Veliki Mančester junajted

Izvor: RTS, 24.Okt.2019, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki Mančester junajted

Mančester junajted je rekorder po broju titlula šampiona Engleske, trostruki osvajač Lige šampiona, najbogatiji svetski klub sa najvećim brojem registrovanih navijača na svetu. Klub koji je u svetskom fudbalu osvojio apsolutno sve.
U 141 godini postojanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << klub je osvojio čak 20 titula prvaka, 12 trofeja u FA kupu, 5 Liga kupova, a imaju i rekordnu 21 titulu u Komjuniti šildu.

Ipak, sjajni rezultati na međunarodnoj sceni, uticali su da Mančester junajted postane klub sa najvećim brojem navijača na svetu, a prema statistici vrednosti svetskih klubova, brend Mančester junajted je ubedljivo najskuplji, što ovaj klub čini i najbogatijim na svetskom nivou.
Prvu titulu šampiona Evrope, Junajted je osvojio 1967-68 pod vođstvom legendarnog Škota Mata Bazbija, koji je trenirao tim od 1945. do 1969. godine i tokom te 24 godine, osvojio pet titula prvaka Engleske, 2 FA kupa i prvi trofej u Kupu Šampiona. U to vreme, promovisane su dve velike zvezde a potom i ikone Junajteda i svetskog fudbala, Bobi Čarlton i Džordž Best – prvi superster svetskog fudbala.
Škoti kao da su sudbinom bili predodređeni za klupu Mančestera, te se tako u smiraj 1986. na njihovoj klupi našao tada 45-godišnji Aleks Ferguson - po mišljenju mnogih najbolji trener svih vremena.
Bilo je to 27 najblistavijih godina u istoriji kluba, tokom kojih je Junajted osvojio dve titule prvaka Evrope 1999. i 2008, Kup kupova 1991, Superkup Evrope, dve titule klupskog prvaka sveta, pet trofeja u FA kupu, i čak 13 naslova šampiona Premijer lige. Ferguson je u klubu osvojio ukupno 38 trofeja i sa pravom je dobio titulu sera, a ne treba zaboraviti da je pored svega ovoga u Fergusonovoj eri Mančester izgubio i u dva finala Lige šampiona, 2009. i 2011. godine. Od formiranja Premijer lige 1992. Ferguson je sa Mančesterom do 2013. svake sezone bio među tri najbolja tima u Engleskoj.
Najznačajnije je ipak to što je u prethodne tri decenije pod njegovim vođstvom klub u svojim redovima imao asove poput Erika Kantone, Kristijana Ronalda, našeg Nemanje Vidića, a Ferguson je uspeo i da iz svog pogona iznedri početkom devedesetih plejadu igrača koju su činili Rajan Gigs, Dejvid Bekam, Pol Skols, Gari Nevil...
Odlaskom Fergusona u zasluženu penziju 2013, Junajted nije uspeo da nađe odgovarajuću zamenu, te je u kratkom periodu od svega pet godina ekipu vodilo čak pet trenera - Dejvid Mojs, Luj Van Gal, Gigs, Žoze Morinjo i sadašnji strateg Ole-Gunar Solšer.
Iako je klub u svojevrsnoj krizi rezultata od tada, nisu više konstantni u Ligi šampiona, i trenutno su tek 14 na tabeli Premijer lige, statistika kaže i da su 2017-18 bili vicešampioni Englske, a osvojili su i Ligu Evrope 2016-17, pod vođstvom Morinja. Solšerova filozofija poklapa se sa filozofijom čelnika kluba, forsiraju se mlade snage poput Rašforda, Grinvuda, Čonga, Mektomineja – momaka iz svoje škole fudbala.
U klubu su uverenja da bi baš ti momci u narednih nekoliko godina mogli vratiti Junajted na staze stare slave.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.