Vidić-Ferdinand i ostali velikani

Izvor: B92, 03.Dec.2014, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vidić-Ferdinand i ostali velikani

Vidić-Ferdinand, Kion-Adams, Hipija-Karager, Kembel-Ture, Maldini-Nesta, Teri-Karvaljo, Jero-Sančis.

Portal "Purely Football" bavio se ulogom štoperskih tandema u šampionskim uspesima svojih ekipa, a spomenuta četrnestorica čine najboljih sedam kombinacija ispred kaznenog prostora.

Zanimljivo je da čak pet legendarnih 'kombinacija' dolazi sa Ostrva, a čast kontinetalnog dela Evrope brane ikone italijanskog Milana i desetrostrukog prvaka Evrope – madridskog Real >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Madrida.

U uspesima Mančester Junajteda krajem prošle decenije velikog udela imao je možda i najbolji štoperski par koji je igrao na Old Trafordu. Činili su ga naš Nemanja Vidić i najskuplji engleski defanzivac svih vremena Rio Ferdinand. Vida i Rio oborili su praktično sve defanzivne rekorde u istoriji Junajteda, a za njihovo vreme ekipa ser Aleksa Fergusona osvojila je sve moguće trofeje u fudbalu.

Slede nekadašnji engelski reprezentativci Martin Kion i Toni Adams obeležili su devedesete godine Arsenala, pošto su sjajnim partijama postali nezamenjiv deo odbrane Tobdžija, još početkom devedesetih godina. Ipak, njihove odlične partije nisu propraćene trofejima, ali su u sezoni 1997/98 doneli timu iz londona poslednju 'duplu krunu'.

Na trećem mestu liste nalazi se finsko-engleska kombinacija iz grada Bitlsa. Sami Hipija, koji je doveden za smboličnu sumu iz holandskog Viljema II i Džejmi Karager, dete kluba, stigli su do prvog tima i Enfilda bez previše pompe i euforije, da bi u godinama koje su usledile postali jedan od boljih tandema. Džejmi, koji je odigrao preko 500 mečeva za 'Crvene', za deset godina u klubu ima deset osvojenih trofeja, ali je svakako najznačajniji onaj iz sezone 2004/2005. Karager je prekomandovan sa desnog beka na centralnog, a on i Finac predvodili su ekipu do Lige šampiona.

Još jedan par defanzivaca dolazi nam iz severnog Londona, iz vremena kada je tim Arsena Vengera nastupao na Hajberiju. Momak iz Obale Slonovače, stariji od braće Ture – Kolo i nekadašnji reprezentativac 'Tri lava' Sol Kembel bili su članovi 'savršene ekipe'. Arsenal je sa njima dvojicom u poslednjoj liniji završio sezonu 2003/04 bez poraza u Premijer ligi, postavši deo istorije, kada su propustili samo tri meča.

Poslednji predstavnici Ostrva dolaze nam takođe iz Londona, ali ovoga puta zapadnog zapad. Čine ga dugogodišnji kapiten Čelsija Džon Teri i jedan od najboljih portugalskih štopera u poslednje dve decenije – Rikardo Karvaljo. Teri je već tada pokazivao da je 'čovek Čelsija', dok je Karvaljo stigao iz Porta, na inicijativu Žozea Murinja, s kojim je postao prvak Evrope. Zajedno su osvojili tri titule, dok su dve polusezone završili sa po manje od 15 primljenih pogodaka.

Na listi je jednostavno moralo da bude mesta za, jednog od najbolji fudbalera dvadesetog veka, Paola Maldinija i njegovog partnera Alesandra Nestu. Legendarni tandem reprezentacije 'Azura' i milanskih 'rosonera' smatra se ujedno i jednim od najboljih tandema u istoriji ove igre, a Milanu su za sedam godina doneli titulu prvaka Italije i dva trofeja Lige šampiona.

Poslednji na listi su nosioci odbrane Real Madrida sa početka 21. veka, a navijači Madriđana smatraju ih najboljom kombinacijom u svojoj istoriji. Od svojih deset titula prvaka Evrope, 'Kraljevski klub' osvojio je čak tri sa Jerom i Sančisom u odbrani, uz četiri titule u La Ligi. Sjajno su funkcionisali, ali je vođa ipak bio nekadašnji kapiten 'Furije', pošto je postigao preko 100 golova za svoj tim.

Po vašem mišljenju, koji je najbolji tandem i nedostaje li neko?

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.