Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Sep.2014, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obamina posjeta Talinu indirektna poruka Moskvi

Američki predsjednik Barack Obama večerašnjim dolaskom u Talin na sastanak s liderima baltičkih članica NATO-a želi jasno poručiti Rusiji da ne dira Baltik, a Evropi da mu je važna te uoči summita Sjevernoatlantskog saveza pozvati sve članice da se ugledaju na malu Estoniju koja primjereno izdvaja za troškove obrane, prenose agencije.

Susretom u glavnome gradu Estonije u srijedu s tamošnjim predsjednikom Toomasom Hendrikom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << Ilvesom, njegovim latvijskim kolegom Andrisom Berzinsom i litavskom predsjednicom Daliom Grybauskaite, Barack Obama želi podsjetiti da baltičke zemlje od Zapada više nisu odijeljene Željeznom zavjesom Hladnoga rata.

U Evropi, ovisnoj o ruskome plinu, prevladava mišljenje da ruski predsjednik Vladimir Putin ne prijeti samo Ukrajini u koju je poslao svoje vojnike, već i NATO-u.

Od izbijanja ukrajinske krize Sjedinjene Države pojačale su svoje vojno prisustvo u regiji, podsjeća njemačka agencija DPA.

Odlaskom u Tallinn Obama kani Moskvi pokazati da postoje granice koje ne smije prijeći i da je odlučan braniti saveznike.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Posjetom Estoniji Obama poručuje Rusiji da ne dira Baltik

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Sep.2014

VAŠINGTON/TALIN - Američki predsjednik Barak Obama večerašnjim dolaskom u Tallinn na sastanak s liderima baltičkih članica NATO-a želi jasno poručiti Rusiji da ne dira Baltik, a Evropi da mu je važna te uoči samita Sjevernoatlantskog saveza pozvati sve članice da se ugledaju na malu Estoniju...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Obama stigao u Talin

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Sep.2014, 09:12

Predsjednik SAD Barak Obama stigao je jutros u Talin, gdje će sa predstavnicima baltičkih zemalja razgovarati o sigurnosti i najverovatnije uputiti još jedno..upozorenje Rusiji za koju Zapad tvrdi da izvodi vojne operacije u Ukrajini...Baltičke zemlje su u više navrata izrazile zabrinutost za svoju...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.