Globalni terorizam se može pobediti samo zajedničkim naporima

Izvor: Vostok.rs, 05.Maj.2011, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Globalni terorizam se može pobediti samo zajedničkim naporima

05.05.2011. -

Globalni terorizam ostaje zajednička pretnja po čitav svet. Na to je podsetio predsednik Rusije Dmitrij Medvedev posle januarskog terorističkog akta na moskovskom aerodromu Domodedovo.

Realnost je takva da teroristički akt sličan ovome koji smo upravo, nažalost ne prvi put, preživeli u Rusiji, može da se desi u svakom trenutku u bilo kojoj tački sveta. Od toga danas niko nije osiguran. Nema univerzalnih recepata borbe protiv ovog zla. Ali jedno >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << može da se kaže određeno: od naše solidarnosti i usaglašenih dejstava zavisi uspeh suprotstavljanja toj zajedničkoj pretnji.

Saradnju treba da uspostavljaju u prvom redu specijalne službe, smatra glavni urednik lista Nacionalna odbrana Igor Korotčenko.

Neophodna je pre svega koncentracija napora raznih država radi postizanja finalnog rezultata. I u celini ispašće sinergetski efekat, što je uvek korisno. Ali treba reći da u praktičnom pogledu saradnja se realizuje sa velikim nepovrenjem, zato što se imana agenture ne predaju. Izvori informacija se obezličavaju. I zato u mnogome ovi napori ne daju one rezultate koji bi mogli da se dostignu.

Međunarodna zajednica ima mnogo platformi gde se može razvijati saradnja u borbi protiv terorizma. To su u prvom redu UN. Njihove odluke, usvojene za poslednjih 10 godina, stvorile su široku pravnu bazu za borbu protiv ovog zla. U poslednje vreme aktivizirao se u tom pogledu Savet Rusija-NATO. EU uspostavlja saradnju sa Rusijom u pogledu sprečavanja terorističkih opasnosti. Nemačka je radi toga predložila formiranje mešovitog komiteta za pitanja spoljne politike i bezbednosti u svojstvu organa za donošenje konkretnih odluka. Postoje i međunarodne organizacije kao što su OKDB i ŠOS, koje predlažu razne forme saradnje u borbi protiv terorizma. Radi se o političkoj volji svetskih lidera.

Rusija je na prelasku milenijuma postaja jedna od prih velikih država koje su bile žrtve međunarodnog terorizma. Ali cena ljudskog života je neprocenjiva na svim kontinentima. Nije važno gde ginu nevini ljudi – pod ruševianma stospratnica u Njujorku, u ruševinama kuća u Moskvi, Kaspijsku, Bujnaksku ili Vologodonsku. Važno je da su opštepriznati krivci ovih tragedija drski međunarodni teroristi. I samo zajednička borba protiv tog zla može da dovede do konkretnih rezultata.

Izvor: Golos Rossii

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.