Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jun.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanko Subotić: umesto izručenja Srbiji - pušten

BEOGRAD - Stanko Subotić, optužen za šverc cigareta, danas je pušten iz ekstradicionog pritvora u Moskvi, u kome je proveo skoro dva meseca, saopštio je njegov branilac Vladimir Beljanski.

Subotić je uhapšen 28. aprila na moskovskom aerodromu Šeremetjevo, a dva dana kasnije Ministarstvo pravde Srbije zatražilo je njegovo izručenje.

Ministarstvo pravde Srbije još nije zvanično obavešteno o >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odluci ruskih pravosudnih organa povodom zahteva za Subotićevu ekstradiciju, koji je, sudeći prema informaciji da je pušten iz pritvora, odbijen.

Subotić je u dva navrata nudio jemstvo sudu, prvo u iznosu od 700.000 evra, a zatim od dva miliona evra, kako bi mu se omogućilo da se brani sa slobode, pošto je od pokretanja postupka u maju prošle godine, bio u bekstvu, a za njim je bila raspisana međunarodna poternica.

Srbija je diplomatskim putem 5. maja prosledila zahtev srpskog Ministarstva pravde Glavnom tužilaštvu Rusije za Subotićevo izručenje, sa pratećom dokumentacijom, prevedenom na ruski jezik, a prosleđena je i tražena dopuna dokumentacije.

Subotić je, sa još 14 okrivljenih, optužen zbog produženog krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja i nelegalnog uvoza i prodaje cigareta.

Njegova grupa se tereti da je od 1995. do 1997. godine švercovala cigarete i oštetila budžet Srbije za 56 miliona nemačkih maraka.

Suđenje toj kriminalnoj grupi počelo je 19. maja u Posebnom odeljenju Okružnog suda u Beogradu, a protiv Subotića je postupak razdvojen, do izručenja Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.