Vidić: Deci i danas govorim da budu napadači

Izvor: B92, 23.Feb.2018, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vidić: Deci i danas govorim da budu napadači

Nemanja Vidić, legendarni defanzivac Mančester junajteda i Srbije, otkrio je koliko je teško igrati štopera i kako je izgledalo partnerstvo sa Riom Ferdinandom.

Vidić je tokom karijere osvojio maltene sve što se može osvojiti i predstavlja jednog od najboljih odbrambenih igrača u istoriji kluba sa 'Old Traforda'.

"Život defanzivca je težak, toliko da čak i svojoj deci govorim da igraju napadače. Pokušavate da se branite 90 minuta i, ako napravite >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jednu grešku, najgori ste fudbaler na terenu. Kao napadač, ne morate da igrate ništa tokom tih 90 minuta, a onda postignete gol i automatski postajete šampion", rekao je Vidić.

Momak iz Užica kaže da se trenutno igra mnogo drugačije nego kada je on nosio dres 'Crvenih đavola'.

"Fudbal se promenio. Ranije ste hteli defanzivca koji je bio dobar u defanzivi – to je bio mentalitet u moje vreme. Sada, žele oba u jednom igraču. Veoma je teško graditi igru iz defanzive, od onog ko pokreće akcije, pretvoriti se u snažnog i čvrstog defanzivca. To nije baš lako, ne znam mnogo igrača kojima to polazi za rukom".

Ipak, ističe da je na Ostrvu nešto drugačija situacija.

"U Engleskoj je drugačije, tamo i dalje cene odbrambene igrače. Kada sam bio mali, nisam gledao defanzivce, već napadače. Golovi koje su postizali su me uzbuđivali".

Tokom karijere je najviše igrao u paru sa Riom Ferdinandom, sa kojim je činio neprolazan bedem Fergusonovog Junajteda.

"Kada igrate sa nekim sve vreme, znate koje su njegove vrline i mane. U početku smo mnogo razgovarali, čak smo i na treninzima pokušavali što više da napredujemo. Imali smo dobar odnos i van terena, ali na kraju, jedva da smo progovarali po koju reč. Jednostavno, znali smo šta treba da radimo. Bilo je posebno igrati sa Riom. I dalje smo u kontaktu, dobri smo prijatelji".

Za kraj, navodi da će se retko ponoviti takva saradnja.

"Sada imate pet takmičenja, 25 igrača i nije lako da neki igraju svaku utakmicu. Teško je izgraditi partnerstvo. Nekada ste imali Džona Terija i Rikarda Karvalja, Rija Ferdinanda i mene, Stiva Brusa i Garija Palistera, Alesandra Nestu i Paola Maldinija. Toga više nema i biće ih sve manje zbog načina na koji se fudbal razvija. Mnogo je brži i snažniji. Veliki igrači se mnogo češće povređuju", zaključio je Vidić.

O svemu ovome, ali i počecima u rodnom gradu, odnosu sa Fergusonom i famoznom penalu u dresu nacionalnog tima Nemanja Vidić govorio je u ekskluzivnom razgovoru za B92.net, posle sedam godina ćutnje. Kompletan intervju pročitajte OVDE.
Pogledaj vesti o: Manchester United

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.