetih učinio neko od takozvanih finansijskih krivičnih dela, ono je u međuvremenu zastarelo tako da Subotić ne može sada biti krivično gonjen. Advokat je rekao da bi istu odluku donela i svaka druga država koja bi došla u kontakt s njim, ocenivši da bi to morao da bude jasan signal našem pravosuđu.

Jemstvo od 2 miliona evra

Jedan od Subotićevih advokata, Radoslav Tadić, na to je ukazao još polovinom maja, kada se vratio iz Moskve, gde je s tamošnjim stručnjacima proveravao da li i dalje važi međudržavni Ugovor o pravnoj pomoći, koji su FNR Jugoslavija i SSSR potpisale još 24. februara 1962. godine. Tadić je tada saopštio da su se ruski pravnici složili da, prema zakonu te zemlje, ne postoje pravni uslovi za izručenje Subotića zbog zastarelosti.

Subotić je uhapšen 28. aprila na moskovskom aerodromu Šeremetjevo, dok je oko 4.30 pio kafu sa predsednikom Ruske akademije nauka. To se dogodilo prilikom ulaska u Moskvu, gde je došao na poziv Gornjeg doma ruskog parlamenta i Ruske akademije.

Dva dana kasnije, Ministarstvo pravde Srbije zatražilo je njegovo izručenje. Zahtev je upućen diplomatskim putem, a uz njega je poslat materijal koji sadrži više od 250 stranica. Dokumentacija je prevedena na ruski, a među materijalima se nalazi optužnica koja ima više desetina stranica, prevod člana Krivičnog zakonika za delo za koje se tereti Subotić, naredbu o određivanju pritvora i raspisivanju poternice, lične podatke i otisak prstiju uhapšenog.

Advokat Vlado Pavićević čak je predlagao da se Subotić pusti da se brani sa slobode uz jemstvo od dva miliona evra. I on je tokom ova dva meseca u više navrata isticao da Subotić nijednom nije bio regularno pozivan pred pravosudne organe, te da je lično od policije šest puta tražio da sasluša Subotića, ali da to nije učinjeno. Prema njegovim rečima, sud je sve vreme znao adresu Subotića koji je primio poziv i zato „pravno nije u bekstvu“.

"pozdrav" svim radikalima i ostalim rusofilima. eto sta "majcica" rusija radi svojoj deci.

dakle svi u Srbiji treba da shvate da nama nema dobra ni od Rusa ni od Zapada, vec samo mi sami sebi mozemo pomoci...

osvestite se!

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.