Energetska saradnja u prvom planu

Izvor: Glas javnosti, 24.Nov.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Energetska saradnja u prvom planu

MOSKVA - Energetska saradnja Srbije i Rusije biće centralna tema dvodnevnih razgovora Međuvladinog rusko-srpskog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno tehničku saradnju, koji počinju danas u Moskvi, a delegaciju srpske vlade predvodiće, kako je u četvrtak najavljeno iz vlade, zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, koji je ujedno i kopredsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Komiteta.

Stav Srbije

Kako je ranije najavljeno, u Moskvu su pored Dačića otputovali i srpski ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić i ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić, kao i nekoliko državnih sekretara i pomoćnika ministra.

Rusku delegaciju predvodiće ministar za vanredne situacije Rusije Sergej Šojgu. Srpski ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević kazao je ranije da će jedna od tema razgovora srpskih i ruskih zvaničnika biti naftno-gasni aranžman.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin izjavio je 20. novembra da bi tri ugovora koja proističu iz sporazum o energetskoj saradnji Srbije i Rusije koji je potpisan početkom godine, mogli da budu potpisani 24. ili 25. novembra u Moskvi.

Konuzin je tada kazao da Srbija i Rusija pregovaraju u „radnoj atmosferi i da su obe strane usmerene na postizanje pozitivnog rezultata“.

Srpski zvaničnici nisu davali izjave o toku i rezultatima pregovora.

Pregovori radnih grupa za realizaciju energetskog sporazuma koji obuhvata izgradnju gasovoda „Južni tok“ kroz Srbiju, završavanje izgradnje skladišta gasa „Banatski Dvor“ i prodaju 51 odsto NIS „Gaspromu“, održani su prethodne dve sedmice u Beogradu.

U Ministarstvu energetike ranije su kazali da je stav Srbije da se sva tri ugovora - magistralni gasovod „Južni tok“, skladište gasa i NIS, tretiraju kao jedinstven i međusobno povezan paket.

Predlog ugovora

Prema ranijem pisanju medija, Vlada Srbije predložila je da se u NIS investira 700 miliona evra, umesto predviđenih 500, kao i da se, pored predviđenih 51 odsto akcija NIS po ceni od 400 miliona, otkupi još 19 odsto, po važećim zakonima.

Vlada Srbije je od „Gasproma“ zatražila da se prodaja NIS-a uslovi izgradnjom „Južnog toka“.

NISU NADLEŽNI ZA NIS

Potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je juče da za potpisivanje ugovora o prodaji Naftne industrije Srbije nije nadležan mešoviti komitet Srbije i Rusije koji će se danas sastati u Moskvi.

Dačić je za televiziju B92 rekao da je jedino pitanje koje je veoma važno u ovom trenutku da se utvrdi da li se ostaje pri celini aranžmana, to jest da li će sva tri dela ići u paketu - prodaja NIS, izgradnja gasovoda „Južni tok“ koji će prolaziti kroz Srbiju i izgradnja skladišta „Banatski Dvor“.

Ako se postigne globalni politički dogovor i ako se ostane pri aranžmanu u celini onda će dogovor biti realizovan u decembru - kazao je Dačić.

GLAVNI PARAMETRI

Ruska agencija Itar TASS prenela je u petak, pozivajući se na izvor blizak pregovorima, da su „Gasprom“ i srpski stručnjaci „koordinisali glavne parametre sporazuma koji se odnosi na izgradnju 400 kilometara dugog dela gasovoda „Južni tok“ kroz Srbiju i podzemnog skladišta gasa u „Banatskom Dvoru“.

U novom predlogu ugovora o energetskom sporazumu upućenom Rusiji, navodi se da ukoliko „Gasprom“ bude kasnio sa izgradnjom gasovoda „Južni tok“, Srbija traži isplatu kaznenih penala, a ako Rusi naknadno odustanu od njegove izgradnje, biće obavezni da vrate akcije NIS.

Srpski tim je odbio predlog Rusa da se dogovorene investicije od 500 miliona evra u NIS izvedu tako što bi se sam NIS kreditno zadužio, dok bi „Gasprom“ bio samo garant za taj kreditni aranžman.

Zatraženo je i da „Gasprom“ odmah investira 500 miliona evra u NIS, a da se NIS dodatno zaduži za još 700 miliona evra, čime bi se dostigla potreban iznos za rekonstrukciju rafinerija i efikasno funkcionisanje te kompanije. Procenjeno je da u obnovu tri srpske rafinerije treba uložiti više od milijardu evra.

Dodatni oprez srpske strane izazivaju najnovije informacije o tome da bi zbog manjka novca Rusija mogla da odustane od izgradnje „Severnog toka“, dok se „Južni tok“ praktično i ne pominje.

Predsednik sindikata NIS-a Goran Takić izjavio je ranije da su predstavnici kompanije „Gasprom“ prihvatili u celosti socijalni program i kolektivni ugovor za zaposlene u NIS i da neće biti otpuštanja zaposlenih do 2012. godine, dok traje investicioni ciklus.

Prema njegovim rečima, radnici koji hoće dobrovoljno da odu iz firme trebalo bi da dobiju 750 evra po godini staža.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šojgu: Realizovaćemo sporazum

Izvor: B92, 24.Nov.2008

Moskva/Beograd -- Ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu ponovio je da će sva tri dela bilateralnog energetskog sporazuma između Rusije i Srbije biti realizovana...Delegaciju Vlade Srbije predvodi zamenik premijera Ivica Dačić..Na sastanku mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije...

Nastavak na B92...

Rusi garantuju sprovođenje energo-sporazuma

Izvor: Mondo, 24.Nov.2008

Kopredsednik Mešovitog Srpsko-ruskog komiteta za ekonomsku saradnju Sergej Šojgu u ponedeljak je ponovio čvrstu garanciju da će sva tri segmenta bilateralnog energetskog sporazuma biti realizovana, izjavio je srpski ministar Ivica Dačić.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.