Opirem se stavu da je politika naša sudbina

Izvor: Politika, 03.Mar.2012, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opirem se stavu da je politika naša sudbina

Sada treba da iskoristimo priliku da generacijama koje dolaze ostavimo jasnu strategiju i poziciju Srbije, ističe reditelj filma koji je videlo više od pola miliona gledalaca i najavljuje „Montevideo 2” za jesen

Od prvog dela filma „Montevideo, bog te video” napravili smo TV seriju koje je autonomno delo, čak je i priča drugačija. Naša publika je naviknuta da se serije prave od restlova filma, ali mi to nismo radili, ističe u intervjuu za „Politiku” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << reditelj Dragan Bjelogrlić i najavljuje da će drugi deo filma biti širi u odnosu na prvi.

– Druga sezona serije imaće 17 epizoda. Do sada smo snimili materijal za 10 epizoda i jedan deo filma „Montevideo 2” koji treba očekivati na jesen – najavljuje Bjelogrlić,čiji je rediteljski debi vratio publiku u bioskope – videlo ga je više od 520.000 gledalaca, dobio je pohvale kritičara, i osvojio nagrade na domaćim i stranim festivalima.

Petnaest meseci posle premijere filma, kako objašnjavate fenomen „Montevideo, bog te video”?

Prvo, u našoj istoriji nikada nismo imali ozbiljno urađenu epohu. Retko se radila, a kada se snimala to nije bilo dovoljno dobro. Mi smo je uradili na nivou najozbiljnijih svetskih kinematografija. Drugo, priče iz perioda između dva svetska rata i o građanskoj Srbiji u vreme socijalizma nisu snimane iz ideoloških, a kasnije iz materijalnih razloga. I treće, osim „Više od igre”, nikada nismo imali priče o fudbalu, o temi koja nas se tiče. „Montevideo” je određen žanrom poetične građanske melodrame. Melodrama kao žanr je retka kod nas, a poetski stilizovani filmovi publici su bili nejasni, previše veštački. „Montevideo” ima poetsku stilizaciju, u narativnom delu je čist, jasan i precizan, i našao je put do publike.

Radnja filma smeštena je u vreme kada je Srbija postajala deo Evrope, što se dešava i sada. Ima li paralela, pouka iz tog vremena za ovo?

Istorija ima svoje zakonitosti i periodi kao da se ciklično vraćaju. Tek posle Prvog svetskog rata,i upravo tih tridesetih godina,Srbija je ulazila u 20. vek. Sa otvorenim vratima Evropske unije, čiji deo bi trebalo da postanemo, Srbija tek sada – 2012, ulazi u 21. vek. Tek sada za nas počinje novo vreme, poput junaka „Montevidea” koji nisu znali šta će biti tokom 20. veka, a suočavali su se s novim vremenom: modom, muzikom, filmom, fudbalom, industrijalizacijom, začecima globalizacije.

.................................................

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 04. marta. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite  OVDE.

Ivan Aranđelović

objavljeno: 04.03.2012
Pogledaj vesti o: Montevideo

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Politika nije naša sudbina

Izvor: Politika, 04.Mar.2012, 13:06

Sada treba da iskoristimo priliku da generacijama koje dolaze ostavimo jasnu strategiju i poziciju Srbije, ističe reditelj filma koji je videlo više od pola miliona gledalaca i najavljuje „Montevideo 2” za jesen..Od prvog dela filma „Montevideo, bog te video” napravili smo TV seriju koje je...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.